Ce este nou în „lumea spionajului”. O cronologie: 2012-2015

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Dr. Alexandru Popescu

La prima vedere, domeniul spionajului, al activităţilor (contra) informative este mai puţin supus schimbărilor, modificărilor în ceea ce priveşte metodele şi practicile folosite. Unele dintre acestea par a nu se fi modificat chiar de secole începând cu racolarea agenţilor, modalităţile de transmitere a informaţilor până la felul în care erau identificaţi şi anihilaţi spionii. Noul şi-a făcut loc în acest mediu, într-o oarecare măsură, odată cu evoluţiile ştiinţifice şi tehnice, dar aceasta mai ales în ultimele decenii.

Şi totuşi, în acelaşi interval, au avut loc o serie de modificări  determinate mai ales de evoluţiile, contextele politice în care se plasează „lumea spionajului”, termen care este justificat prin faptul că, dacă în perioada anterioară aria de manifestare şi principalii „actori” aparţineau mai ales marilor Puteri şi zonele lor de influenţă, după încheierea Războiului Rece şi activităţile informative au fost supuse fenomenului de globalizare. Practic, nu mai există  spaţiu de pe mapamond care să nu fi fost antrenată în aceste activităţi, apărând noi zone „fierbinţi”, noi mari Puteri, raporturile dintre protagoniştii activităţilor din acest mediu modificându-se uneori în intervale destul de scurte.

Autorul uneia din cele mai recente istorii ale spionajului, Paul Simpson („Modern Spying from the Cold War to the War of Terror”, 2013) consideră că, în „lumea spionajului”,  „nimic nu mai este cum a fost” şi că, de fapt, „noul Război Rece a început”.

La o analiză atentă, asemenea modificări au apărut mai ales în ultimii 15 ani interval de timp asupra căruia ne vom îndrepta atenţia prin o  trecere în revistă în primul rând faptică, cronologică, care poate permite degajarea unor concluzii de natură istorică, dar şi politică.

În general, în intervalul 2010-2012, centrul de greutate al activităţilor informative la nivel global, se află în zona acţiunilor de  spionaj,  legate de iniţierea/anihilarea unor reţele de agenţi. Modificările, mutaţiile intervenite se referă în special la afirmarea, în afară de marile Puteri „tradiţionale”, a unor noi protagonişti, China, Israelul. Principalele confruntări au loc între Statele Unite şi Federaţia Rusă, dar câştigă tot mai mult teren cele dintre Israel-statele arabe, mai ales Iranul, Coreea de nord-Coreea de sud, Statele Unite-China, Statele Unite-Cuba. În perspectiva combaterii pericolului terorist, accentuat după atentatele din 11 septembrie 2001, Statele Unite intensifică activităţile de spionare a grupărilor teroriste. Şi Israelul este activ în direcţia spionării unor asemenea grupări (mai ales Hamas)

Sunt de semnalat şi cazurile de spionaj între  ţări foste „prietene”:Federaţia Rusă-statele care au făcut parte din Tratatul de la Varşovia. Tot astfel, sunt de menţionat cazuri de spionaj între Iran şi alte state arabe.

De asemenea este de semnalat înmulţirea cazurilor de spionaj tehnologic. 

Apar şi o serie de cazuri de spionaj prin internet, dar acestea vor spori substanţial în perioada următoare.

2010

* Serviciul de securitate al Ucrainei arestează cinci agenţi ai spionajului rus.

* În SUA, Dongfan Chung este arestat pentru spionaj în favoarea Chinei.

* În Spania, Roberto Florez Garcia, fost ofiţer de informaţii, este arestat pentruspionaj în favoarea Federaţiei Ruse. 

* Israelul face cunoscut că Mosab Hassan Yousef, fiul unuia din întemeietorii Hamas,  a fost agent al serviciului de informaţii al Israelului, Shin Bet.

