40 de ani de la tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan. Cum i-a supravieţuit şi ce traseu a avut la Casa Albă
La doar 69 de zile după ce a fost instalat în funcţie, fostul preşedinte american a fost victima unui atac ce putea schimba soarta Statelor Unite.
Pe 30 martie 1981, America era martora unui atentat pus la cale de John Hinckley Jr. împotriva proaspătului preşedinte ales Ronald Reagan, în ziua în care acesta a susţinut un discurs la Washington. Atentatorul, care ulterior s-a dovedit a fi un apropiat al vicepreşedintelui George Bush, l-a aşteptat pe preşedinte să iasă din Hotelul Hilton şi l-a împuşcat în piept.
Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi cu o puternică hemoragie internă, plus o altă rană la braţul drept. Pe lângă el, Hinkley Jr. a mai făcut alte 3 victime: un poliţist, garda de corp a preşedintelui (care a încasat frontal un glonţ, în timp ce făcea scut în faţa preşedintelui) şi secretarul de presă de pe lângă Casa Albă James Brad (care a rămas paralizat permanent).
Pe scena vieţii, Ronald Wilson Reagan şi-a făcut intrarea pe 6 februarie 1911, în Tampico, Illinois. El şi fratele său, Neil, erau copiii unor emigranţi irlandezi săraci, care se tot mutau dintr-un oraş într-altul, tătăl, Jack Reagan, fiind negustor ambulant de încălţăminte. Şi, pentru că Ronnie, aşa cum îl alinta familia, a fost un bebeluş grăsuţ, tatăl l-a botezat „olandezul“ – poreclă după care avea să fie cunoscut până la terminarea studiilor. Din păcate, Jack avea şi patima alcoolului, iar Ronnie şi-amintea că odată, după ce acesta a leşinat pe peluză, a trebuit să-l târască până în casă.
Pentru a nu avea soarta tatălui lor, Nelle şi-a încurajat fiii să se ţină de şcoală. Şi chiar dacă Ronnie n-a strălucit la vreo materie anume, îi plăcea în schimb să meargă la cursurile de teatru, desen şi jurnalism. De la 16 ani a simţit că poate să-şi ajute şi familia, angajându-se ca salvamar ori spălând vasele într-un local. Şi încă de pe-atunci devenise o vedetă locală, după ce a scăpat de la înec 77 de persoane! Odată ajuns la colegiul Eureka, s-a luptat să obţină o bursă jucând fotbal american pentru a merge la facultate. Iar, după ce-a absolvit studiile de sociologie şi economie, experienţa sportivă i-a fost de mare ajutor, căci a prins un post de crainic sportiv la o staţie radio din Iowa.
Citește pe okmagazine.ro continuarea articolului și vezi tot acolo o galerie foto cu poze inedite ale președintelui american