Amor la nivel înalt
Daca azi, ar fi sa analizam critic împaratii romani din punct de vedere al vietii lor amoroase, n-ar fi gresit daca i-am cataloga, pe multi dintre acestia, ca pe niste destrabalati. Nu ne vom grabi însa sa le punem aceasta eticheta. Doar vom analiza...
Marele Caesar (începem cu el, chiar daca n-a ajuns împarat) avea o faima de mare cuceritor. Fidelitatea conjugala era ceva foarte relativ pentru el, numeroasele amante pe care le avea, determinându-i pe soldati sa-i compuna un cântecel care spunea:"Cetateni, paziti-va sotiile, aducem un chel usuratic./ Aurul, cel-a cheltuit în Galia cu femei, /L-a împrumutat de aici, din Roma".
Senatorii romani i-au purtat sâmbetele si pentru ca le seducea frecvent sotiile. Iar cea mai mare ura i-o purta Cato, jignit de faptul ca Caesar a sedus-o pe Servilia, mama lui Brutus;si nu s-a oprit aici, ulterior fiica, Tertia, luând locul Serviliei în patul triumvirului. Pe mama lui Brutus se pare ca a iubit-o cel mai mult, lucru demonstrat si de numeroasele cadouri pe care i le-a facut, printre acestea numarându-se si o perla în valoare de sase milioane de sesterti.
Dintre numeroasele amante ale lui Caesar, istoria le aminteste pe cele mai ilustre:Postumia, sotia lui Servius Suplicius, Lollia, sotia lui Aulus Gabinius, Tertulla, sotia lui Marcus Crassus si Mucia, sotia marelui sau rival, Cneius Pompeius, regina Eunoe din Mauretania si desigur Cleopatra, regina Egiptului, legatura mult prea cunoscuta pentru a mai fi discutata aici.Caesar a avut patru neveste. Prima a fost Cossutia, cu care s-a casatorit la vârsta de 18 ani, obligat fiind de tatal sau. Dupa moartea acestuia, a repudiat-o si s-a însurat cu Cornelia, fiica lui Cina, fost consul;a treia sotia a fost Pompeia, de care a divortat dupa ce a prins-o în flagrant delict cu amantul ei, un oarecare Clodius;ultima sotia a fost Calpurnia, fiica lui Piso.Caesar a avut si înclinatii homosexuale, de notorietate fiind relatia sa cu Nicomede, regele Bithyniei. Adversarii sai n-au pierdut nici un prilej ca sa-l "întepe" pe aceasta tema. Curio-tatal îl numea "barbatul tuturor femeilor si femeia tuturor barbatilor", în timp ce Curio-fiul îl gratula cu epitete de genul "grajdul lui Nicomede"sau "prostituata Bithyniei". "Caesar a supus Galia, Nicomede pe Caesar, / Iata este dus în triumf Caesar care a supus Galia, /Iar Nicomede care a supus pe Caesar nu este dus în triumf", îi cântau soldatii, în timpul triumfului din Galia.
Octavian Augustus şi relaţiile nefireşti cu Caesar
Si Octavian Augustus a avut o viata amoroasa destul de încarcata. A rupt logodna cu fiica consulului Publius Servilius pentru a se casatori cu Claudia, fiica vitrega a lui Marcus Antonius;dar în urma unor neîntelegeri pe care le-a avut cu mama acesteia, Fulvia, a repudiat-o, trimitând-o înapoi acasa, fara sa se fi atins de ea. De urmatoarea nevasta, Scribonia, care mai fusese casatorita de doua ori si avea si doi copii, a divortat, dupa ce a acuzat-o de depravare. Ultima sotie a fost Livia Drusilla, mama viitorului împarat Tiberius, care era însarcinata când s-a casatorit cu Augustus.Atât prietenii, cât si adversarii lui Augustus au afirmat ca a avut numeroase aventuri amoroase. Primii sustineau ca nu s-a folosit de femei din pasiune, ci din calcul, ca sa afle mai usor planurile adversarilor. Dusmanii în schimb îl acuzau de relatii nefiresti cu Caesar si cu Aulus Hirtius, de la care ar fi primit 300.000 de sesterti. Pe spusele dusmanilor însa nu putem sa ne încredem...
Tiberius, omul extremelor
Atât în viata publica, cât si în cea amoroasa. În tinerete era un model de virtute, fiind dedicat trup si suflet sotiei sale, Vipsania, fiica lui Agripa. A fost însa obligat sa divorteze si s-o ia de sotie pe fiica lui Augustus, Iulia, care nu s-a sfiit sa-si însele barbatul. Desi ar fi avut tot dreptul, nu Tiberius a fost cel care a acuzat-o de adulter si nu el a cerut condamnarea, ci Augustus, care si-a exilat propria fiica. La batrânete însa moravurile i s-au alterat. În insula Capri, unde s-a retras în ultimii ani de domnie îsi amenajase un salon special dedicat placerilor carnale;iar de sotie nici n-a vrut sa auda, ba, mai mult, i-a interzis sa iasa din casa si sa vorbeasca cu cineva.