*  În Coreea de Sud, sunt arestaţi doi agenţi nord-coreeni pentru asasinarea unui defector.

*  În Egipt sunt arestaţi 26 de agenţi ai miliţiei libaneze Hezbollah pentru pregătirea unor atacuri armate.

*  În Kuwait, sunt arestaţi membrii ai unei reţele care spionau pentru Iran.

*  FBI anunţă arestarea a 10 agenţi sub acoperire care acţionau pentru Federaţia Rusă încercând să penetreze cercurile politice, între care Anna Chapman (Anya  Kushchenko). Membrii acestei reţele sunt „schimbaţi” pentru agenţi americani arestaţiîn Rusia. 

*  Un grup de militari israelieni este acuzat că ar fi transmis informaţii către Hezbollah.

*  Kendall Myers, analist al unui serviciu secret american, a fost condamnat la închisoare pe viaţă ca spion pentru Cuba.

* Noshir Gowadia, fost pilot american, a fost acuzat de a fi transmis Chinei informaţiidin domeniul tehnologiei militare. 

* În Federaţia Rusă, diplomatul român Gabriel Grecu a fost surprins în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete şi expulzat. 

* În Statele Unite, este anunţată arestarea unui grup de spioni în domeniul militar, între care şi cetăţeni ruşi. 

* Apar în presă informaţii referitoare la demascarea unei reţea de agenţi ruşi în Statele Unite prin defectarea ofiţerului de informaţii Shcherbakov. Acesta este considerată celmai important caz de spionaj de la încheierea  Războiului Rece.

* Georgia anunţă arestarea unui grup de agenţi pentru Federaţia Rusă care au provocat  atentate.

* Este condamnat  Gennadi Sipacev, spion rus pentru SUA, pentru transmiterea, prin intermediul internetului, a unor hărţi militare. 

* Este arestată, la Londra,  Katia Zatuliveter, care s-a  folosit de relaţia cu parlamentarul Mike Hancock pentru a transmite  Federaţiei Ruse secrete militare.

* Departamentul de Stat al SUA cere tuturor misiunilor diplomatice americane să furnizeze informaţii referitoare la "infrastructura critică si resursele-cheie de pe teritoriile străine".

2011

* Firma franceză Renault suspendă o serie din funcţionari ai săi pentru a fi transmis Chinei informaţii tehnologice privind producerea unui automobil electric.

*  Serviciul de informaţii iranian anunţă arestarea unor agenţi Mossad care l-ar fi asasinat pe savantul atomist Masoud Ali Mohammadi

 * Generalul taivanez  Lo Hsien-che este arestat, fiind acuzat că a spionat pentru China.

*  In Liban, este condamnat la moarte Amin al-Baba, acuzat că a spionat pentru Israel între 1997-2009.

* În Kuwait, sunt identificaţi membrii unei reţele care spionase pentru Iran.

* Presa anunţă arestarea lui Alexander Poteyev care a condus o reţea de agenţi pentru Federaţia Rusă în SUA.

* În Iran, este făcută cunoscută  reţinerea a 30 de persoane care au spionat pentru SUA.

* Omul de afaceri egiptean Tareq Hassan este arestat ca spion pentru Israel. 

*  În Coreea de Sud, este arestat un grup de cetăţeni care spionaseră pentru Coreea de  Nord.

* Doi profesori de la Academia militară din St. Petersburg sunt acuzaţi de a fi transmis secrete militare Chinei.

* Poliţia germană a arestat un cuplu, soţ si soţie, bănuiţi că ar fi agenţi ruşi sub acoperire care au activat pe teritoriul ţării timp de peste 20 de ani. 

* În presă, apar informaţii despre cel mai important atac cibernetic asupra Pentagonului, prin care un agent străin, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a furat 24.000 de fişiere cu date secrete.

*Preşedintele Federaţiei Ruse, Dimitrie Medvedev,  anunţă că serviciul de contrainformaţii FSB a demascat într-un an 199 de cazuri de spionaj.

