8 iulie 1947: Ziua în care a început „isteria OZN”. Ce s-a întâmplat la Roswell?
La 8 iulie 1947, lângă o știre care anunța căsătoria fostului rege al României Carol al II-lea cu Elena Lupescu, un ziar local din statul american New Mexico a publicat un articol care susținea că armata americană a capturat o „farfurie zburătoare”, care s-a prăbușit pe pământul unei ferme din apropiere de orașul Roswell (foto jos).
Ziarul Roswell Daily Record cita surse oficiale din cadrul RAAF (Roswell Army Air Field), care confirmau această informație. Acest articol a declanșat o adevărată „isterie OZN” în Statele Unite și în restul lumii. De-a lungul anilor, „Incidentul de la Roswell” a fost obiectul unor intense controverse și teorii ale conspirației cu privire la natura reală a obiectului care s-a prăbușit în statul american New Mexico, în vara anului 1947.
Ulterior, Armata americană a negat că ar fi recuperat resturile unui OZN prăbușit la Roswell și a susținut că era vorba de resturile unui balon meteorologic. Argumentele oficiale ale Armatei nu au fost suficient de convingătoare pentru a stinge controversele, mai ales că incidentele în care erau raportate obiecte zburătoare neidentificate (OZN) s-au înmulțit, pe fondul nenumăratelor experimente militare secrete din timpul Războiului Rece.
În timp, poveștile cu privire la „Incidentul de la Roswell” s-au înmulțit ca ciupercile cupă ploaie. Mai devreme sau mai târziu, au apărut diferiți „martori” care au susținut că au văzut OZN-ul, prăbușirea sau resturile obiectului. Ulterior au intrat în scenă și extratereștrii. Diverși „martori” au susținut că Armata americană ar fi recuperat cadavrele unor ființe extraterestre din obiectul prăbușit la Roswell.
„Autopsia extraterestrului” de la Roswell
În 1995, Ray Santilli, un antreprenor britanic, a publicat un film alb-negru de 17 minute care prezenta o „autopsie” a unui extraterestru descoperit în OZN-ul de la Roswell (foto sus). Santilli susținea că a primit filmul de la un fost cameraman al Armatei americane, care dorea să rămână anonim. Însă, în 2006, el a recunoscut că filmul a fost falsificat.
Abia la începutul anilor '90, la cererea oficială a congresmanului american Steven Schiff, din New Mexico, colonelul Richard L. Weaver și locotenentul James McAndrew, din cadrul Aviației americane (U.S. Air Force), au întocmit un vast raport cu privire la „Incidentul de la Roswell”. Cei doi au studiat rapoartele secrete ale Armatei americane, cu privire la incidentul din iulie 1947 și au publicat, în anul 1995, un volum intitulat „Raportul Roswell: Fapt versus ficțiune în deșertul New Mexico” („The Roswell Report: Fact Versus Fiction in the New Mexico Desert”).
Acest raport prezintă diferitele experimente secrete desfășurate de Armata americană în deșertul New Mexico, la sfârșitul anilor '40. Potrivit raportului, resturile recuperate de Armata americană în iulie 1947 la Roswell, aparțineau unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine, dezvoltat ca urmare a unui program secret numit „Mogul”.