Ce ne rezervă viitorul? Cele mai spectaculoase predicții greșite din istorie
Ce ne rezervă viitorul? Probabil că oamenii și-au pus această întrebare încă de la începutul istoriei... și au încercat să ofere răspunsuri. De cele mai multe ori eronate.
Vă prezentăm mai jos câteva dintre predicțiile, unele făcute de oameni faimoși, care s-au dovedit greșite.
„Cine sunt bolșevicii? Sunt reprezentanții celui mai democratic guvern din Europa...”. Acestea au fost cuvintele spuse de marele magnat american William Randolph Hearst, în 1918.
„Nu cred că este cineva care să afirme că japonezii ne pot ataca bazele navale din Pacific”. Acestă declarație a fost făcută în anul 1922 de Josephus Daniels, fost secretar de stat al marinei americane. La 7 decembrie 1941, japonezii au distrus flota americană de la Pearl Harbour.
„Horoscopul lui Hitler nu este un horoscop al războiului...Dacă vreodată va începe un război, nu el va fi responsabil...”. Aceasta era predicția astrologului britanic R.H. Taylor, publicată în London Sunday Express, în 1939.
„Poporul francez nu este capabil să facă un regicid” - Ludovic al XVI-lea, în 1789. Patru ani mai târziu, pe 21 ianuarie 1793, își pierdea capul sub ascuțișul ghilotinei.
„Razele X se vor dovedi a fi o farsă”, predicția din anul 1883 îi aparține Lordului Kelvin, renumit fizician britanic.
„Nu există nici cel mai mic indiciu că energia nucleară va fi obținută vreodată. Ar însemna că atomul va fi spart după bunul plac” - O predicție greșită a lui Albert Einstein din 1932.
„Televiziunea nu are niciun viitor pentru că oamenii se vor plictisi destul de repede să se holbeze la o cutie de placaj în fiecare seară”. Predicția lui Darryl Zanuck, producător de film la 20th Century Fox. Au trecut mai bine de 70 de ani de când a fost făcută această predicție, însă oamenii nu s-au plictisit. E drept, și televiziune s-a schimbat mult din anul 1946.
„Călătoria cu trenul cu viteză mare nu este posibilă, deoarece pasagerii, incapabili să respire, ar muri asfixiați”, a spus, în 1823, Dionysius Lardner, profesor de filosofie și astronomie la University College din Londra.
„Dacă fumatul excesiv joacă un rol în apariția cancerului pulmonar, se pare că este unul minor”, a spus, în 1954, doctorul Wilhelm Carl Hueper, director în cadrul National Cancer Institute. În prezent, nimeni nu se mai îndoiește că fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar.
„Nu există niciun motiv pentru ca orice individ să aibă un computer în casa sa”, a spus Ken Olson, președinte fondator al Digital Equipment Corporation (DEC), în anul 1977. Motivul poate că nu există, dar computerele sunt acum aproape în fiecare casă.
„Vor trece mulți ani – nu se va întâmpla în timpul vieții mele - până când o femeie va deveni prim-ministru”. Această declarație a fost făcută de Margaret Thatcher în 1969. Zece ani mai târziu, ea a devenit prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
„Nu, va face războiul imposibil” acesta a fost răspunsul lui Hiram Maxim, inventatorul mitralierei, atunci când a fost întrebat dacă „această armă va face războiul mai îngrozitor?” Fără comentarii...