2012

* Autorităţile libaneze anunţă arestarea unui agent al Mossad-ului. 

* Canada  face cunoscută reţinerea unui militar sub acuzaţia de a fi transmis informaţii unei puteri străine;diplomaţi ruşi sunt expulzaţi pentru implicarea într-o afacere de spionaj.

* Oficialităţile iraniene anunţă identificarea membrilor unui grup de agenţi care spionau pentru Israel.

*  Poliţia sud-coreeană atestă că un om de afaceri din Noua Zeelandă a fost acuzat de a fi spionat pentru Coreea de nord.

*  Serviciul de contrainformaţii al Federaţiei Ruse face cunoscută arestarea unui militar în rezervă, care a transmis Statelor Unite hărţi strategice.   

*  Guvernul Iranului acuză SUA de implicare, începând din 2007, în asasinarea şi dispariţia unor savanţi din această ţară care lucrau la proiecte atomice.

*  Locotenent-colonelul Vladimir Nesteret este acuzat de spionaj in favoarea CIA; informaţiile transmise vizau rachete strategice de ultima generaţie ale Federaţiei Ruse.

* Autorităţile poloneze desfăşoară investigaţii în legătură cu eventuala existenţă a unor închisori secrete unde au fost transferate persoane implicate în acte de terorism; autorităţile din România neagă existenţa unor asemenea locaţii.

*  Serviciul de contraspionaj al Federaţiei Ruse anunţă arestarea unui colonel în rezervă, Vladimir Lazar, pentru trasmiterea către SUA a unor hărţi strategice.

*  Presa americană informează asupra existenţei  unor baze aeriene în Africa în scopulspionării membrilor grupării Al-Qaeda.

* Serviciul suedez de informaţii face cunoscut că Rusia efectuează ample operaţiuni de spionaj în Suedia, utilizând o treime din personalul său diplomatic. 

*Şeful serviciului de contrainformaţii britanic, Johnatan Evens exprimă opinia după care „ameninţările spionajului vor deveni mai complexe, inpredictibile şi alarmante”.

2013-2015

Anul 2013 marchează o cotitură în desfăşurarea activităților informative, iar următorii doi aduc cu sine nu numai intensificarea, ci şi diversificarea acestora. Acest proces are la bază, în bună măsură, progresele înregistrate în domeniile ciberneticii, IT şi altele conexe.

O altă noutate este legată de publicarea în presă a unor informaţii clasificate prin activitatea unor persoane care făcuseră parte din agenţiile de informaţii ale Statelor Unite („cazul Snowden”) sau a unor organizaţii care fac cunoscute asemenea informaţii („cazul WikiLeaks”), ceea ce va duce la dezvăluiri şocante, în stare să elucideze o serie de cazuri de spionaj (inclusiv intern) de amploare.

Spionaj între „prieteni”

Desigur, spionaj între aliaţi a existat şi în perioadele anterioare, dar, în intervalul 2013-2015, cazurile de acest fel, iniţiate mai ales de Statele Unite, se înmulţesc substanţial şi vizează structuri şi persoane „de vârf”, ceea ce denotă o anumită neîncredere între parteneri, chiar în interiorul NATO.

* mai 2013 Edward Joseph Snowden, fost angajat al National Security Agency (NSA) părăseşte Statele Unite, fiind în posesia unor documente secrete ale agenţiei pe care le va face publice.

*5 iunie 2013:Ziarul „The Guardian” publică primul reportaj care demonstrează, pe baza acestor documente, că NSA a stocat înregistrări de convorbiri telefonice de la 120 milioane de abonenţi din SUA şi alte ţări. Ulterior asemenea informaţii apar şi în alte ziare din diferite ţări. „Washington Post” arată că FBI şi NSA utilizează un program secret numit PRISM cu scopul de a supraveghea navigatorii pe Internet.

