30 de producţii cinematografice pe care nu trebuie să le ratezi! O perspectivă cinematografică globală despre al Al Doilea Război Mondial

Din Europa până în Africa sau Asia, Al Doilea Război Mondial a angrenat în luptele sale dintre Aliați și Axa multiple state. În cele urmează veți regăsi diferite povești și istorii ecranizate despre cel mai important eveniment istoric al secolului trecut. Lista nu este neapărat un top, ci mai degrabă niște recomandări de filme care merită vizionate

1. Das Boot – Submarinul (Germania de Vest, 1981).  

Nominalizat pentru 6 premii Oscar, filmul prezintă drama echipajului aflat la bordul unui submarin nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Centrat foarte mult pe stările emoţionale ale membrilor echipajului, filmul poate prezenta la fel de bine povestea oricărui submarin, fie el englez, francez sau rusesc.

Renunţand la excesele patriotice sau la declaraţiile războinice inutile, regizorul propune publicului cinefil o atentă descriere a existenţei claustrofobice şi tensionată resimțită de soldaţii ce au luptat la bordul submarinelor.

2. Talvisota (The Winter War) – Războiul de iarnă (Finlanda, 1989) 

Lansat în anul 1989, filmul a avut încasari record în ţara natală. Pornind de la cartea lui Antti Tuuri, The Winter War (Războiul de iarnă), drama istorică prezintă rezistenţa eroică a armatei finlandeze împotriva numeroaselor trupe sovietice de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cadrele cinematografice realizate, în principal, în timpul iernii descriu în detaliu lipsurile şi condiţile naturale vitrege pe care trebuiau să le îndure soldaţii finlandezi pentru apărarea îndependeţei.

3. Stalingrad (Germania, 1993) 

Producţia prezintă povestea a patru soldaţi germani ce părăsesc Italia, locul unde se recuperau după luptele duse în Africa de Nord, şi ajung în Uniunea Sovietică, în mijlocul bătăliei de la Stalingrad.

Prin ochii personajelor principale, regizorul reproduce atmosfera terifiantă din mijlocul celei mai sângeroase bătălii ce a marcat Al Doilea Război Mondial. Soldată cu luarea în prizionerat a 90.000 de soldaţi germani şi cu moartea a peste 40.000 de civili ruşi, lupta de la Stalingrad a marcat începutul sfărşitului pentru armata lui Hitler.

4. Schindler's List - Lista lui Schindler (SUA, 1993) 

Câstigător a 7 premii Oscar, filmul lui Steven Spielberg nu are nevoie de multe prezentări. Realizată în anul 1993, integral alb-negru, și cu o distribuție de invidiat – Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley – producția americană prezintă povestea reală a omului de afaceri german, Oskar Schindler, care a reușit să salveze de la moarte sigură, cu ajutorul fabricii sale, aproximativ 1200 de evrei din Polonia ocupată de naziști.

5. Saving private Ryan - Salvaţi soldatul Ryan (SUA, 1998) 

Cu 5 premii Oscar în portofoliu şi cu multe alte premii şi nominalizări la diverse festivaluri internaţionale, drama americană nu are nevoie de prea multe prezentări. Trio-ul Steven Spielberg - Tom Hanks - Matt Damon reprezintă cu siguranţa garanţia succesului şi fac din film o poveste dramatică ce nu trebuie ratată de cinefili.

6. Enemy at the gates – Inamicul e aproape (Marea Britanie, Franța, Germania, Irlanda, SUA, 2001) 

Acțiunea lungmetrajului regizorului francez Jean-Jacques Annaud se desfășoară în Uniunea Sovietică, în timpul luptelor de la Stalingrad și are drept personaje principale doi lunetiști inamici. Pornind de la o legendă, regizorul brodează toată acțiunea filmului în jurul duelului celor doi combatanți. Dacă despre lunetistul german (interpretat magistral de Ed Harris) prezent în film există încă informații neclare, soldatul sovietic descris îl reprezintă cu siguranță pe cel mai prolific lunetist al armatei roșii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Vasili Grigorievici Zaițev (interpretat de Jude Law). Distribuția este completată de alte nume sonore ca Rachel Weisz, Ron Perlman sau Joseph Fiennes iar o parte din cadrele din film sunt reluate în celebrul joc de război, Call of Duty.

