Carol Pop de Szathmari, 200 de ani de la naştere
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” găzduieşte, până pe 31 mai, expoziţia „Carol Pop de Szathmari – un artist, o epocă”.
Pictor de curte sub cinci domnitori:Al. D. Ghica, G. Bibescu, B. Ştirbei, Al. I. Cuza şi Carol I, la cei din urmă fiind şi fotograf oficial, Carol Pop de Szathmari a surprins în creaţia sa aspecte diverse ale societăţii româneşti şi evenimente marcante ale epocii în care a trăit. Plecat pe front de două ori, în timpul Războiului Crimeii şi în Războiul de Independenţă (1877-1878), când a fost ataşat Secţiei Fotografice din cadrul Serviciului Sanitar, condus de generalului Carol Davila, Carol Pop de Szathmari a realizat în timpul acestor deplasări lucrări artistice remarcabile reprezentând taberele implicate în conflict, bateriile româneşti de pe malul Dunării, statul major al principelui Carol I, chipuri de militari etc. Grupate, ulterior, în albumele Răsboiul ruso-turc (1853-1854), Souvenir din Răsbelul 1877/1878sau apărute în publicaţiile vremii din ţară sau din străinătate, precum „Resboiul”, „Dorobanţul”, „The Illustrated London News” etc., imaginile care s-au păstrat constituie mărturii importante referitoare la cele două conflicte;de altfel, Szathmari este considerat iniţiator al fotoreportajului de război. Mai mult, albumul Jubileul Încoronării(1881), care cuprinde imagini de la un alt eveniment major al istoriei moderne a României, proclamarea regatului în 1881, relevă complexitatea operei lui Carol Pop de Szathmari. Pentru creaţiile sale remarcabile a fost recompensat cu numeroase distincţii în urma participării la expoziţii precum cele de la Paris, Londra, Viena, Hamburg, Budapesta, Bucureşti etc.
Expoziţia găzduită de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” readuce în atenţia publicului creaţiile lui Carol Pop de Szathmari din patrimoniul său, majoritatea provenind de la Ortansa Szathmary, dar şi din partea Casei Regale a României sau din partea unor familii importante de militari din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, precum familiile Cantilli sau Tell. Fie că sunt picturi, acuarele, desene, cromolitografii sau fotografii tip „carte de visite”, toate evidenţiază atenţia autorului pentru detalii. Data de 11 ianuarie, ziua de naştere a artistului, a fost desemnată Ziua Artei Fotografice din România, iar expoziţia amintită mai sus se înscrie în şirul de manifestări din acest an care marchează împlinirea a două veacuri de la naşterea sa.