9 mituri despre Egiptul Antic

📁 Egiptul Antic
Autor: Alina Negulescu

Egiptul Antic şi locuitorii săi au exercitat de multe secole o influenţă mare asupra imaginaţiei celorlalţi, reprezentând subiecte controversate, care în lipsa unor dovezi concrete au lăsat loc speculaţiilor şi ipotezelor. Descoperirile arheologice au contribuit şi ele la perpetuarea misterului şi la unele interpretări, câteodată eronate, ale subiectelor referitoare la Egipt.

1)      Frumuseţea Cleopatrei

Cleopatra a VII-a a rămas renumită mai degrabă pentru frumuseţea ei şi pentru unele întâmplări ca povestea de dragoste dintre ea şi Marc Antoniu sau ospăţul la care ea dizolvă o perlă într-un pahar cu vin, pentru a-i dovedi acestuia din urmă bogăţia imperiului ei. Ideea frumuseţii reginei a fost perpetuată încă de la Shakespeare, însă monedele romane o prezentau pe Cleopatra ca având trăsături masculine care nu se pliază pe niciun ideal estetic. Totuşi, sursele contemporane acesteia o descriu ca fiind carismatică şi tenace.

2)      Originea Cleopatrei

Contrar supoziţiilor, Cleopatra nu era originară din Egipt, ci dintr-o familie de greci care a condus Egiptul dupa domnia lui Alexandru cel Mare. Ea a fost prima persoană din familia ei care a învăţat limba egiptenilor. „Cleopatra” era un nume des folosit în familia acesteia, de aceea, regina este cunoscută cu numele de Cleopatra a VII-a.

3)      Egiptologia, un domeniu perimat

Egiptologia este considerată vetustă întrucât multe persoane cred că istoria Egiptului Antic a fost decriptată în totalitate. De fapt, zilnic au loc descoperiri care eluciează sau încifreză mai mult această istorie. Recent, Complexul de la Gizeh a prezentat o anomalie termică, studiată de un grup de cercetători care ar trebui să îşi continue lucrările până la sfârșitul anului 2016, într-o nouă încercare de a clarifica secretul care înconjoară construcția piramidelor

4)      Paternitatea hieroglifelor

Hieroglifele sunt considerate ca fiind inventate de egipteni, însă ele au fost aduse în Egipt de migratorii din Asia. Scopul hieroglifelor era pur lingvistic, ele fiind utilizate pentru inscripții sau reprezentări istorice. Până în 1798, când Piatra din Rosetta a fost descoperită şi mai apoi tradusă, se credea că hieroglifele erau simple ilustraţii şi nu reprezentări fonetice ale literelor alfabetului.

5)      Interiorul piramidelor

      În interior, piramidelor le lipseau picturile şi ornamentele murale complicate, pereţii fiind acoperiţi cu hieroglife în cele mai multe dintre cazuri. Sunt dovezi care atestă culoarea roşie sau verde a unor elemente arhitecturale interioare, însă piramidele rămân faimoase pentru arhitectura exterioară.

6)      Servitorii faraonilor

      Accepţia generală condamnă faraonii pentru faptul că ar fi ordonat uciderea şi îngroparea servitorilor credincioşi alături de ei. Într-adevăr, câţiva faraonii din Prima Dinastie au pus în aplicare această practică, însă urmaşii lor nu au mai adoptat-o.  

7)      Construcţia piramidelor

      Piramidele nu au fost proiectate şi construite de sclavi, ci de arhitecţi egipteni. Mormintele acestora din urmă au fost găsite lângă cele ale faraonilor, onoare care nu ar fi fost acordată niciodată sclavilor. Tot lângă piramide au fost identificate obiecte care să ateste condiţiile puse la dispoziţie de către faraon, lucrătorilor. 

8)      Identitatea egiptenilor

Egiptenii proveneau, atât biologic, cât şi cultural, din Africa şi nu din Asia, cum s-a crezut mult timp. Ei au primit şi asimilat influenţe de pe continental asiatic, însă provenienţa lor este africană. 

9)      Napoleon a „tăiat” nasul Sfinxului

Deşi Napoleon a fost acuzat de această faptă pe care ar fi săvârşit-o în timpul Campaniei din Egipt (1798-1801), povestea este falsă. Desene ale sfinxului care datează din 1738 şi care au fost publicate două secole mai târziu înfăţisează Sfinxul fără nas. 

În concluzie, dramatizarea realităţilor Egiptului Antic s-a desfăşurat de-a lungul secolelor, suscitând imaginaţia oamenilor. Totuşi, faptele şi personajele care caracterizează Egiptul Antic sunt interesante în sinea lor şi demne de studiat.

Bibliografie:

1) http://listverse.com/2011/08/29/top-10-myths-about-ancient-egypt/, 19.01.2016

2) http://sacred-texts.com/egy/eml/index.htm, 19.01.2016

3) http://www.listland.com/top-10-misconceptions-about-ancient-egypt/, 19.01.2016

Mai multe