Captain America împlinește 75 de ani
În urmă cu 75 de ani, în decembrie 1940, ieșeau din tipar primele numere din benzile desenate „Captain America”. Debutând la începutul așa-zisei epoci de aur a benzilor desenate din Statele Unite, Captain America a devenit eroul preferat al tuturor în anii celui de Al Doilea Război Mondial, și a contribuit la conturarea imaginii supereroului modern.
Apărute cu un an înaintea intrării Statelor Unite ale Americii în război, benzile desenate cu „Captain America” au fost insperabile de politica vremii și de patriotism. Concepută în întregime ca răspuns la avansul fascismului în Europa, povestea lui Captain America a început cu o luptă împotriva naziștilor.
Primul număr „Captain America”
Cu toate acestea, editorii vremii au evitat în general să-l menționeze în mod direct pe Adolf Hitler în benzile desenate, și asta din mai multe motive. Mai întâi, pentru a evita să nu fie dați în judecată pentru defăimare (oricât de incredibil ar părea acest lucru). Apoi, pentru a nu-i nemulțumi pe cetățenii americani de origine germană, care formau o comunitate etnică importantă în SUA. În fine, editorii vedeau în aceste benzi desenate o formă de evadare din realitate, astfel că preferau să păstreze poveștile mai degrabă fantastice decât foarte apropiate de lumea reală. Însă, în final, pentru creatorii lui Captain America, Joe Simon și Jack Kirby, Hitler a fost prea mare tentație. În fond, la vremea aceea, Hitler apărea drept cel mai rău personaj negativ din toate timpurile, urât de lumea întreagă.
Captain America și-a făcut apariția atunci când războiul din Europa ajunsese deja la un punct critic:armatele lui Hitler ocupau jumătate de continent, iar americanii începuseră să simtă fiorii războiului de peste ocean. S-a născut astfel, din această frenezie patriotică, Captain America, un personaj simbol al idealismului american.
Benzile desenate cu Captain America au devenit rapid un bestseller, iar supereroul a fost unul dintre cele mai populare personaje ale vremii. Primul număr s-a vândut în aproape un milion de exemplare, iar Captain America a fost unul dintre primii supereroi care a ajuns și pe ecranele tv.
Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a dus la scăderea interesului cititorilor pentru unii dintre cei mai importanți eroi de benzi desenate ai vremurilor, inclusiv pentru Captain America. Personajul și-a continuat însă povestea și și-a făcut din nou apariția în anii '50, apoi în anii '60, după asasinarea lui Kennedy, și apoi în anii '70, în timpul Războiului din Vietnam.
Interesul pentru Captain America a fost resuscitat în ultimii ani prin preluarea poveștii sale de către Hollywood, prin filmele Captain America:The First Avenger (2011) și Captain America:The Winter Soldier (2014). Povestea supereroului american va continua, în 2016, cu Captain America:Civil War. Astfel, deși personajul s-a născut în urmă cu șapte decenii ca răspuns la fascism, supereroul a reușit să supraviețuiască trecerii timpului, imaginea sa fiind strâns legată de idealurile și valorile americane.