Ulterior, au apărut o serie de volume referitoare la aceste activităţi:Luke Harding, “The Snowden Files:The Inside Story of the World’s Most Wanted Man.”;Glenn Greenwald, “No Place to Hide:Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State.”  La un moment dat, Joseph Snowden se refugiază în Federaţia Rusă.

*noiembrie 2013: Informaţiile  furnizate de Edward Snowden au arătat că guvernul american a pus la cale operaţiuni de supraveghere în masă, îndreptate inclusiv asupra aliaţilor săi. Aceste afirmaţii au determinat Senatul SUA să ceară un raport cu privire la metodele de supraveghere ale NSA.

* 30 iunie 2013:Revista „Der Spiegel” informează că NSA a interceptat sute de mii de convorbiri telefonice, email şi mesaje în RF Germania;se consideră că, potrivit documentelor făcute cunoscute de Edward Snowden, pentru Statele Unite RF Germania este o ţintă de spionaj la fel de importantă precum China. 

* 1 iulie 2013:Guvernul RF Germania consideră că, dacă informaţiile referitoare la acţiunile de spionaj ale SUA sunt reale, aceasta echivalează cu reîntoarcerea la practicile Războiului Rece, un „act inacceptabil” în cadrul alianţei nord-atlantice.

* 31 iulie 2013:WikiLeaks arată că NSA a spionat politicieni, bancheri şi manageri ai unor mari firme din Japonia.

* 21 octombrie 2013:Ziarul „Le Monde” informează că NSA ar fi interceptat peste 70 milioane de convorbiri telefonice într-o perioadă de 30 de zile, precum şi asupra faptului că a desfăşurat „operaţiuni” de supraveghere” în alte state aliate.

* 24 octombrie 2013:Ministerul Federal de Externe al RF Germania comunică Ambasadei Statelor Unite că deţine informaţii după care serviciile de informaţii americane ar fi înregistrat convorbiri telefonice ale cancelarului federal Angela Merkel care l-a informat pe preşedintele Statelor Unite că „spionajul între aliaţi este inacceptabil”.

* 24 octombrie 2013:Publicaţia italiană „L'Espresso” publică informaţii potrivit cărora serviciile de informaţii ale Statelor Unite şi Marii Britanii au monitorizat informaţii de pe internet referitoare la guvernul şi o serie de companii italiene, precum şi la activitatea unor grupări teroriste.

* 28 octombrie 2013:Un ziar spaniol publică un document potrivit căruia NSA a interceptat peste 60 de milioane de convorbiri telefonice în decurs de o lună, ceea ce echivalează cu „acte de spionaj între aliaţi”.

* 16 decembrie 2013:O instanţă judiciară din Statele Unite consideră că practicile NSA de interceptare a convorbirilor telefonice şi alte mijloace de comunicare, în „stil Orwellian”, sunt „necinstituţionale”;consideră necesar ca programele de supraveghere ale guvernului să fie limitate la cadrul legal. 

* 6 iulie 2014:Guvernul german solicită din partea celui american explicaţii cu privire la o persoană arestată sub acuzaţia de a fi agent dublu.

* 10 iulie 2014:Guvernul german solicită retragerea şefului  staţiunii CIA de la Berlin în legătură cu  acuzaţiile de spionaj al Statelor Unite  în R.F. Germania. Este anunţată descoperirea unui al doilea agent CIA în RF Germania. Se apreciază că aceste cazuri au contribuit la deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi RFG.

* 12 mai 2015:Revista „Zeit” informează că BND transmite, în mod regulat, o mare cantitate de informaţii către NSA.

* 12 iunie 2015:Procurorul general dispune încheierea investigaţiilor care au durat un an privitoare la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de către spioni ai SUA datorită „lipsei de dovezi”.

