A te distra în anul 216 în Imperiul Roman

În vremurile demult apuse ale Imperiului Roman nu existau meciuri de fotbal, baseball, tenis, curse cu maşini. Nu existau fast-food, acces la internet, telefonie mobilă, cinematografe, mall-uri, cluburi, baruri şi parcuri de distracţii.  Şi totuşi, romanii se distrau prin modalităţi suprinzătoare în anul 216 când era Caracalla împărat. Iata un top de 13 metode de a te distra in Roma antica. 

1.  Înotul

Înotul era una dintre activităţile preferate ale bărbaţilor romani. Înotau în râul Tibru sau frecventau băile publice. Se relaxau în piscine cu pardoseli încinse, în saune, făceau masaj, socializau şi lecturau. Chiar în acel an, construcţia băilor împăratului Caracalla a fost finalizată. Acestea cuprindeau bazine de înot, terme, săli de lectură, amfiteatre, piste de alergat şi grădini publice de 20 de acri. Băile cuprindeau sala cu bazinul rece-frigidarium, o sala cu o piscină dublă (tepidarium), sala cu bazinul fierbine (caldarium), două palaestre (încăperi unde se practicau exerciţii de gimnastică, box, wrestling, magazine şi biblioteci.

Baie publica din Britania-Sursa-wiki

2.  Călăritul

Fiecare cetăţean roman se aştepta să fie un bun călăreţ, de aceea se antrenau încă de la vârste fragede.

3.  Lupte greco-romane

Romanii practicau lupte de box şi wrestling în “palaestra”-încăpere centrală a băilor publice. Făceau exerciţii de gimnastică pentru a-şi întări fizicul şi forţă pentru a impresiona tinerele doamne. Atleţii şi boxerii profesionişti îşi înfăşurau pumnii cu straturi din piele.

Sursa-http://www.historyoffighting.com/

4.  Alergatul

Băieţii, de la vârstă fragedă, participau la competiţii de alergare pe Campus Martius, iar mulţi dintre ei făceau asta pentru a-şi întări musculatura picioarelor pentru vremea când aveau să între în armata.

5.  Vânătoarea şi Pescuitul

Vânătoarea era una dintre cele mai populare activităţi practicate de elită romană. Băieţii îşi acompaniau tatăl în expediţii de vânătoare sau la pescuit.

Scena de vanatoare-wiki

6.  Jocuri cu mingea

Nu există fotbalul sau baschetul de acum, dar în schimb, romanii jucau handball sau volei (îşi foloseau mai mult mâinile) în palaestra sau sphaerista-curţi speciale amenajate pentru jocurile cu mingea. Deseori participau şi femeile costumate în lenjerie intimă conform frescelor de la Pompeii.

Fresca de la Pompeii-Sursa-wiki

 

7.  Jocurile de masă

Romanii iubeau jocurile cu zaruri, şahul şi alte jocuri care necesitau table (tabula). Foarte cunoscut era Ludus latrunculorum.

Ludus latrunculorum-sursa-wiki

8.  Muzica

Romanii, ca şi grecii şi etruscii, erau iubitori de muzică. Muzica nu doar acompania ceremoniile funerare sau marşurile triumfale, ci şi la diferite festivităţi, jocuri, competiţii sportive, dansuri, banchete şi ocazii sociale. Augustus şi-a format propriul cor alcătuit din copii ce au cântat la jocurile seculare din anul 17 a.e.n. Nero împăratul însuşi a performat în muzică.

Romanii cântau la diverse instrumente:suflau la tubă, corn, flaut, cântau la liră, chitară, lăuta, orgă hidraulică (folosite la luptele dintre gladiatori în arene), clopote, tobe, ţambale.

Concertele antice nocturne  se desfăşurau în amfiteatre.

Actori si muzicieni-sursa-wiki

 9."Ancient Shopping "

Nu existau forumuri internautice pe care să întreţii discuţii diverse, dar existau forumuri reale-pieţe publice în care se organizau procesiuni triumfale, dezbateri electorale, discursuri publice, procese juridice, lupte între gladiatori şi afaceri comerciale.

Dacă erai fată şi voiai să faci cumpărături cu gaşca ta de prietene şi să te lauzi cu noua ta coafură extragavanta, puteai merge la Mercatus Traiani, un fel de Mall antic care era compus din reţele de magazine şi blocuri cu apartamente. Acolo puteai achiziţiona diverse produse:bijuterii, mătase, condimente, cosmetice, parfumuri, sclavi, iar dacă erai bărbat şi îţi era sete, puteai frecventa diverse taverne. Tot acolo era distribuit grâu gratuit pentru cetăţenii Romei.

Se ţineau audiţii şi concerte.

