5 lucruri interesante despre cânepă
Deși este o plantă controversată, fiind confundată de multe ori cu sora ei din aceeași familie Cannabaceae, cânepa uzuală (Canabis sativa) are întrebuințări variate. Este prietenoasă cu mediul și accesibilă la preț, fiind un excelent înlocuitor pentru produse similare mai scumpe. De la textile, precum frânghii, pânze sau tricouri, până la produse și suplimente alimentare, cânepa are o paletă versatilă și interesantă de utilizări. Citește în continuare și află ce se poate obține din cânepă, cum contribuie la protejarea planetei și ce beneficii are pentru sănătate.
1. Uleiul CBD
Uleiul din cannabidiol (CBD) este poate cel mai popular supliment alimentar obținut in cânepă. Se extrage din florile, frunzele și mugurii plantei și are numeroase efecte terapeutice. Ameliorează durerea, reduce stresul și tratează anxietatea. În plus, așa cum explică cei de la Letsyoop pe blog, este un bun adjuvant în tratarea insomniei acționând asupra receptorilor nervoși.
2. Bunuri alimentare din cânepă
Din cânepă se pot obține și produse alimentare cu beneficii nutriționale importante. De pildă, din semințele de cânepă se pot produce ceaiuri, batoane energizante, cafea, burgeri, unt, lapte vegetal, bere, votcă, făină și chiar, granola. Așadar, este o plantă care se adresează veganilor, și nu numai. De altfel, ajută la protejarea mediului prin tacâmurile și paiele de unică de unică folosință, ce sunt biodegradabile.
3. Îmbrăcăminte de calitate
Hainele confecționate din cânepă sunt mult mai durabile. Sunt prietenoase cu mediul înconjurător, deoarece spre deosebire de bumbac, care folosește multă apă pentru a fi produs, cânepa are nevoie de cu 50% mai puțină apă și nu necesită utilizarea pesticidelor. De asemenea, țesătura în sine este mult mai poroasă, este antibacteriană și rezistentă la mucegai și lasă pielea să respire. De aceea, există producători care în compoziția tricourilor, hainelor și jachetelor introduc o cantitate mai mare de cânepă, pe lângă bumbacul organic, pentru a obține produse de calitate superioară.
4. Accesorii inedite
Cânepa se mai poate folosi și în realizarea accesoriilor precum sandale, curele, ochelari, portofele și șosete. Sunt rezistente, durabile și protejează mediul înconjurător. De exemplu, robele japoneze pentru ceremonia Shinto sunt din cânepă, simbolizând în cultura japoneză, abundență și sănătate.
5. Frumusețe și îngrijire
Uleiul simplu din cânepă are și el, la rândul, lui o mulțime de beneficii, deoarece conține acizi grași precum, omega 3 și omega 6, vitaminele C și E și aminoacizi, toate acestea contribuind la hidratarea tenului și la eliminarea ridurilor. Acest ulei se folosește în producția de creme, loțiuni, balsamuri, șampoane, geluri de duș și chiar loțiuni cu protecție SPF, fâcând pielea să fie mai fermă și catifelată. De asemenea, se știe că uleiul de cânepă folosit în diferite unguente ajută la eliminarea eczemelor, psoriazisului de pe scalp și a dermatitelor provocate de acnee.
Și ca un ultim fun fact, țesătura din cânepă mai este folosită și în jucăriile pentru animalele de companie. De exemplu, lesele pentru câini sunt rezistente și nu pot fi roase ușor. De altfel, frânghiile din cânepă sunt faimoase pentru rezistența lor, fiind căutate și cumpărate extrem de mult pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cânepa este o plantă universală, puternic paleativă, ce poate fi utilizată după cum ai observat, în cele mai inedite feluri. Consultă Medical News Time pentru a vedea care sunt principalele diferențe între uleiul simplu din cânepă și uleiul din cannabidiol.
Sursa foto: Pixabay