A apărut numărul de decembrie al revistei Historia. Iată sumarul!

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția

Numărul de decembrie al revistei Historia continuă şirul evenimentelor din 1989, prezentat în numărul anterior. Aşadar, la 30 de ani de la Revoluţie, citiţi ce s-a întâmplat în Bucureşti în perioada 21-22 decembrie: de la ora 2 din dimineaţa zilei de 21, când au fost alarmate Gărzile Patriotice şi personalul întreprinderilor industriale de pe platformele Pipera şi Băneasa şi până pe 22, când cuplul Ceauşescu fugea de pe clădirea CC al PCR şi CFSN-ul prelua puterea. Aşadar, Historia de decembrie este la toate punctele de distribuţie a presei – chioşcuri, benzinării, reţeaua Inmedio –, dar şi în format digital pe paydemic.com

Dosarul acestei luni, dedicat împlinirii a 30 de ani de la revoluţie – cu focus pe evenimentele din Bucureşti dinaintea plecării lui Ceauşescu – este presărat cu mărturiile celor care au luptat şi au strigat pentru libertate şi democraţie. În seara lui 21 decembrie, în Bucureşti, la Piaţa Universităţii, armata începuse să tragă în oameni. Horia Bălăşoiu avea 40 de ani pe atunci şi se afla în mijlocul evenimentelor: „Că am auzit şi cum s-a tras şi cum a fost recepţionat de masă. Până atunci, treceau gloanţele şuierând or, acum, am avut senzaţia că au tras ca nişte perne. Deci, acea chestiune mi-a zguduit creierul, m-a apucat o groază infernală, mi-am dat seama că s-a tras în plin şi am văzut oameni care au apucat să mai ţipe «Au!» sau ceva, alţii care n-au mai apucat să zică nimic. Au murit în foc, cum moare vânatul la vânătoare, când trece câte un cârd de raţe, de ceva, şi, când a împuşcat-o, cade pe verticală ca şi când ar fi o piatră, nu o zburătoare”. Citiţi, aşadar, în Historia de decembrie mărturiile celor care au stat în bătaia primelor gloanţe şi a TAB-urilor din Bucureştiul revoluţionar.

Pentru că decembrie este şi luna celor mai frumoase sărbători, dar şi sfârşitul anului, am pregătit în paginile revistei o adevărată petrecere, într-o companie selectă. Avem pe de o parte povestea lui Johann Strauss-fiul, în vizită la Bucureşti, cu ocazia Revelionului din 1847, dar şi magia copilărie redată în cel mai popular balet din toate timpurile, „Spărgătorul de nuci”. Dar, înainte de toate, trebuie să împodobim bradul: care este istoria globurilor, betelei, a luminiţelor şi a frumoasei stele din vârf – o puteţi afla din Historia de decembrie.

Historia vă colindă, la final de an, cu poveşti medievale, cu peripeţii din Dubaiul de ieri şi de mâine, cu poveşti din istoria artei, istoria prieteniei româno-italiene şi câte şi mai câte alte istorisiri minunate care umplu cele 100 de pagini.

Aşadar, luaţi, citiţi şi vă bucuraţi de istorie!

Mai multe