* 23 iunie 2015:WikiLeaks, o organizaţie internaţională care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii, în general din surse anonime, relevă faptul că NSA a spionat trei preşedinţi ai Franţei în perioada 2006-2012.

* 1 iulie 2015:WikiLeaks publică o listă de numere de telefon ale unor oficiali germani care au fost interceptate de NSA, în afară de cancelar.

Spionaj pe Internet

Caracterul global asigurat de reţelele de internet, enorma cantitate de date vehiculate de acestea fac ca ele să devină medii pentru accesarea şi stocarea de date de interes pentru activitatea serviciilor de informaţii, şi în acest domeniu Statele Unite (NSA) jucând rolul principal.

* 13 octombrie 2013: În presă apar informaţii după care NSA a folosit un tip de atac informatic în care practic a clonat motorul de căutare Google.

* 27 februarie 2014:Corporaţia Yahoo condamnă acţiunile ilegale de culegere de informaţii şi imagini desfăşurate de agenţia americană NSA şi cea britanică GCHQ în cadrul programului cu nume de cod „Optical”

* 6 iunie 2014:Firma Vodafone admite existenţa  de legături secrete care permit unor agenţii guvernamentale interceptarea unor convorbiri telefonice în şase ţări.

* 6 iunie 2014:Agenţia de informaţii externe a RF Germania a recunoscut oficial că dispune de instalaţii care permit interceptarea oricărei postări pe internet.

* noiembrie 2014:Posesorii a peste 5.000 de site-uri protestează faţă de programele de spionaj ale NSA, într-o acţiune de masa de rezistenţă online. 

* 7 mai 2015:Mediile germane informează asupra faptului că a fost întreruptă supravegherea pe internet a acţiunilor NSA în urma acordului de cooperare încheiat de BND (Serviciul de informaţii externe) cu autorităţile americane

* 19 octombrie 2015: Facebook a anunţat că va dezvolta un nou instrument de notificare pentru a-i avertiza pe utilizatorii său dacă sunt spionaţi de agenţii guvernamentale precum NSA sau GCHQ (Agenţia de Comunicaţii a Marii Britanii).

* 5 noiembrie 2015:Guvernul britanic  dezbate acţiunile de accesare pe internet de informaţii secrete considerându-le ca o violare a proprietăţii private.

* 11 noiembrie 2015:Ziarul „Financial Times” publică informaţia după care  Microsoft a anunţat că datele  clienţilor europeni vor fi stocate în două noi centre de date din Germania pentru a le proteja faţă de acţiunile NSA, dezvăluite de Edward Snowden

Spionaj cibernetic 

În unele opinii, în momentul de faţă, în afara altor forme de confruntări, are loc un adevărat „război cibernetic, electronic”. Acesta presupune accesarea reţelelor de calculatoare ale unor organisme, chiar structuri de stat în vederea extragerii  de date şi a perturbării, dezorganizării activităţii acestora

* 7 martie 2014:Organismul de combatere a spionajului cibernetic al premierului Marii Britanii face cunoscută existenţa programului rusesc „Turla” care a permis infectarea unui mare număr de calculatoare guvernamentale din Europa şi Statele Unite ale Americii într-una din cele mai complexe programe de spionaj cibernetice descoperite până în prezent.

* 19 mai 2014:Oficiali americani au acuzat ofiţeri chinezi care au desfăşurat acţiuni de spionaj cibernetic prin care au obţinut informaţii provenind din o serie de industrii, inclusiv cea nucleară.

* 6 octombrie 2014:Directorul FBI James Comey declară că China duce un „război cibernetic” agresiv împotriva Statelor Unite, care provoacă în fiecare an pierderi în valoare de miliarde de dolari companiilor americane. 

* 28 octombrie 2014:Agenţia de presă franceză AFP publică un raport al companiei „Fireeye” referitor la faptul că  guvernele Rusiei si Chinei se află în spatele unor vaste reţele de spionaj cibernetic care vizează ţinte americane şi europene

* 28 ianuarie 2015:Se face cunoscută existenţa unui program de spionaj electronic  la nivel mondial susţinut de Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă.