7. Uprising – Revolta (SUA, 2001) 

Filmul lung, de aproape 3 ore, realizat pentru a fi difuzat doar în cadrul programelor TV (din păcate) te ține în suspans pe toată durata lui. Captivantul lungmetraj reproduce povestea evreilor adunați în ghetoul din Varșovia, Polonia, care s-au ridicat împotriva stăpânirii naziste în anul 1943. Extrem de atent la detalii, regizorul reușește să prezinte cât mai în amănunt pregătirile, lupta și consecințele revoltei istorice din 1943.

Deși a fost creat doar pentru TV, în distribuția filmului îi regăsim pe actorii consacrați Jon Voight, Donald Sutherland sau David Schwimmer (simpaticul Ross din serialul ”Friends” / ”Prietenii tăi”).

8. The Pianist – Pianistul (Franța, Polonia, Germania, Marea Britanie, SUA, 2002) 

Film de referință, premiat cu 3 statuete de către Academia Americană de Film, ”Pianistul” transpune povestea adevarată a pianistului polonez de origine evreiască, Wladyslaw Szpilman, interpretat extraordinar de Adrien Brody (Oscar pentru cel mai bun rol în 2003 pentru această reprezentație), ce reușește să supraviețuiască ghetoului din Varșovia din Al Doilea Razboi Mondial.

9. Der Untergang – Downfall – Ultimele zile ale lui Hitler (Germania, Austria, Italia, 2004) 

Reprezintă, probabil, cel mai bun film realizat vreodată despre Hitler și, implicit, despre Germania nazistă. Interpretat excepțional de Bruno Ganz, Hitler își retrăiește ultimele momente din viață în buncărul său din Berlin în timp ce trupele sovietice și aliate cuceresc orașul distrus. Filmul ce nu trebuie ratat sub nici-o formă de iubitorii genului are în distribuție și pe actrița pe origine română, Alexandra Maria Lara.

10. Stauffenberg (Germania, 2004) și Valkyrie – Operațiunea Valkyrie (SUA, Germania, 2008)

Sunt două lungmetraje ce prezintă același subiect: încercarea de asasinare a lui Hitler de către ofițerul german Claus Von Stauffenberg. Prima producție este exclusiv germană, a fost creată doar pentru televiziune dar reușeste să recreeze ceva mai bine atmosfera din acele zile tensionate datorită dialogurilor purtate în limba germană. De remarcat în coproducția americano-germană sunt, în principal, actorii Tom Cruise, care îți joacă bine rolul, și Carice van Houten, amintită și în rândurile de mai sus.

11. Sophie Scholl - Die letzten Tage - Sophie Scholl: The Final Days (Germania, 2005)

Descrie povestea studentei Sophie Scholl și a grupului de rezistență, nonviolent și anti-nazist, Trandafirul Alb. Fără scene de război sau de acțiune specifică genului, lungmetrajul aduce pe marele ecran curajoasele acțiuni ale grupului de studenți din Munchen împotriva odiosului regim nazist.

12. Ghetto – Ghetoul (Germania, Lituania, 2006)

Acțiunea filmului are loc în Vilnius, capitala Lituaniei, în anul 1942, unde un tânăr și sadic comandant nazist duce la bun sfârșit masacrul produs asupra comunității evreiești (aproximativ 40 000 de persoane au fost ucise în Ghetoul din Vilnius).

13. Indigenes - Days of Glory – (Franța, Algeria, Belgia, Maroc, 2006)

Cu o nominalizare la premiile Oscar, filmul prezintă povestea, mai puţin ştiută, a soldaţilor din armata franceză din Al Doilea Război Mondial ce proveneau din ţările nord africane. Distribuţia de excepţie formată din actori francezi cunoscuţi, cu origini magrebiene (Samy Naceri cunoscut din seria de comedie „Taxi” sau Jamel Debbouze cunoscut din seria filmelor „Asterix şi Obelix”) contribuie din plin la nuanţarea şi autenticitatea acţiunii. De menţionat este şi apariţia actriţei franceze Melanie Laurent, cu trei ani înainte de consacrarea mondială în urma rolulului interpretat (Shosanna) în binescunoscutul film american, de război, Inglorious Basterds.

14. Black Book - Zwartboek (Olanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, 2006)

Un film plin de acţiune şi suspans despre mişcarea de rezistenţă olandeză împotriva trupelor naziste. Perspectivă asupra războiului este descrisă, în primul rând, cu ajutorul personajului feminin de origine evreiască, Rachel Stein / Ellis de Vries, care reuseşte, în cele din urmă, să se înfiltreze în cadrul Gestapo. Pentru iubitorii genului, frumoasa actriţa din rolul principal, Carice van Houten, poate fi revăzută și în serialul fenomen Game of Thrones.

