4 invenții care au schimbat lumea

Autor: advertorial

Oamenii sunt o specie inventivă, care mereu a simțit nevoia să construiască sau să îmbunătățească lucrurile din jur. Din momentul în care cineva a lovit o piatră și a transformat-o într-un instrument de tăiat, până la inventarea roții, folosită în prezent pe un rover de pe Marte, există câteva invenții care au transformat lumea și care s-au dovedit a fi revoluționare.

Am extras câteva dintre ele și le-am pus într-o ordine aleatoare, deoarece considerăm că toate sunt extrem de importante pentru omenire și nu necesită un top.

Telefonul mobil

Istoria telefonului mobil începe în 1973, când Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel telefonic între două dispozitive portabile. Revoluționar a fost faptul că în acest fel a fost demonstrată posibilitatea de a vorbi din orice loc de pe glob, în timp ce te afli în mișcare, nemaifiind nevoie de cabluri sau să aștepți să se elibereze o linie telefonică. În prezent continuă să primească îmbunătățiri și tehnologii din ce în ce mai sofisticate. Astăzi, cu un smartphone ne putem conecta cu oricine de pe glob prin mesaje, apel audio sau video, face fotografii și filmulețe, suntem conectați la internet, ne putem juca sau vizualiza filme și multe alte lucruri interesante.

Tiparul

Apariția tiparului lui Johannes Gutenberg a revoluționat, la vremea aceea, schimbul de cunoștințe. Dacă în prezent putem folosi calculatoarele și internetul pentru a scrie și răspândi informația, în jurul anilor 1440 tiparul a devenit cel mai util instrument pentru scrierea și reproducerea de cărți, atât de necesare în comunitatea științifică și nu numai. Până în anul 1500, în Europa funcționau peste 1000 de tiparnițe, iar un secol mai târziu se estimează că acestea au produs peste 200 de milioane de cărți.

Becul cu incandescență

Atunci când te poți folosi doar de lumina naturală, productivitatea este limitată. Așa era și în urmă cu 150 ani. Oamenii lucrau doar în orele cu soare pe cer, iar după apusul acestuia se retrăgeau la odihnă sau foloseau bine-cunoscutele lămpi pe gaz, dar care nu aveau o putere mare. În 1879, Thomas Edison a inventat un sistem de iluminare complet funcțional, cu generator, cabluri și un bec cu filament pe bază de carbon. Acesta putea lumina până la 15 ore. Astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei, becurile sunt peste tot în jurul nostru și au fost îmbunătățite astfel încât pot avea o durată de viață de până la 50.000 de ore. 

Motorul pe aburi

Mașinile, avioanele, trenurile și vapoarele probabil nu ar fi existat fară apariția timpurie a motorului cu aburi. Prima utilizare practică a unui motor cu aburi datează din 1698, când Thomas Savery a dezvoltat o pompă de apă folosită pentru alimentarea cu apă a locuințelor din Londra. Motoarele cu aburi au fost apoi perfecționate la sfârșitul anilor 1700 de James Watt și au devenit unul dintre cele mai importante salturi tehnologice din timpul Revoluției Industriale. De-a lungul anilor 1800, motoarele cu aburi au permis îmbunătățirea exponențială a transporturilor, agriculturii și producției și, de asemenea, a alimentat creșterea superputerilor mondiale, cum ar fi Marea Britanie și Statele Unite. Cel mai important dintre toate, principiul de bază al motorului cu aburi - energia în mișcare - a pregătit scena pentru inovațiile ulterioare, cum ar fi motoarele cu combustie internă și turbinele cu reacție, care au determinat dezvoltarea mașinilor și a aeronavelor în secolul al XX-lea.

Cu siguranță...

...invențiile oamenilor au transformat viața pe Pământ. Iar pe măsură ce nevoile și capacitățile intelectuale vor evolua, fiecare generație își va crește propriii inventatori care la rândul lor vor inova și schimba lumea. 

Sursa foto: Pexels

Mai multe