A apărut numărul de noiembrie al revistei Historia/ SUMAR

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția

Numărul de noiembrie al revistei Historia este unul de colecţie – se împlinesc 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, 30 de ani de la evenimentele din 1989. În paginile revistei veţi găsi un material amplu, în care „vedeta” este anul 1989, dar şi multe alte poveşti, istorioare, portrete şi mărturii din istoria cea mare sau din istoria mică, personală. Revista o găsiţi în toate punctele de distribuţie a presei (chioşcuri, benzinării şi punctele Inmedio), dar şi în format digital, pe platforma paydemic.com

1989 – comunismul cade în fiecare ţară din Europa, rând pe rând, ca la un joc de domino. Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, RDG. Totul se termină, ca un simbol al istoriei mari, cu căderea Zidului Berlinului. În Historia de noiembrie aveţi ocazia să citiţi o sinteză a anului 1989 în context european.

România, Timişoara. Încurajați de evenimentele care se desfășurau în celelalte țări membre ale Tratatului de la Varșovia, alimentați cu informații, analize și opinii de către Radio Europa Liberă și Radio Vocea Americii, românii sperau, nădăjduiau la o schimbare de lideri politici și, de ce nu, chiar de regim. Represiunea brutală a forțelor de ordine (Miliție şi Securitate) la Timișoara, în după-amiaza zilei de 16 decembrie 1989, a aprins flacăra revoltei populare împotriva regimului Ceaușescu.16, 17, 18, 19 – citiţi o radiografie detaliată a evenimentelor sângeroase de la Timişoara, completată cu mărturiile dureroase ale oamenilor care au stat faţă în faţă cu moartea.

Tot în acest număr puteţi afla detalii din culisele marii pierderi din 1940: destrămarea României Mari. Aflaţi din Historia de noiembrie cum s-a pierdut fără împotrivire România pentru care s-a luptat în Marele Război. Anul 1940 nu a însemnat doar sfârşitul României Mari, ci şi sfârşitul marelui istoric Nicolae Iorga. Aşadar, puteţi citi despre anul 1940 privit printre rândurile jurnalului ultimilor ani ai lui Iorga – un volum inedit, recent apărut la editura Humanitas.

Vă purtam paşii prin frumoasa istorie a Atenei, o capitală care musteşte de cultură şi artă, un oraş bun de vizitat în orice perioadă a anului. De asemenea, continuăm traseele bucureştene, de această dată urmărind moştenirea pe care Constantin Brâncoveanu a lăsat-o Capitalei.

Luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie!

Mai multe