Accesoriile de care ai nevoie pentru o viață pe bicicletă
În sfârșit ai făcut marele pas! Ai ales un nou mod de a te deplasa, cu beneficii dovedite pentru sănătate și care implică o capacitate despre care cultura populară spune că nu se uită niciodată. Bucuria unei noi biciclete va ține mai mult dacă ai grijă de ea cu accesoriile potrivite. Iată o listă cu accesoriile de care ai nevoie pentru o viață pe două roți, fără griji
Siguranța înainte de toate
Fiecare călătorie este mai frumoasă atunci când ajungi la destinație cu bine. Primul și cel mai important accesoriu pentru orice biciclist este casca de protecție. Chiar dacă atitudinea publicului larg față de acest subiect intră la capitolul „opțional”, casca de bicicleta merită să treacă la „obligatoriu”. Situația este asemănătoare cu masca de protecție în vremea pandemiei: este bine să nu ai nevoie de ea, dar este și mai bine să o ai.
Alegerea unei casti de bicicleta este cat se poate de simpla. Odată ce ți-ai dat seama dacă în școală aveai colegi răi care spuneau că ai capul mare (sau chiar ai capul mare, ceea ce nu e deloc rău), e timpul să alegi o cască de dimensiunea de care ai nevoie. Fie că găsești culoarea pe care ți-o dorești, fie că nu, ai posibilitatea de a o personaliza ulterior cu tot felul de stickere.
Partea cea mai bună este că o cască de bicicletă pornește de la câteva zeci de lei. Așadar, nu ai niciun motiv să nu alegi cel mai important accesoriu pentru bicicleta ta.
Tot la capitolul siguranță intră și sistemele de iluminat. Ca biciclist este greu să te faci văzut în trafic. Indiferent dacă este zi sau noapte, chiar și în condiții excelente de iluminat stradal, ai nevoie de lumini pe bicicleta ta. Un stop simplu și un far eficient sunt suficiente pentru fiecare biciclist. Desigur că poți alege sisteme mai complexe, cum ar fi echipamente care te ajută să semnalizezi electronic, păstrând ambele mâini pe coarne.
E bine să te faci văzut. E și mai bine să te faci auzit. Multe biciclete sunt echipate cu un sistem acustic de atenționare (sonerie). Dacă alegi una fără această opțiunile, soneriile sunt ieftine, ușor de montat și foarte gălăgioase.
Bicicleta devine smart
Este mult mai ușor să-ți găsești drumul cu o aplicație de navigație pe telefonul tău. Tot ce îți trebuie este o soluție de montare. Dacă tot am adus vorba de faruri mai sus, trebuie să știi că unele dintre ele sunt echipate cu suport de montare pentru telefon. Astfel, rezolvi două nevoi cu un singur produs. Dacă ai deja o soluție de iluminat și tot ce îți trebuie este un suport de telefon, cu câteva zeci de lei rezolvi această problemă.
Telefonul înlocuiește nevoia de a avea un vitezometru și te poate ajuta să măsori corect distanțele și timpii. În plus, ecranul mai mare și mai luminos al telefonului te va ajuta să vezi mai bine informațiile de care ai nevoie. Singurul lucru de care trebuie să ții cont în utilizarea telefonului pe bicicletă este capacitatea sa de a rezista precipitațiilor. Majoritatea modelelor din prezent au certificare împotriva stropilor. Drept urmare, dacă te prinde ploaia, telefonul tău ar trebui să fie în regulă.
Pentru situații nefericite
Viața pe bicicletă nu va fi mereu lipsită de griji. Cea mai comună problemă este banala pană. Pentru asta vei avea nevoie de un kit de reparație și o pompă pentru a umfla din nou roata. Acestea pot fi depozitate cu ușurință pe cadrul bicicletei, neafectând dinamica acesteia.
Din nefericire, furtul de biciclete este foarte comun în România. Drept urmare, achiziționarea unui antifurt este obligatorie dacă obișnuiești să îți lași bicicleta în locuri publice. Chiar dacă modelele ieftine promit un grad ridicat de siguranță, îți recomandăm să iei în calcul variantele care costă un pic mai mult. Acestea pot face diferența dintre o viață lungă alături de bicicleta ta sau mersul pe jos.
Alte accesorii de luat în considerare
Am menționat mai sus depozitarea kit-ului de vulcanizare. Bicicleta poate fi foarte versatilă dacă o echipezi cum trebuie. Desigur că te poți folosi de un rucsac pentru a transporta lucrurile de care ai nevoie. Însă poți folosi coșuri sau portbagaje făcute special pentru biciclete. Dacă ai un copil de vârstă mică, echiparea bicicletei cu un scaun pe măsură este un mod de a-i arăta beneficiile mersului cu bicicleta.
Nu în ultimul rând: câteva cuvinte despre depozitarea unei biciclete. Tot mai multe clădiri includ soluții de parcare pentru biciclete, în aer liber. Deși gestul este lăudabil, expunerea repetată a bicicletei la capriciile vremii pot duce la apariția ruginei și la degradarea componentelor. De aceea, recomandarea noastră este să apelezi la un suport de depozitare a bicicletei. Acesta poate fi montat pe perete și poate reduce spațiul pe care o bicicletă îl ocupă. În plus, suporturile noi fac foarte facilă „montarea” și „demontarea” acesteia de pe perete.
Chiar dacă recomandările noastre sunt numeroase, cu siguranță nu ai nevoie de toate. Trebuie să începi prin a te bucura de mersul pe bicicletă. Pe măsură ce vei pedala mai mult, îți vei da seama care sunt accesoriile de care ai nevoie.