15. Letters from Iwo Jima – Scrisori din Iwo Jima (SUA, 2006)

Filmul lui Clint Eastwood abordează destul de obiectiv luptele date pentru cucerirea insulelor japoneze din timpului războiului din Pacific. Realizat şi lansat aproape în acelaşi timp cu producţia „geamănă” semnată de acelaşi regizor, Flags of our Fathers (Steaguri pline de glorie, SUA, 2006), „Scrisori din Iwo Jima” prezintă, de data această, perspectiva japoneză asupra bătăliilor date pe insulă. Destul de dur şi cu dialoguri accentuate în cele două limbi ale combatanţilor, engleză şi japoneză, filmul descrie cu succes sălbăticia, fanatismul şi ororile războiului.

16. Katyn (Polonia, 2007)

Regizat de regretatul Andrzej Wajda, filmul aduce pe marele ecran povestea tristă a masacrului din Padurea Katyn, din anul 1940, când mii de prizioneri de război polonezi au fost executaţi de către forţele NKVD (poliţia secretă din Uniunea Sovietică din acel timp). Printre cei ucişi de către sovietici se număra şi tatăl regizorului, Jakub Wajda.

Nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin, filmul a fost transmis pentru prima oară în Rusia, abia în aprilie 2010.

17. Die Fälscher – Falsificatorii de bani (Austria, Germania, 2007)

Premiat în anul 2008 pentru ”Cel mai bun film străin” de către Academia Americană de Film, lungmetrajul evocă Operațiunea Bernhard, pusă la cale de naziști cu scopul de a falsifica căt mai mult posibil, valută străină, atât de necesară celui de-Al Treilea Reich. Personajul principal din film, Sorowitsch, este construit întocmai după falsificatorul evreu, supraviețuitor al Holocaustului, Salomon Smolianoff.

18. Max Manus: Man of War (Norvegia, Danemarca, Germania, 2008)

Coproduţia nordică descrie biografia romanţată a eroului reprezentativ pentru rezistenţa norvegiană din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Max Manus. Ajutat de trupele britanice, personajul principal reușește să saboteze mai multe acţiuni ale armatei naziste pe teritoriul Norvegiei.

19. Defiance – Sfidarea (SUA, 2008)

Produsă de către Statele Unite, pelicula de război este inspirată din fapte reale și prezintă povestea celor 4 frați Bielski, partizani evrei din Belarus, ce au luptat împotriva naziștilor.

Ascunși în pădure, alături de mai mulți civili evrei, ei trebuie să se ferească de trupele germane și să supraviețuiască condițiilor vitrege.

Filmul a fost filmat în Lituania, lângă granița cu Belarus, pentru a reda căt mai autentic cadrul natural iar în distribuție îi regăsim pe Liev Schreiber, Jamie Bell și ultimul James Bond, Daniel Craig.

20. Flammen & Citronen - Flame şi Citron (Danemarca, Germania, Norvegia, Franța, Suedia, Finlanda, Cehia, 2008)

Cu Mads Mikkelsen într-unul din rolurile principale, filmul prezintă povestea, bazată pe fapte reale, a doi luptători din rezistența daneză, Holger Danske, împotriva inamicului nazist. Holger Danske (numită după numele unui legendar erou danez) a fost creată de către voluntarii danezi care au luptat de partea finlandezilor împotriva armatei roșii în timpul Razboiului de iarnă (vezi mai sus descrierea filmului finlandez).

21. Călătoria lui Gruber (România, 2008)

Având ca sursă de inspirație romanul ”Kaputt” scris de diplomatul italian Curzio Malaparte, regretatul regizor Radu Gabrea suprinde prin intermediul corespondentului de război italian (intepretat magistral de Florin Piersic Jr.) scene cu intens caracter antisemit ce au loc în anul 1941 în capitala Moldovei, Iași, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În cautarea lui disperată de a-l găsi pe medicul evreu Gruber (interpretat de Marcel Iureș) pentru a-și trata alergia severă de care suferă, Curzio asistă la prigoana și deportarea evreilor din orașul moldav.