Mercatus Traiani-sursa wiki

10.Teatrul

Teatru roman-sursa-wiki

Teatrul roman era similar celui grecesc. Teatrul roman era compus din podium, orchestră şi auditoriumul semi-circular pe ale cărui trepte se aşezau spectatorii. Deseori se ţineau festivaluri religioase. Actorii erau masculini ce jucau roluri variate, purtând costume (cele albe reprezentau personaje bătrâne, cele negre reprezentau personajele tinere, iar cele roşii reprezentau sclavii) şi măşti. Se ţineau piese de comedii, tragedii, jocuri de pantomimă şi mascarade.

 

11.Curse cu cai

Cursa de cai-sursa:Ben Hur (2016)

Dacă aveai adrenalină şi simţeai nevoia de acţiune, puteai merge la un hipodrom pentru a vedea cursele cu care trase de cai. Cel mai mare hipodrom era Circus Maximus ce putea găzdui 250 000 de spectatori. Înainte de începerea cursei, împăratul sau guvernatorul aruncă o cârpă pentru a semnaliza debutul. Concurenţii trebuiau doar să se întreacă, încercuind spînă decorată cu obeliscuri şi statui. Cursa se încheia numai când concurenţii rămaşi în cursa atingeau linia de sosire după 5-7 ture. Majoritatea concurenţilor utilizau care trase de 2 -4 cai, dar erau şi cazuri rare când unii voiau să-şi demonstreze măiestria, folosind care trase de 10 cai. Unii aveau roţi dotate cu falx pentru a-i compromite pe ceilalţi concurenţi şi a-şi maximiza şansele de victorie. Câştigătorii primeau lauri din frunze de dafin şi ceva bani. Deseori, hainele concurenţilor erau colorate diferit. Spectatorii puteau să parieze pentru victoria unui concurent. Diocles sau Scorpus au fost cei mai celebri căruţaşi, ultimul câştigând echivalentul a 15 miliarde de dolari după ce s-a retras.

 12.Lectură

Romanii aveau ce să citească. Aveau la dispoziţie diverse poeme şi comedii greceşti . În perioada imperială reciteau poezii de Vergiliu, Horaţiu şi Ovidiu, lucrările de istorie ale lui Tacitus, Titus Livius şi Suetonius, dialogurile filosofice ale lui Seneca sau discursurile lui Cicero.

 13.Luptele de gladiatori

Sursa:Gladiator (2000)

În secolul al III-lea puteai vedea spectacole grandioase la Colosseumul în plină splendoare în care puteau veni 50 000 de spectatori aşezaţi după ierarhie, în primele rânduri fiind evident patricienii şi senatorii. Spectatorii făceau glume, radeau şi tresarau la spectacolele sângeroase, dezmierdau tinerele domnişoare şi primeau pâine gratuită. Se organizau evenimente variate de la lupte între gladiatori la spectacole de vânătoare.

Erau aduse animale sălbatice din Africa şi Orientul Mijlociu că rinoceri, hipopotami, elefanţi, girafe, lei, pantere, leoparde, tigri, crocodili, struţi şi urşi. Se aduceau copaci şi clădiri decorative pentru a simula păduri şi oraşe. În 107, împăratul Traian a celebrat cucerirea Daciei prin spectacole ce au ţinut 123 de zile în care au participat 10 000 de gladiatori şi 11 000 de animale. Puteai asista că spectator la execuţii în care criminalii condamnaţi la moarte, goi şi neînarmaţi, erau puşi în faţă bestiilor pentru a fi făcuţi bucăţi. Erau aduşi acrobaţi şi magicieni în intervale. Erau simulate bătălii navale, arena fiind inundată cu apă şi fiind aduse corăbii. Puteai vedea lupte între diferite tipuri de gladiatori:retiarus cu tridentul, murmilo cu gladius, dimachaerus cu două săbii, tracii cu cuţite, scuturi mici şi coifuri ornamentate cu grifoni, şi bestiares. Până în anul 200 au participat şi femei gladiatori care vânau mistreţi la bustul gol, etiopence şi femei care făceau spectacol cu care trase de cai. Atunci cand un gladiator era doborat, te puteai scula alaturi de ceilalti spectatori si sa-i arati indurare si mila, indreptand spre el pumnul  sau puteai sa-i ceri moartea daca nu ti-a placut spectacolul si sa simulezi gestul taierii capului. Imparatul era cel care executa decizia spectatorilor in functie de  dorinta majoritatii.

Cu siguranţă l-ai fi văzut pe însuşi împăratul Caracalla prin 216 luptând în arenă şi ai fi auzit despre împăratul Commodus care a ucis 100 lei într-o singură zi şi ai fi râs de legenda împăratului Claudius care s-a bătut cu o balenă într-un port.

Iată că în ciuda faptului că nu există Facebook şi nu se putea face un selfie într-un club, romanii se distrau pe cinste.

Surse:

http://www.ancient.eu/article/98/

https://en.wikipedia.org/wiki/Colosseum

https://en.wikipedia.org/wiki/Chariot_racing

http://www.ancient.eu/article/616/

Mai multe