* 6 februarie 2015:Se face cunoscut că, şi în Marea Britanie, sunt urmăriţi agenţi ai NSA care ar fi colectat date electronice.

* 24 septembrie 2015:Sunt făcute publice date referitoare la faptul că serviciul de informaţii al Chinei a violat baza de date a unor organisme ale Statelor Unite, intrând în posesia a 5, 6 milioane de amprente ale unor cetăţeni americani, între care şi persoane din serviciile de informaţii.

* 25 septembrie 2015:Se  menţionează că pe agenda convorbirilor care urmează să aibă loc între preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său american Barack Obama la Casa Albă se află problema atacurilor cibernetice împotriva companiilor şi bazelor de date guvernamentale americane pentru care sunt învinuiţi hackerii chinezi. Washingtonul a declarat că ar putea aplica o serie de sancţiuni unor companii chineze şi  persoanelor care au legătură sau care au beneficiat de pe urma acestor atacuri.

Spionaj prin sateliţi, avioane, drone

Se poate spune că activitatea reţelelor de spioni a fost înlocuită, în tot cazul completată, prin „reţelele” de asemenea mijloace tehnice, devenite din ce în ce mai perfecţionate, care sunt lansate şi exploatate de principalele mari Puteri, existând o concurenţă acerbă între ele.

* 10 aprilie 2014:Ministerul Apărării Israel a anunţat lansarea unui satelit spion pentru supravegherea Iranului şi a grupuri militante ostile din regiune.

* 14 octombrie 2014:Publicaţia „Daily Mail” relatează că avionul militar secret al Forţelor Armate americane, care a orbitat în jurul Pamântului aproape doi ani, este pregătit să revina la sol. Cunoscut si sub numele de „drona spaţială X-37B”, vehiculul orbital este în spaţiu din decembrie 2012 intr-o misiune secretă. 

* 15 ianuarie 2015:CIA a făcut public un raport despre programul de spionaj cu avioane ce zboară la altitudine foarte mare, U-2;se menţionează că  jumătate dintre raportările de OZN-uri din perioada 1950-1960 erau de fapt zboruri ale acestui avion.

* 13 martie 2015:Franţa anunţă darea în exploatare până în 2015 a trei sateliţi de spionaj CERES, alăturându-se Statelor Unite, Rusiei şi Chinei care posedă asemenea sateliţi.

* 13 aprilie 2015:Federaţia Rusă a făcut cunoscut că a descoperit grup de sateliţi de spionaj împotriva sa.

* iulie 2015:Flota americană din Pacific desfăşoară acţiuni de spionaj prin intermediul unor avioane în cadrul „Operaţiunii Poseidon”

Spionaj economic

Încă de la începuturile activităţilor informative această categorie de spionaj a devenit din ce în ce mai intensă, dar, în ultimă perioadă, tinde să ocupe un loc preponderent în acest mediu. Potrivit noilor abordări, spionajul economic (sau „corporate espionage”) este o formă a acţiunilor informative, desfăşurate mai ales prin mijloace electronice,  care vizează dobândirea ilicită de date privind activităţile economice, industriale şi comerciale. Uneori, asemenea activităţi sunt desfăşurate chiar de companii (corporaţii).

* 19 mai 2014:Cinci ofiţeri ai armatei chineze au fost inculpaţi, în Statele Unite, pentru acţiuni de spionaj economic care au vizat activitatea a şase companii americane. 

* 23 mai 2014:Fostul secretar de stat al Apărării,  Robert Gates, afirmă că mai mult de 15 state desfăşoară activităţi de spionaj economic împotriva Statelor Unite.

* decembrie 2014:Apare volumul „New Industrial Espionage” de Joel Brenner în care se afirmă că Franţa şi Israelul ar desfăşura acţiuni de spionaj economic.

