83 de ani de la inaugurarea Empire State Building

Pe 1 mai 1931, la New York, avea loc inaugurarea clădirii Empire State Building, cea mai înaltă clădire din acea vreme. La exact 16 ani de la inaugurare, de la etajul 86 al clădirii-simbol a culturii americane se arunca în gol o tânără, gestul ei fiind consemnat ulterior ca „cea mai frumoasă sinucidere din istorie”.

Clădirea Empire State Building se află în top 15 al celor mai înalte construcţii internaţionale, fiind o sursă veritabilă de poveşti care au ridicat la rang de legendă acest simbol al culturii americane. Una dintre poveştile memorabile care au luat naştere în Empire State Building este cea a sinuciderii lui Evelyn McHale (23 de ani), gestul ei tragic fiind imortalizat un student care avea să fie autorul uneia dintre cele mai expresive fotografii din istorie.

De-a lungul timpului, mai mult de 30 de oameni s-au sinucis aruncându-se din vârful clădirii Empire State Building. Primul a fost chiar unul dintre muncitorii la construirea monumentului, în momentul în care a aflat că este concediat.

Evelyn McHale şi-a jucat ultima carte sărind de pe puntea de observaţie de la etajul 86 al clădirii, unde şi lucra. La conctactul cu solul, Evelyn s-a izbit de o limuzină parcată în apropierea construcţiei. Robert Wiles, student la fotografie, a imortalizat momentul la câteva minute după impact.

Fotografia arată cum capota limuzinei s-a contorsionat sub greutatea trupului tinerei. Într-un mesaj găsit în biroul acesteia, Evelyn mărturisea dezamăgirea suferită în dragoste ca motiv al gestului extrem. După incident, celebra fotografie a apărut în numeroase materiale de presă, fiind catalogată drept „Cea mai frumoasă sinucidere”.

Clădirea a fost proiectatǎ de sus în jos

Empire State Building, denumire dată după porecla New York-ului de Stat Imperial, a fost ridicată în anul 1931 şi a rezistat pe primul loc în topul celor mai înalte clădiri din lume până când fost construit World Trade Center. În urma atacurilor teroriste cu bombe şi distrugerea turnurilor gemene din 2001, Empire State Building, construcţia cu 102 etaje, a redevenit cea mai înaltă clădire, însă numai din New York de această dată, primul loc la nivel mondial fiind ocupat de clădirea Burj Khalifa din Dubai.

Empire State Building a fost proiectată de arhitecţii americani William F. Lamb şi Harmon, de sus în jos. Cei doi au produs desenele clădirii în doar două săptămâni, cu ajutorul desenelor şi modelelor pentru construcţia anterioară a clădirilor Reynolds în Winston-Salem, Carolina de Nord şi Carew Tower în Cincinnati, Ohio.

Un lucru amuzant este faptul că personalul de la Empire State Building trimite de Ziua Tatălui (Father's Day) o felicitare personalului de la Building Reynolds în Winston-Salem pentru a aduce un omagiu rolului său de predecesor al Empire State Building.

Empire State Building este construită în stil art deco, acesta fiind stilul arhitectural dominant în perioada dinaintea celui de-al doilea Război Mondial. Streşinile de la două dintre intrările în clădire sunt realizate din oţel inoxidabil şi conduc spre două culoare căptuşite tot cu oţel şi brăzdate de poduri închise în sticlă.

Un frate mai mic al clădirii Empire State Building se găseşte în Bucureşti. Hotelul Union, de la intersecţia străzilor Ion Câmpineanu şi Doamnei, este construit tot în stilul art deco şi imită arhitectura simbolului din New York.

6.500 de ferestre, 73 de lifturi şi 1.860 de trepte

Cu 3.400 de muncitori, pe data de 17 martie 1930 au început lucrările la Empire State Building, iar la 1 mai 1931 se tăia panglica de inaugurare a clădirii. Clădirea se întinde pe o suprafaţă de 257.211 de metri pătraţi şi pe o înălţime de 381 de metri. Aceasta dispune de o punte de observaţie în aer liber şi în interior, la etajul 86. Restul de 16 etaje în sus reprezintă turnul, care este acoperit în mare parte de antene de difuzare, cu un paratrăsnet în partea de sus.

În prezent, construcţia găzduieşte peste 1.000 de firme şi are inclusiv propriul său cod poştal. Cei 21 de mii de angajaţi înregistraţi în 2007 fac din Empire State Building al doilea cel mai mare complex de birouri unice din Statele Unite, după Pentagon.

În goana după titlul de „cea mai înaltă clădire din lume”

Construirea clădirii Empire State Building a făcut parte dintr-o competitive strânsă pentru titlul de „cea mai înaltă clădire din lume”. Alte două clădiri aflate în competiţie au fost 40 Wall Street şi Chrysler Building, care încă erau în construcţie când a început lucrul la Empire State Building. Fiecare dintre cele două clădiri au deţinut titlul mult dorit pentru mai puţin de un an, iar Empire State Building le-a declasat încă dinainte să fie construit în totalitate.

Chiar şi timpul necesar pentru terminarea clădirii a fost mai scurt decât fusese prevăzut. În doar 410 zile (echivalentul a 15 luni din cele 18 dedicate pentru construcţie), a luat naştere ceea ce avea să se numească cea mai înaltă clădire din lume timp de 40 de ani. În plus, nici întreaga sumă de bani destinată construcţiei nu a fost consumată. A fost nevoie doar de 24, 7 milioane de dolari din cele 43 alocate.

Sursa:www.adevarul.ro

Mai multe