Caligula interesat de ... surori
Viata amoroasa a lui Caligula, reflecta pe deplin personalitatea împaratului. În primul rând, a fost foarte interesat de propriile sale surori, pentru una dintre ele, Drusilla, având o asemenea afinitate încât a luat-o de sotie. Ba chiar se vorbea în cetate ca ar fi fost prins în flagrant delict cu bunica sa, Antonia! Asistând la nunta dintre Livia Orestilla si Gaius Piso, a poruncit desfacerea casatoriei pentru a o lua el de sotie, în aceeasi zi, pe mireasa, pe care însa a repudiat-o peste câteva zile;la fel de scurt a fost si mariajul cu Lolia Paulina, pe care a divortat-o de sotul ei, pentru ca apoi s-o izgoneasca si sa-i interzica sa mai fie sotia cuiva. S-a înteles însa foarte bine cu ultima nevasta, Caesonia, o femeie care nu stralucea prin frumusete (si care era si însarcinata când a cunoscut-o Caligula), dar care era o experta a perversiunilor si desfrâului. De asemenea, o mare pasiune a facut-o pentru prostituata Pyrallis.Nu avea nici un respect pentru femei, indiferent cât de nobile ar fi fost;avea obiceiul sa le invite la el, împreuna cu sotii lor, sa le puna sa defileze prin fata sa, le examina cu atentie si cu care îi placea cel mai mult îsi facea de cap. Apoi venea si, în fata invitatilor, facea analiza prestatiei nefericitei partenere. Si-a transformat o parte a palatului într-un adevarat bordel, unde matroanele îsi primeau clientii, racolati de oamenii lui Caligula. "Serviciul"era desigur taxat pe masura! Nici barbatii nu au scapat de avansurile împaratului, printre iubitii sai numarându-se Marcus Lepidus, Valerius Catulus sau pantomimul Mnester.
Claudius, otrăvit de propria soţie
Împaratul Claudius a avut si el o slabiciune pentru femei, indiferent de ce rang erau acestea:aristocrate, prostituate sau servitoare. Mai rau a stat la capitolul neveste. Atât Plautia Urgulanilla cât si Valeria Messalina, l-au înselat cât au putut... Însa Messalina chiar a exagerat în momentul în care, profitând de faptul ca augustul sot era plecat, s-a casatorit cu amantul, unul Caius Silius. Gest care avea de altfel sa-i fie fatal, pentru ca a murit sub ascutisul sabiilor pretorienilor lui Claudius. Iar cu ultima casatorie "a nimerit din lac în put", pentru ca Agrippina (care de altfel îi era nepoata, fiind fiica fratelui sau, Germanicus), asa de tare l-a iubit, ca i-a servit la masa o portie de ciuperci otravite.
Demenţa lui Nero
Nero însa a pus capac cu naravurile sale. De prima sotie, Octavia, o femeie virtuoasa si devotata, s-a plictisit repede si a divortat, acuzând-o de adulter. Nu înainte de a încerca s-o strânga de gât! S-a casatorit la scurt timp cu Popeea, care s-a dovedit a fi o sotie dominatoare si foarte geloasa, din moment ce l-a pus sa ordone suprimarea Octaviei. Pe Popeea a ucis-o pe când era însarcinata, dupa ce i-a dat un picior în burta;cu ultima sotie, Statilia Messalina, s-a casatorit dupa ce i-a asasinat sotul.Poftele sale nestavilite l-au îndemnat chiar sa violeze o fecioara vestala pe nume Rubria;ba chiar a vrut sa-si necinsteasca propria mama, pe Agrippina. Pe tânara Antonia, care a refuzat sa se casatoreasca cu el dupa moartea Popeei, a ucis-o, acuzând-o de conspiratie.Placându-i un copil, pe nume Sporus, l-a dus la palat, l-a castrat, l-a îmbracat în straie femeiesti si l-a considerat din acel moment sotia lui. Rolurile s-au inversat în relatia cu libertul Doryphorus, cu care împaratul s-a "maritat".
Titus aventură cu soţia fratelui
Pe lânga aventurile împaratilor din dinastia Iulia-Claudia, cele ale suveranilor din celelate dinastii par mici copilarii. Din rândul Flaviilor, s-a remarcat Titus, care a facut o pasiune pentru o printesa evreica, Berenice, pe care ar fi vrut sa o ia de sotie. Interventia energica a tatalui sau, Vespasian, l-a facut sa renunte la aceasta intentie. Si tot el a fost acuzat ca ar fi avut o relatie cu Domitia, sotia fratelui sau Domitian. Care nu s-a lasat nici el mai prejos si a sedus-o pe fiica fratelui sau mai mare.Dintre Antonini, retine atentia Hadrian, care a facut o pasiune pentru tânarul Antinou, care însa avea sa sfârseasca tragic, înecându-se în Nil. Hadrian l-a jelit foarte mult si a ridicat în cinstea lui un templu, în jurul caruia s-a dezvoltat ulterior orasul Antinopol. Marc Aureliu a fost mai mult preocupat de filosofie decât de amor, gura lumii spunând ca doi dintre cei patru copii ai sai ar fi fost de fapt rodul iubirii dintre Faustina, sotia sa, si un gladiator. Si poate ca avea dreptate, din moment ce unul dintre acesti fii si de altfel urmas al sau, Commodus, era ahtiat dupa luptele din arena;acelasi Commodus care, asemeni sultanilor otomani mai târziu, avea un adevarat harem alcatuit din reprezentanti ai ambelor sexe. Se pare ca acest împarat a avut o afectiune mai mare pentru tânara Marcia, care i-a rasplatit iubirea oferindu-i o bautura otravita. Odata cu Commodus s-a sfârsit si dinastia Antoninilor, inaugurata atât de magistral de Nerva si Traian. Începea anarhia, iar problemele sentimentale au palit în fata celor care vizau chiar existenta Imperiului Roman.