Bucovinenii sunt sau nu moldoveni? Care a fost influenţa ocupaţiei austriece în Bucovina
Face parte Bucovina din Moldova sau este o provincie total diferită? Locuitorii acestei zone sunt bucovineni sau moldoveni? „Adevărul” vă propune o dezbatere pentru a afla care sunt răspunsurile la întrebările ce stârnesc întotdeauna dispute aprinse.
Bucovina este o denumire atribuită de ocupanţii austrieci părţii de nord-vest a Moldovei, anexată la Imperiul Habsburgic timp de 144 de ani. Chiar şi acum unii localnici îşi spun bucovineni şi nu acceptă „statutul” de moldoveni. Etimologic, Bucovina înseamnă „Ţara Fagilor”. Această denumire a intrat în uz începând din anul 1774, atunci când Imperiul Habsburgic a anexat partea de nord-vest a Moldovei, inclusiv fostele capitale Siret şi Suceava şi mănăstirile medievale fortificate. Austriecii au obţinut acest teritoriu ca răsplată pentru că nu au intervenit într-un război ruso-turc.
Scurta istorie a provinciei Bucovina
Pînă în 1774 nu putem vorbi de Bucovina, aceasta fiind înainte o parte din Ţara de Sus a Ţării Moldovei. Ca realitate istorică şi ca nume de teritoriu, Bucovina începe să existe în cuprinsul Imperiului Habsburgic, dăinuind doar vreme de 144 ani, între 1774 şi 1918.
Odată cu debutul administrării habsburgice, denumirea de Bucovina este adoptată oficial. Totuşi, numele nu se impune decât treptat şi doar în rândul unei părţi a populaţiei. Chiar şi în perioada ocupaţiei au fost utilizate denumiri mai vechi:Ţara de Sus/Ţara Moldovei, Plonina, Cordon/Cordun şi Arboroasa. De altfel, Arboroasa a fost şi numele societăţii înfiinţată în 1875 de un grup de studenţi, printre care Ciprian Porumbescu, Zaharia Voronca, Constantin Morariu, care lupta pentru păstrarea identităţii naţionale şi eliberarea de sub ocupaţia austriacă.
După 75 de ani de ocupaţie, în 1848 este înfiinţat Ducatul Bucovinei, iar la titlurile împăratul se adaugă şi cel de Mare Duce al Bucovinei. Din 1861 Bucovina primeşte dreptul de a avea drapel propriu (culorile erau albastru şi roşu, dispuse vertical, având la mijloc stema Bucovinei) şi stemă (reprezentând capul de bour).