* 24 iulie 2015:FBI constată sporirea substanţială a cazurilor de spionaj economic mai ales din partea Chinei. Guvernul Statelor Unite anunţă intensificarea aplicării legislaţiei pentru combaterea terorismului şi a spionajului economic

Vînătoarea de spioni

Şi totuşi, în ciuda perfecţionării mijloacelor tehnice, electronice, agenţiile/serviciile de informaţii nu se pot dispensa de contribuţia elementului uman, a spionilor. În general, „partenerii” confruntărilor informative sunt aceeaşi la care ne refeream în prima parte a articolului. Foarte activă în ceea ce priveşte iniţierea unor reţele proprii de spionaj, ca şi anihilarea celor străine este Federaţia Rusă, deosebit de interesată de informaţiile provenite din interiorul NATO şi al Uniunii Europene. Şi Israelul, Coreea de nord sunt active în ceea ce priveşte implantarea de reţele de agenţi şi „vânătoarea de spioni”. În general, Orientul mijlociu devine o „zonă fierbinte” a activităţilor din această categorie. 

* 8 februarie 2013:Ofiţerul canadian Jeffrey Delisle este acuzat de a fi transmis informaţii secrete către Federaţia Rusă

* 23 aprilie 2013:O instanţă olandeză îl condamnă la 12 ani închisoare pe diplomatul Raymond Poeteray acuzat de a fi transmis documente secrete ale NATO şi Uniunii Europene Federaţiei Ruse. 

* 30 septembrie 2013:O instanţă din Israel îl inculpă pe Ali Mansouri pentru spionaj în favoarea Iranului.

* 4 decembrie 2013:Publicaţia „Newsweek” informează că în Statele Unite sunt active 1271 organizaţii guvernamentale, 1931 companii în 10.000 de locaţii care se ocupă cu programele antiteroriste, de securitate internă şi spionaj.

* 5 mai 2014:În China este condamnată o persoană acuzată de „scurgeri” de documente militare clasificate

* 20 iunie 2014:Un post TV din Iran face cunoscută  condamnarea a două persoane acuzate de a fi spionat pentru Israel şi Marea Britanie.

* 2 iulie 2014:Presa din RF Germania informează despre arestarea unui bărbat care a spionat pentru Statele Unite.

* 20 august 2014:În Egipt sunt găsite corpurile a două persoane despre care se afirmă că ar fi spionat pentru Israel.

* 14 septembrie 2014:În Coreea de nord este condamnat un cetăţean american pentru spionaj.

* 6 octombrie 2014:În Macedonia sunt condamnate 17 persoane în primul proces de spionaj de după dobândirea independenţei.

* 4 noiembrie 2013:Agenţia de informaţii a Coreii de sud informează că Coreea de nord foloseşte tehnologia de arme electromagnetice duc la paralizarea unor militari aflaţi pe graniţă, pusă la dispoziţie de Federaţia Rusă.

* 17 noiembrie 2014:În Rusia sunt expulzaţi o serie diplomaţi polonezi acuzaţi de spionaj.

* 17 decembrie 2014:În RF Germania sunt arestate trei persoane acuzate de a fi spionat pentru Turcia.

* 21 decembrie 2014:În Egipt este arestat o persoană acuzată de a fi spionat pentru Israel.

* 1 ianuarie 2015:Un fost şef al serviciilor de informaţii columbiene Maria del Pilar Hurtado este expulzat din Panama pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale opoziţiei.

* 26 ianuarie 2015:În Statele Unite sunt arestaţi trei funcţionari care au încercat să spioneze în mediul bancar după aplicarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse.

* 18 februarie 2015:În Peru sunt judecaţi membrii ai agenţiei de informaţii maritime acuzaţi de a fi vândut informaţii către statul Chile.

