Cât de violente puteau fi confruntările electorale la începutul secolului XX
La începutul secolului XX, scena politică românească era dominată de două partide politice, Partidul Conservator și Partidul Liberal. Între cele două grupări politice a existat o veritabilă confruntare. Confruntare în care au fost angrenate și personalități precum Spiru Haret, Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman sau Petre P Carp. În cadrul acestui articol voi prezenta una dintre confruntările politice din secolul XX. Se poate observa din acest studiu că lupta electorală de la 1910 nu era cu nimic mai dreaptă decât cea contemporană.
Un episod interesant al istoriei legislative din țara noastră este reprezentat de alegerile din anul 1910 pentru colegiului doi al Camerei Deputaților. Evenimentele menționate aici au avut loc la Buzău.
În momentul alegerilor, omul politic Victor Filloti a fost păzit de doisprezece soldați, altfel ar fi fost atacat de bandele conservatorilor. Acesta a vorbit în cadrul dezbaterilor deputaților despre un anume Nițu Dragu, care era sprijinit de poliția din Buzău pentru a ataca liberalii.
Doctorul Anghelescu, unul dintre candidații liberali a fost atacat pe stradă în timpul alegerilor, iar unul dintre camarazii săi a tras cu revolverul. În aceeași zi conservatorii au împărțit gravuri cu doctorul Anghelescu, prezentat călare cu revolverul în mână, împușcând țărani și călcând pe cadavrele lor. Prin acest șiretlic conservatorii încercau să atragă țăranii de partea lor.
În această perioadă Marghiloman nu candida, dar cei ce împărțeau gravurile erau decorați la butonieră cu stele de metal, semn folosit mai târziu în alegeri de marele om politic. Liderii politici făceau tot ce puteau pentru a atrage alegătorii, dovadă fiind faptul că guvernul conservator trimisese liste cu făgăduieli electorale, care urmau să fie citite de preoți duminica și după sărbători la ieșirea din biserică. Pompiliu Ioanițescu, un alt candidat liberal din Buzău a menționat că liberalii fuseseră acuzați că au ucis 11.000 de oameni la 1907.
Dar si liberalii erau la fel de violenți, ministrul conservator Constantin C. Arion fusese și el atacat de liberali în timpul unor alegeri. În anul 1905 Arion fusese provocat la duel de către ministrul de justiție Alexandru Bădărău din cauza discuțiilor tensionate din senat.
‟Alexandru Marghiloman îl provocase pe deputatul liberal Vasile Epureanu la duel, din cauza unor discuții aprinse în cameră. Duelul s-a desfășurat la Hipodrom, s-a tras cu un singur glonț fără efect, iar adversarii și-au dat mâna. Constantin C. Arion a fost și el martor al acestui duel.„*
Bibliografie
1.Dezbaterile Adunării Deputaților, nr. 9 ședința din 15 martie 1911, pp.44-47.
2. D.A.D, nr. 10, ședința din 16 martie 1911, p.67.
3. Mss 5040:Arion Constantin către Arion Natalia, 19 februarie 1911, f.1.
4. *Mihai Chiper, O societate în căutarea onoarei Duel și masculinitate în România (1859-1914), ed. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2012, p.219