“Anii de glorie ai muzicii lăutărești”, prima carte despre muzica lăutărească, scrisă de un lăutar

 Costel Vasilescu (Trompetistu’),  unul din cei mai mari instrumentiști ai muzicii lăutărești, lansează în data de 15 martie, la restaurantul La Țigănci, cartea „Anii de glorie ai muzicii lăutărești”. Publicată la editura Eikon, cartea este o colecție de memorii și povești despre trei generații de lăutari alături de care maestrul a trăit și a cântat:Romica Puceanu, Toni Iordache, Gheorghe Lambru, Mihai Nămol, Constantin Eftimiu, Gabi Lunca și mulți alții.

Lansarea va începe la ora 19:00,   iarautorul cărții, Costel Trompetistu’ va împărtași cu invitații o parte din poveștile sale din perioada de glorie a muzicii lăutărești. Lansareava fi urmată de un concert de muzică lăutărească interpretată de Neagu Neluță, Panseluța Feraru, Gicu Chitaristu’, formația Romeo Nămol și alți apropiați ai autorului.

“Trăim în anii în care adevărata muzică lăutărească este deteriorată și combinată cu multe influențe străine:bulgărești, iugoslave sau turcești. Stilul lăutăresc autentic începe să piară. Mă bucur că am ocazia, prin această carte, să povestesc despre muzica lăutărească și despre mulți instrumentiști și soliști vocali de o mare valoare. Încă se mai găsește, pe ici, pe colo, câte un disc cu aceștia. Vreau să arăt generației de azi cum a fost muzica lăutărească autentică. În această carte, nu numai că voi povesti multe lucruri adevărate, dar voi destăinui și anumite secrete ale muzicii lăutarești. Eu nu sunt muzicolog sau critic muzical, ci doar un simplu lăutar care a cântat peste cincizeci de ani. Din păcate, la ora actuală, mulți dintre colegii mei, cei cu care am cântat o viață, nu mai sunt. Acestă carte este un omagiu adus lor și muzicii lăutărești.”, declară Costel Vasilescu.

Cenzurată în perioada comunistă și având un număr scăzut de înregistrări, muzica lăutărească s-a bucurat de o recunoaștere mai mare în afara granițelor. În“Anii de glorie ai muzicii lăutărești” Costel Trompetistu’ evocă unul din acele episoade:“În anul 1990, la Viena, s-a dat un mare spectacol la Operă, cu mari artiști ai lumii. De la Placido Domingo, Ileana Cotrubaș, Gheorghe Zamfir și alții, printre care și formația Gipsy Star, condusă de maestrul Johnny Răducanu. Cântând pe scena Operei din Viena, am avut un așa de mare succes, încât am revenit pe scenă de trei ori. Acest spectacol a fost televizat în direct și în România. A doua zi, venind în țară, în loc să fim lăudați pentru succesul avut, ziarele ne-au criticat că am cântat muzică de „mahala”. De asemenea, au spus despre maestrul Johnny Răducanu că ar colabora cu o formație de „mahala”. Atunci mi-am dat seama că sistemul românesc a rămas același ca în perioada comunistă, când muzica lăutarească era cenzurată la restaurante. Dacă te angajai la un restaurant, trebuia să prezinți un repertoriu aprobat de Uniunea Compozitorilor și nu trebuia să apară vreo piesă lăutărească sau internațională.”

“Am aflat despre cartea domnului Costel de la actrița Mihaela Drăgan, fondatoarea Asociației Actorilor Romi, și mi-am spus atunci că e un privilegiu să avem printre noi un astfel de povestitor și totodată un personaj al unei perioade de glorie a muzicii lăutărești. Lansarea acestei cărți este unul dintre evenimentele organizate de Asociația Actorilor Romi împreuna cu PRTIST, prin care vrem să ducem mai departe cultura romani.“ Larisa Perde, PRTIST.

”Fac parte dintr-o familie de lăutari, am crescut cu muzica lăutărească cântată de bunicul meu, iar mai târziu am devenit actriță datorită influenței sale. Lansarea cărții lui Costel Vasilescu Trompetistu' e un moment istoric pentru cultura romă, poveștile celor mai faimoși lăutari vor rămâne în memoria iubitorilor muzicii lăutărești. Asociația Actorilor Romi își dorește să fie mesagerul acestor valori și să onoreze artiștii care ne lasă o moștenire atât de prețioasă.”

Cartea poate fi comandată online, pe site-ul editurii Eikon, la acestlink.

 

Despre Costel Vasilescu

Costel Vasilescu s-a născut în data de 6 noiembrie 1940 în Bucureşti. În perioada 1947-1949 merge la câteva nunți în cartierul Ghica-Tei unde îl aude pentru prima dată pe trompetistul Costache Florea cunoscut ca “Hopa Mitică”. Inspirat de acesta, începe să folosească o surdină special confecționată în stilul lui Hopa-Mitică, surdină la care nu va mai renunța din copilărie.Din 1957 colaborează cu Ansamblul de Tineret din București, dirijat în acea perioadă de violonistul Ionel Budișteanu. În perioada 1959-1961 este angajat al Orchestrei Radio, sub bagheta lui Tudor Pană și, în ultimele luni, a lui Florian Economu.Începând cu 1962 și până la jumătatea anilor `70 începe să cânte și să înregistreze alături de cei mai de seamă interpreți ai muzicii lăutărești, în special cu Dona Dumitru Siminică, Constantin Eftimiu și cu taraful fraților Gore (Aurel și Victor).În 1990 înființează formația de muzică lăutărească autentică  „Gipsy Star".  În noua formulă concertează la Opera din Viena, alături de Johnny Răducanu, într-un recital dedicat Eroilor Revolutiei din 1989.

În 1994 imprimă un CD în Berlin, urmând alte concerte, mai importante fiind cel din 1995 de la Viena și cel din 1999 la Teatrul de Ville, din Paris. În 2006 este invitat să susțină un spectacol la New York Gypsy Festival, împreună cu taraful său, Taraful Costel Vasilescu. Imediat după concert, New York Times a făcut o recenzie complexă recitalului, descriind reprezentația Cumpără acumca fiind- "A Gypsy Soul That’s Bittersweet but a Heart That Beats to Swing".În prezent, Costel Trompetistu’ cântădoar ocazional la evenimente.

Mai multe