* 5 martie 2015:Roman Ushakov este condamnat la 15 ani închisoare fiind acuzat că ar fi transmis informaţii clasificate către Statele Unite 

* 26 martie 2015:Un cetăţean sud-coreean este condamnat în Coreea de nord pentru spionaj.

* 21 aprilie 2015:Iranianul Ali Mansouri este condamnat în Israel pentru spionaj.

* 16 mai 2015:Cetăţeanul chinez Hao Zhang este arestat în Statele Unite pentru spionaj.

* 23 iunie 2015: Două persoane provenind din Coreea de sud sunt condamnate la închisoare pe viaţă în Coreea de nord pentru spionaj.

* 18 iulie 2015:Un cetăţean sud-coreean este găsit mort în Coreea de nord după ce ar fi încercat să desfăşoare acţiuni de spionaj cibernetic.

* 19 august 2015:O persoană provenind din Estonia este condamnată în Federaţia Rusă pentru spionaj.

* 20 august 2015:Procuratura RF Germania face cunoscută arestarea unui spion dublu care acţiona pentru Statele Unite şi Federaţia Rusă.

* 22 septembrie 2015:Un raport al serviciului ceh de informaţii BIS se referă la activitatea unor agenţi de influenţare autohtoni în favoarea Federaţiei Ruse.

* 30 septembrie 2015:Jurnalistul vietnamez Ha Huy Hoang este găsit vinovat de spionaj pentru China.

* 5 octombrie 2015: Ziarul japonez „Asahi” publică informaţia după care China ar fi reţinut doi cetăţeni japonezi pe care-i acuză de spionaj;agenţia Reuters menţionează faptul că guvernul de la Tokyo a dezminţit faptul că Japonia spionează China sau orice altă ţară.

* 15 octombrie 2015:Parlamentul European i-a ridicat imunitatea eurodeputatului ungar Bela Kovac (Jobbik), suspectat de spionarea instituţiilor europene în favoarea Rusiei

* 17 octombrie 2015:O instanţă judiciară din Federaţia Rusă a condamnat la şase ani de închisoare un ucrainian acuzat că a încercat să cumpere componente secrete ale unui sistem antiaerian.

* 23 octombrie 2015:Autorităţile germane arestează un cetăţean iranian pentru spionaj.

* 25 octombrie  2015:Autorităţile germane au lansat o anchetă cu privire la un nou presupus caz de spionaj din partea NSA.

* 29 octombrie 2015:Revista „Economist” publică materialul „A new age of espionage”

* 4 noiembrie 2015:Guvernul britanic înaintează un proiect de lege care prevede sporirea transparenţei activităţilor desfăşurate de serviciile de informaţii şi poliţie.

* 10 noiembrie 2015:Se ia hotărârea ca raportul înaintat de CIA Senatului Statelor Unitereferitor la activităţile informative să nu fie dat publicităţii.

Desigur, nu pot fi trecute cu vederea raporturile dintre spionaj şi terorism de care ne propunem să ne ocupăm într-un viitor articol.

Bibliografie selectivă: 

-Glenn Peter Hastedt, „Spies Among Us:Modern-Day Espionage”, 2003

-Alexandru Popescu, „Cinci milenii de război secret. O enciclopedie a spionajului”, Ed. Cetatea de scaun, 2011

-„Spionii Cine sunt, ce fac. O incursiune în spionajul contemporan”, coordonator George Cristian Maior, Editura Rao, 2013.

-Richard C. S. Trahair, ‎Robert L. Miller, „Encyclopedia of Cold War Espionage, Spies, and Secret Operations”, 2013

-Paul Simpson, „Modern Spying from the Cold War to the War of Terror”, London, 2013

http://timelinesdb.com/listevents.

https://en.wikipedia.org/wiki/Espionage

http://www.faqs.org/espionage/Vo-Z/Espionage-Chronology.html

https://www.timetoast.com/timelines/history-of-espionage--2

Mai multe