Actorul care a emigrat în anii 90 în Statele Unite. Memorabilele roluri în care a jucat Constantin Diplan

Constantin Diplan, unul din cei mai îndrăgiți actori români, a dispărut din lumea filmului românesc după Revoluție. A împlinit 87 de ani.

Ion Besoiu și Constantin Diplan

Constantin Diplan s-a născut la 10 mai 1937, în București. A intrat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București la a doua încercare, împreună cu Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Marian Hudac, Camelia Zorlescu.

În anul 1963 a fost repartizat la Teatrul de Stat din Târgu Mureș și a înființat, alături de colegii de promoție, secția de limba română a acestui teatru. S-a transferat apoi la Teatrul Național din București.

Constantin Diplan

Debutul în cinematografie a avut loc în 1966, cu filmul „Ultima noapte a copilariei“. Au urmat filme celebre: „Iarna bobocilor“, „De ce trag clopotele, Mitica?“, „Buletin de București“, „Declarație de dragoste“, „Secretul lui Nemesis“, „Cuibul de viespi“, „Duminica în familie“.

În anul 1990 a emigrat in Statele Unite. S-a mai întors în țară și a jucat în „Oglinda“ (1993), Călătorie de neuitat (1994).

Constantin Diplan locuiește în prezent în Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland.

„Constantin Diplan a fost imaginea tipică a băiatului de cartier. Băiatul cumsecade. Dacă te obișnuiai cu el, erai un om pierdut. Pentru că deveneai dependent. Îți lipsea. Ți-era dor. Era lipicios, sincer și de treabă.

Aducea pe scenă și pe ecran o naturalețe senină. Pur și simplu îți făcea bine să-l vezi. Pe scenă, la cinema, pe stradă, la o șuetă. A fost coleg de promoție cu Marinuș Moraru și Gigi Dinică și au rămas prieteni de nedespărțit până la moarte.

Multe vacanțe și le-au făcut împreună. A făcut zeci de filme, dar pentru mine rămâne de neuitat în Cursa lui Mircea Danieliuc, într-o tripletă de aur, alături de Tora Vasilescu și Mircea Albulescu.

Avea gură mare, îi ura pe comuniști, iar bancurile cu Ceaușescu l-au făcut să piardă multe turnee și contracte „afară” pentru că, periodic, nu primea viză pe pașaport”, declara, în anul 2021, actorul, criticul de teatru Răzvan Ionescu, despre Constantin Diplan.

Mai multe