Capodopere descoperite din întâmplare

În 1820, un țăran grec, pe nume Iorgos, își ara peticul de pământ de pe insula Milos. La un moment dat a lovit ceva tare; săpând mai adânc, a descoperit patru statuete - trei ale zeului Hermes și una a zeiței Afrodita.

Câteva săptămâni mai târziu, o expediție arheologică franceză, condusa de ducele de Choiseul, ajunge la Milos, cumpăra statuia Afroditei și o aduce în Franța. Ludovic al XVIII-lea a „botezat-o” Venus din Milo (foto sus) și a oferit-o Muzeului Luvru.

Un cuplu de pensionari din Milwaukeee, Wisconsin, solicita unui expert sa evalueze un tablou pe care doreau să-l vândă (foto stânga). Privirea acestuia este însa atrasa de un alt tablou aflat pe perete și despre care proprietarii credeau ca este o copie după un Van Gogh. Expertiza a arătat însă că era chiar originalul, pictat în 1886. Pe 10 martie 1991, Natura moarta cu flori, se vindea la licitație pentru suma de 1,4 milioane de dolari.

De-a lungul anilor, angajații muzeului de arheologie din Southampton, Anglia, și-au sprijinit bicicletele de o piatră de culoare neagră, înaltă de 70 de centimetri. În anul 2000, doi egiptologi care făceau inventarul muzeului, și-au dat seama că ceva este în neregula cu „rastelul”. După cercetări mai amănunțite, au descoperit ca este vorba despre o statuie a regelui Toharqa (foto dreapta), care a domnit în zona Sudanului de azi, cu 700 de ani î.H.

Mai multe