Carol II si legionarii
Notă a Corpul Detectivilor nr.15960 din 29 decembrie 1937 referitoare la impresiile liderilor legionari faţă de soluţia guvernamentală aleasă de suveran şi componenţa nouluicabinet. În discuţiile de la sediul legionar central a fost demascată intenţia regelui de a institui dictatura personală şi de a suspenda Constituţia de la 1923.
Prezenţa lui Istrate Micescu în guvernul nou format îi determină pe legionari să pregătească un marş asupra Bucureştiului, la care să participe 50 000 de oameni, mai ales muncitori. Garda demască intenţiile Regelui de instituire a dictaturii sale personale, folosindu-se de guvernul Goga. Acesta a fost adus la putere deşi avea cele mai puţine mandate, părintele Cristescu subliniind că aceasta înseamnă regim personal.
Ieri dimineaţă, de la conducerea legionară s-a telefonat lui Codreanu la Predeal să vină urgent în Capitală, din cauza evenimentelor ce se petrec. S-a crezut că acesta a şi plecat de la Predeal, în care scop fusese convocată pentru orele 17, 30 o consfătuire a tuturor fruntaşilor Gărzii de Fer, pentru a lua hotărâri importante.
La orele 14, 30, Codreanu a telefonat dela Predeal că nu mai vine la Bucureşti şi că pleacă într-o excursie în Ardeal.
Această atitudine a surprins foarte mult, socotindu-se că Cornel Codreanu meditează despre guvernul Goga că este o nouă provocare la adresa Gărzii de Fer.
Pentru Garda de Fier, susţin legionarii, prezenţa în guvern a d-lui Istrate Micescu a făcut ca spiritele legionare să fie mai aprinse decât erau pe timpul alegerilor, cu atât mai mult, că ei n-ar fi căutat să facă vreo opoziţie guvernului liberal timp de un an, pentru ca în timpul acesta să se poată reface şi mai mult.
Fruntaşii legionari cred că Garda de Fer, ar trebui să pregătească un marş asupra Bucureştiului, cu un număr de 50.000 legionari, în majoritate muncitori, cari să ocupe Capitala din toate părţile, aşa în cât trupele aflate în cetatea Bucureşti, să fie puse în împosibilitate de a opri acest val, mai ales că această tactică ar fi întrebuinţată şi de naţional-ţărănişti, cu cari Codreanu ar cădea din nou de acord.
Gardiştii manifestă mare ostilitate împotriva Suveranului şi a dictaturii – zic ei – pe care ar pregăti-o, deoarece informaţiile lor arată că M.S. Regele ar suspenda Constituţia, dorinţă exprimată şi de Istrate Micescu.
Dacă până acum gardiştii nu au strigat nici „jos Regele” şi nici „sus Regele”, spune un conducător legionar, aceasta se datoreşte atitudinii rezervate ce a vrut să aibă Garda de Fer faţă de M.S. Regele şi din această cauză Codreanu a amânat să dea publicităţii circulara LEGIONARII ŞI MONARHIA, pentru ca să nu ia angajamente faţă de Coroană, care l-ar fi pus într-o situaţie foarte delicată. Cert este că acum gardiştii se manifestă ostil Suveranului.
Profesorul părinte Cristescu ieri şi-a manifestat această indignare şi după dânsul alţii, ţinând să afirme că ceea ce s-a făcut acum este pur şi simplu bătaie de joc faţă de ţară şi nu pot tolera ca un partid cu cele mai mici voturi şi cu cele mai puţine mandate să fie chemat la putere, căci aceasta înseamnă guvern personal, a adăugat Cristescu, şi legionarii trebuie să fie pregătiţi pentru vremuri grele, care se arată în cale.
În timpul nopţii au avut loc mai multe conciliabule între diferiţi fruntaşi ai organizaţiei, care au ţinut să obţină şi alte informaţii de la foştii membri ai partidului demisionat.
Din cele ce se ştie până acum, Garda este informată de către foştii membri ai partidului liberal că M.S. Regele a fost foarte afectat de marele număr al legionarilor pătrunşi în Parlament, socotindu-i mai periculoşi decât orice alt partid.
ANIC, fond Casa Regală, dosar, 36/1937. f. 203-205
sursa:Istorii Regasite