22. L'armée du crime – Armata crimei (Franța, 2009)

Inspirat din fapte reale, filmul descrie o parte a acțiunilor unui grup de rezistență armată din Paris, Rețeaua Manouchian, contra armatei naziste. Grupul de rezistență era condus de armeanul Missak Manouchian, supraviețuitor al genocidului armean și activist comunist, declarat erou al Rezistenței Franceze. Mai mult de atât, în Paris, o stradă poartă numele grupului condus de luptătorul armean - rue du Groupe-Manouchian.

Din distribuție face parte și talentatul actor român, Alexandru Potocean.

23. L'uomo che verrà – Bărbatul care va veni (Italia, 2009)

Producția italiană descrie prin ochii unei fetițe de doar 8 ani masacrul din satul Marzabotto, Italia, comis de naziști în anul 1944. Regăsim aici și povestea partizanilor (comuniști, mare parte din ei) ce au luptat împotriva forțelor fasciste și naziste din Italia lui Benito Mussolini.

24. Pop – The Priest (Rusia, 2009)

Acțiunea filmului are loc în Uniunea Sovietică ocupată de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și prezintă lupta unui preot rus de a-și salva enoriași de stăpânirea armatei germane, dar și de influența atee a bolșevismului.

25. Brestskaya krepost - Fortareața Brest (Belarus, Rusia, 2010)

Filmul cu un puternic impact propagandistic, prezintă apărărea eroică a fortăreței Brest de către trupele sovietice împotriva invaziei naziste. Apelând din abundență la efecte speciale, producătorii lungmetrajului încercă sa reflecte căt mai fidel evenimentele din cele 9 zile ale asaltului.

26. In Darkness – În beznă (Polonia, Germania, Canada, 2011)

Filmul polonez spune povestea adevărată a unui lucrător la canalizarea orașului Liov, Polonia, Leopold Socha. În timpul războiului, acesta a ascuns în canalele orașului aproximativ 20 de evrei. Doar 10 dintre aceștia au supraviețuit.

27. Fury - Furia: Eroi anonimi (SUA, China, Marea Bitanie, 2014)

Obișnuit deja cu alte filme de război, Brad Pitt renunță din nou la imaginea de sex-simbol și interpretează foarte natural rolul comandantului de tanc Don 'Wardaddy' Collier. Filmul spune povestea celor cinci membri ai echipajului ce se află la bordul tancului american poreclit ”Fury” în timpul luptelor din Germania nazistă. Efectele speciale recreează cât mai realistic posibil atmosfera din timpul războiului, acțiunea curge poate mai lent, dar imprevizibil, iar printre aparițiile feminine din film menționăm și pe actrița româncă Anamaria Marinca, câștigătoare la Cannes cu ”4 luni, 3 săptămîni și 2 zile”.

28. Saul Fia - Son of Saul - Fiul lui Saul (Ungaria, 2015)

Laureat al premiului Oscar pentru ”Cel mai bun film străin” în anul 2016, lungmetrajul reproduce atmosfera teribilă din lagărul de concentrare Auschwitz. Filmat mereu în apropierea personajului principal, fără cadre largi, și într-o continuă mișcare, filmul te transpune imediat în mijlocul acțiunii. Interesantă este și opțiunea regizorului de a folosi dialoguri în cât mai multe limbi: maghiară, idiș, germană, rusă, poloneză, slovacă etc, pentru a sugera, probabil, cum toate aceste mici comunități încearcă să lupte împotriva terorii naziste.

Din distribuție face parte și actorul român, de origine maghiară, Levente Molnar.

29. Hacksaw ridge – Fără armă în linia întâi (Australia, SUA, 2016)

Mel Gibson reușește prin ultimul său film să aducă un omagiu soldatului american, Desmond Doss, care s-a oferit să participe voluntar ca medic în timpul luptelor din Pacific, din Al Doilea Război Mondial. Luptând fără armă în linia întâi, medicul Desmond Doss, a reușit să salveze aproximativ 75 de camarazi în lupta de la Okinawa.

30. Dunkirk (Marea Britanie, Olanda, Franţa, SUA, 2017)

Realizată de Christopher Nolan şi cu Tom Hardy în unul dintre rolurile principale, cu un tempo destul de lent pentru un film de razboi, dar cu un dramatism autentic, pelicula surprinde în amănunt drama soldaţilor aliaţi ce trebuiau evacuaţi din micuţul orăşel de la malul mării, Dunkerque (Dunkirk).

Mai multe