Bestia rusească, simbolul puterii țariste. Animalul uriaș, iubit de nobilii ruși, putea să doboare un urs

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Cosmin Pătraşcu Zamfirache

Câinele de vânătoare a fost mereu unul dintre animalele preferate ale nobilimii, un companion de prestigiu, alături de șoim și calul de război. Unul dintre cei mai impunători și de temut companioni aristocratici a fost Medelianskaia Sobaka sau Mastiff-ul Medelyan. Era o rasă de câini impunătoare, preferată de țarii și marii boieri ruși. A fost, de altfel, unul dintre simbolurile puterii țarilor, folosit atât pentru a impresiona ambasadorii străini cât și pentru partidele de vânătoare din pădurile Rusiei. 

”Bestia rusească”, câinele uriaș folosit pentru vânătoarea de urși

Câinele Medelyan era un animal de talie mare și este atestat din secolul al XV-lea, în Rusia. Era întâlnit la curțile marilor boieri ruși și impresiona prin statură și ferocitate. Conform descrierii lui V. Priklonsky, din secolul al XIX-lea, Medelianskaia Sobaka avea aspectul unui mastiff, cu un cap uriaș, frunte lată și un gât foarte puternic. Prezenta riduri faciale proeminente și față plată. Sprâncenele lăsate îi imprimau un aspect feroce. Urechile erau de dimensiuni medii, de formă semi-rotunjită lipite de craniu.

Avea un trup lung, foarte musculos, cu piept larg și spate puternic. Medelianskaia Sobaka era un câine foarte masiv, cu o înălțime care ajungea și până la 102 centimentri și o lungime de 125 de centimetri, de la nas, la coadă. Multe exemplare cântăreau între 90 și 120 de kilograme. Blana era scurtă, cu păr de maxim 10 centimetri lungime, dar foarte des. Culoarea era roșiatică cu pete albe. Era un câine care accepta prezența străinilor, dacă sesiza sentimente prietenești ale stăpânului față de interlocutor dar devenea feroce dacă era asmuțit. În plus, spunea faimosul veterinar Ludwig Busse, din secolul al XIX lea, era un câine foarte protectiv cu copiii din familie, loial stăpânului și ascultător. Medelyanul era utilizat însă în cele mai dure vânători ale vremurilor sale. Era poreclit „bestia rusească„ fiindcă atunci când era nevoie, dintr-un uriaș blând se transforma într-un animal feroce. Era folosit la vânătoarea de elan, bour dar mai ales de urs. Se spune că era capabil să răpună un urs, de unul singur. 

Câinele folosit de Ivan cel Groaznic pentru a intimida ambasadorii străini

Medelianskaia Sobaka a devenit în scurt timp favoritul țarilor ruși. Pe lângă celebrul ogar Barzoi, Medelyanul a devenit simbolul aristocrației ruse. Acest câine masiv era folosit pentru a simboliza puterea țarului. În secolul al XV lea, țarul Vasile al II lea avea doi câini medelyan. Medelianskaia Sobaka a fost însă preferatul lui Ivan al IV lea Cel Groaznic, țarul care a ajuns să-și piardă mințile, devenind un adevărat tiran. Avea patru astfel de câini și se folosea de ei pentru a intimida ambasadorii străini și a demonstra puterea Rusiei. Țarii îi antrenau pe acești câini atât pentru pază dar și pentru vânătoare de animale mari. Mândria unui mare boier rus era o pereche de Medelianskaia Sobaka. În anul 1833, un astfel de animal era deosebit de scump. Un câine pentru vânătoarea regală, bine dresat consta în jur de 320 de ruble, un preț comparabil cu cel oferit pentru un cal de rasă. 

O rasă cu origine incertă

Acest mastiff rusesc este un câine cu origine incertă. Unii spun că numele său ar veni de la denumirea antică a orașului italian Milano, deformată în graiul rusesc. Același Ludwig Busse credea că Medelyanul era un mastiff englezesc, adus de romani din insulele britanice, în secolul al II lea, d Hr și mai apoi crescut la Mediolanum, adică orașul Milano de astăzi. De aici ar veni și numele său rusificat ”Medelyanskaya”.

Cu toate acestea alți specialiști infirmă această supoziție mai ales că nu există urmă de mastiff în zona Milano, nici măcar rase asemănătoare. În schimb, alți specialiști în rase canine, spun că de fapt Medelianskaia Sobaka a fost un câine rusesc sută la sută. Acesta s-ar fi născut din încrucișări de rase, în perioada de dinaintea invaziei mongole în Rusia. Este vorba despre câini de pază a turmelor care s-au amestecat cu rase sălbăticite și chiar lupi de taiga. Odată cu uciderea ultimului țar, Medelianskaia Sobaka a dispărut ca rasă. Comuniștii i-au grăbit sfârșitul fiind considerat un adevărat simbol al imperialismului rusesc. Această rasă simbol a țarilor, a impresionat în așa măsură societatea rusească încât a fost menționat în lucrări ale unor autori celebri precum Tolstoi, Dostoiesvky, Kuprin. De exemplu, despre mastifful rusesc a scris Dostoievski în celebra sa ”Frații Karamazov”, iar Lev Tolstoi în ”Bulba„, acolo unde descrie o luptă între un Medelyan și un urs. Această rasă apare și în cartea lui Nikolai Semionovich Leskov numită „Bestia”. 

Mai multe