A câștigat Ramses al II-lea bătălia de la Kadesh?
Ramses al II-lea fost unul dintre cei mai puternici faraoni ai Egiptului Antic. Cu o domnie de 66 de ani, Ramses s-a remarcat prin campaniile militare care au dus la extinderea imperiului, dar și prin politica abordată și construcțiile magnifice pe care le-a realizat.
Una dintre cele mai importante și discutabile bătălii este cea de la Kadesh, când Ramses s-a luptat cu hitiții.
Bătălia de la Kadesh este cea mai cunoscută luptă a faraonului egiptean și deși acesta a prezentat-o ca pe o victorie, de fapt rezultatul ei este incert.
După ce hitiți iau înapoi orașul Amurru cucerit de Ramses al II-lea în trecut, conducătorul egiptean simte că granița nu mai este consolidată în aceea parte a imperiului. De aceea pornește o campanie pentru a recăpăta Amurru.
Amurru și Kadeș erau două orașe hitite la granița dintre imperiul cu același nume și Egipt.
În 1274 î.Hr. Ramses își ia armata formată din aproximativ 20.000 de infanteriști și 2.500 de care de luptă împărțită în 4 divizii (Amon, Ra, Ptah, Seth) și pornește spre Kadeș. Acesta se afla pe râul Orontes, în spațiul actual al Siriei. În apropiere de Kadesh trupelor egiptene li se mai adaugă luptători Néarini din țara Amourrou, care era credincioasă faraonului, deși fusese cucerită de puțin timp.
Conducătorul hitiților, regele Muwatalli a adus pentru luptă aproximativ 30.000 de infanteriști și 3.000 de care de luptă grele, plus alte forțe aliate pe care îi grupează la ieșirea din oraș.
Ajuns lângă Kadesh, Ramses și-a așezat tabăra pe niște dealuri pentru a fi ușor de apărat.
Muwatalli a trimis cercetași hitiți îmbrăcați în beduini pentru al păcăli pe Ramses. Capturați de egipteni, ei au spus că regele hitit nu avea curaj să-i înfrunte și că fugise în Alep, unde se afla un aliat de al său.
Ramses s-a lăsat înșelat și a ordonat diviziei Amon să se mute peste râul Orontes pentru a putea asedia orașul. Restul de trupe le-a împrăștiat pe un perimetru de 30 de km.
Dar Muwatalli îl aștepta ascuns cu armata în vegetația luxuriantă din jurul orașului. Acest fapt l-au aflat egiptenii numai după ce au capturat un soldat hitit. Realizând pericolul la care era expus, Ramses a trimis soli ca să cheme divizile Ptah și Ra.
În dimineața următoare 2.500 de care hitite au atacat divizia Ra care se deplasa spre locul unde se afla faraonul. Carele de luptă egiptene, care au scăpat din învălmășeală, au creat panică în rândul soldaților din divizia Amon.
Astfel hitiții au putut să intre în tabăra egipteană și să-l încercuiască cu 100 de care pe faraon și cele două divizii pe care le avea. Ramses a reușit să trimită un ofițer care să aducă întăriri mai repede. Cu ajutorul trupelor locale Amurru loiale Egiptului, Ramses i-a izgonit pe hitiți.
A pornit un contraatac cu ajutorul carelor din garda sa și cu divizia Amon și i-a oprit pe hitiți. Faraonul a atacat și cetatea Kadesh, dar ea a rezistat împotriva atacului și nu a căzut.
Ambele tabere au înregistrat pierderi importante. Rezultatul luptei este incert, pentru că nici o tabară nu a câștigat ceva, dar ambele și-au revendicat victoria.
Ramses deși a câștigat multe alte campanii și bătălii a ales să elogieze o luptă unde nu a ieșit învingător.
Tratatul de pace între hitiți și egipteni s-a încheiat abia în 1259 i.Hr. între fiul lui Muwatalli, Hatusilis al III-lea și Ramses. În acest document se stipulau printre altele, clauzele de neagresiune și ajutorul în caz de invazii. Tratatul a fost consolidat prin căsătoria lui Ramses cu două dintre surorile regelui.
Bătălia de la Kadesh este prima bătălie din istorie căreia i se cunoște desfășurarea tactică, iar Tratul de pace de la Kadesh este primul tratat internațional.
Dar toate acestea nu explică de ce Ramses a ales să accentueze bătălia de la Kadesh și să fie amintit pentru ea.