Americanii, dolarii și Dumnezeu

Se știe că pe bancnota de 1 dolar american se află deviza „In God We Trust” (În Dumnezeu avem încredere). Cum a ajuns aceasta să apară lângă chipul lui Washington?

Pe 30 noiembrie 1861, în timpul războiului de secesiune, ministrul de finanțe american, Salmon Chase, a primit o scrisoare de la reverendul Watkinson care, aducând în discuție momentele grele prin care trecea țara, propunea trecerea unui mesaj divin pe o bancnotă sau monedă americană. 

Propunerea făcută de reverend era: „God, Liberty, Law” (Dumnezeu, Libertate, Lege). Luând în considerare această propunere, Chase l-a desemnat pe unul din subordonații săi, James Pollock, să găsească o deviză. La scurt timp, avea să vină propunerea acestuia, sub forma: Our Country, Our God (Țara noastră, Dumnezeul Nostru) sau God, Our Trust (Dumnezeu, încrederea noastră).

După ce a analizat sugestiile, și a făcut modificările proprii, ministrul de finanțe a venit cu formula „In God We Trust”. Se pare că el a fost inspirat chiar de imnul național al Statelor Unite. În versurile scrise în anul 1814 de Francis Scott Key, apăreau și aceste cuvinte: „And this be our moto: In God is our trust”. 

Deviza a apărut pentru prima dată în anul 1864, pe moneda de 2 cenți. Ulterior, prin diferite legi, moto-ul avea să apară pe mai multe tipuri de monede sau pe certificate de valoare. Prima dată când a fost inscripționat pe bancnote a fost în anul 1957, după ce, cu un mai înainte, președintele Dwight D. Eisenhower aprobase rezoluția Congresului american, care declarase expresia „In God We Trust”, drept deviză națională a SUA. 

Au fost unele voci (astăzi sunt chiar foarte multe) care s-au împotrivit ideii. Printre cei care s-au declarat împotriva asocierii numelui lui Dumnezeu cu banul, s-a numărat chiar președintele Theodore Roosevelt, care afirma că acest lucru este aproape un sacrilegiu.

Mai multe