Când și cum au apărut sloturile, celebrele jocuri de păcănele

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

Păcănelele sunt, poate, cele mai populare jocuri video de pe internet. Mulți le percep în sens peiorativ, gândindu-se la ele doar ca la niște aparate cu două butoane, pe care tineri sau bătrâni așezați pe scaune înalte, de bar, le apasă în mod repetat, în timp ce pierd bani.

În realitate, industria sloturilor este mult mai complexă, reprezentând uneori avangarda progresului tehnologic. Astăzi, păcănelele video sunt jocuri care rivalizează cu cele de pe console din punct de vedere grafic. Ele sunt construite pe un fie epic și sunt interactive, jucătorii având de făcut alegeri de care depinde desfășurarea ulterioară a acțiunii.

Automatul de apă sfințită

Puțini pasionați știu cum au apărut aceste jocuri, care numai în Statele Unite ale Americii generează venituri de aproximativ un miliard de dolari, în creștere de la lună la lună. Așa cum sendvișul a fost inventat într-un cazinou, nu într-un restaurant, de către John Montagu ducele de Sandwich, primul aparat de păcănele nu a fost instalat într-un loc destinat jocurilor de noroc. Descoperirea lui a fost favorizată de o invenție făcută încă din secolul I f. Hr., în Egipt, când inginerul roman Hero a gândit un mecanism care să distribuie doar o anumită cantitate de apă sfințită.

„Automatul” de apă sfințită funcționa pe baza unei monede introduse într-un slot, care elibera o bară. Această bară revenea apoi pe poziția inițială și orificiul prin care curgea apa era obturat. La începutul anilor 1600, în Anglia, au fost folosite aparate bazat pe același mecanism pentru vânzările de tutun. Treptat, acest principiu a fost întrebuințat în tot mai multe domenii, precum cel al jocurilor de noroc, care era înfloritor.

„Părintele păcănelelor” era specializat în electronică și telecomunicații

În anii 1800, compania „Sittman and Pitt”, din Brooklyn, a inventat un aparat care avea să fie punctul de pornire al dezvoltării sloturilor moderne. Erau folosiți cinci tamburi cu un total de 50 de cărți de joc. Jucătorii introduceau monede pentru a primi cărți, în încercarea de a obține o combinație câștigătoare de poker. Aparatul a devenit foarte popular, însă producătorii nu au reușit să limiteze plățile, care depășeau miza totală. Jocul de poker automat a fost scos de pe piață, dar nu înainte de a-l inspira pe Charles Fey să creeze primul aparat de sloturi asemănător cu cele din timpurile moderne.

Specializat în electronică și telecomunicații, între 1894 și 1898, germanul stabilit în Germania a construit Liberty Bell, primul aparat de slot cu trei role cu plăți automate în locul celor predominante cu cinci role din acea vreme.

Aparatul avea un mâner care punea rolele în mișcare atunci când era împins în jos și folosea simboluri familiare pasionaților de jocuri de noroc: diamantul, inima neagră, inima roșie, potcoava și Liberty Bell (clopotul libertății). Fey a construit 100 de astfel de sloturi, primul fiind montat în service-ul pe care îl deținea. Astfel, clienții care așteptau să le fie reparate mașinile nu se mai plictiseau.

Producătorii s-au orientat spre sloturi cu fructe

Treptat, Liberty Bell a început să apară în baruri și în alte stabilimente de divertisment. Charles Fey nu și-a patentat invenția, astfel că aparate similare au fost construite de companii precum Mills Novelty, din Chicago. Până în 1909, când autoritățile din San Francisco au interzis sloturile, pe teritoriul Americii erau 3.000 de „slot machines”.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au găsit modalități de a ocoli legea. Așa s-a întâmplat și cu aparatele de păcănele. Inventivi, producătorii au înlocuit simbolurile clasice din acea vreme cu fructele, iar plățile erau făcute în gumă de mestecat și în caramele cu aroma fructelor oprite pe linia de plată. Sloturile cu fructe sunt populare și astăzi, așa cum se poate vedea pe https://mrbit.ro/ro/games/pacanele.

Numărul de linii de plată s-a diversificat în anii 1950, o dată cu apariția aparatelor electromecanice. În prezent, există sloturi cu 243 de linii de plată, care generează 117.649 de combinații câștigătoare. Nu suntem nicidecum într-o perioadă de  apogeu a păcănelelor online. Conform tendințelor, viitorul va aduce jocuri cu milioane de modalități de câștig, iar pasionații vor trăi acțiunea din mijlocul simbolurilor de pe role, cu ajutorul dispozitivelor de Realitate Virtuală.

Mai multe