30 de ani înapoi în viitor

Suntem fascinaţi de ideea călătoriei în timp şi de influenţare a cursului istoriei. Însă elita de savanţi ai lumii ca Stephen Hawking sunt sceptici în privinţa călătoriei în timp, argumentând că legile fizicii sunt dificil de încălcat cu tehnologia actuală şi că nu vom putea călători în timp prea curând. Chiar şi aşa, majoritatea încă visăm şi sperăm că într-un viitor  apropiat sau îndepărtat vom putea călători în trecut sau în viitor cu un scop ştiinţific şi educaţional, fie vom călători în trecutul apropiat pentru a ne revedea rudele care ne-au părăsit, fie pentru că „maniacul” din fiecare dintre noi ne înduplecă să schimbăm cursul istoriei pentru un scop personal sau pentru a repara greşelile din trecut. Momentan, călătorim în timp se desfăşoară  doar în imaginaţia noastră influenţată de romane, dar  şi de filme SF, ca „Back to the Future”.  

Filmul SF „Back to the Future” a fost realizat în 1985 de către Robert Zemeckis, Bob Gale şi Neil Canton. În film, adolescentul Marty McFly (Michael J. Fox), folosindu-se de invenţia doctorului excentric, Emmet „Doc” Brown (Christopher Lloyd), a călătorit înapoi în timp, în anul 1955, unde şi-a întâlnit viitorii părinţi în liceu şi accidental, mama sa se îndrăgosteşte de el.  Marty se simte nevoit să repare anomalia. Filmul a fost lansat pe 3 iulie 1985, obţinând un buget de 300 de milioane de dolari, primind numeroase premii:premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare, premiul Saturn pentru cel mai bun film SF, trei nominaizari şi un premiu Oscar pentru cele mai bune sunete, fără a mai menţiona  cele cinci nominalizări la BAFTA şi patru nominalizări la Globul de Aur. Însuşi preşedintele american de atunci, Ronald Reagan, a vizionat filmul la Discursul privind starea Uniunii. Filmul a avut atât de mult succes încât că regizorul Robert Zemeckis a produs continuări.

Cea de-a doua parte lansată în 1989, cu aceiaşi actori în rolurile principale, ne aduce chiar în anul curent, pe data de 21 octombrie 2015. Motivul efectuării călătoriei în viitor era că Doc dorea să-şi avertizeze viitorii lui copii (rezultaţi din căsătoria cu Jennifer) că vor deveni delicventi. Cei trei găsesc un viitor abertant în care Biff Tannen se căsătorise cu mama lui Marty şi devenise stăpânul absolut al lumii. Chiar dacă maşinile electrice zburătoare ce apar în film nu au fost încă inventate (dar cel puţin s-au invetat maşinile electrice, iar în ultimii ani s-au dezvoltat Jet-Pack-urile, deci încă nu e târziu), sunt totuşi redate numeroase invenţii  care  sunt produse şi utilizate la scară largă, precum dronele, sistemele video-chat, televizoarele late cu ecran plat şi multe canale, echipamente „hands-free”, jocurile video, sistemele de scanare ale degetelor şi de identificare facială (deja instalate în aeroporturile şi şcolile americane în perioada post 9/11), aparaturi care generează combustibil din resturi alimentare, reţele de socializare, hologramele cu Michael Jackson, ochelarii holografici (ca modelul de ochelari HoloLens apărut recent), filmele 3D, pantofi de tenis Nike care se leagă automat (momentan, s-a inventat un model de dress-smart), cuptoarele de microunde, scutere şi skateboard-uri plutitoare (chiar în acest an, compania Lexus a dezvoltat primul skateboard care levitează la o distanţă mică asupra solului prin intermediul unor magneţi şi conductori răciţi cu nitrogen lichid), telefoane cu aplicaţii gen PayPal de a achiziţiona produse şi de a transferă online banii şi telefoane mobile cu multiple aplicaţii. În anii 80’, telefonul mobil nu era produs în masă şi era o aparatură SF pentru majoritatea, fiind extrem de scump, voluminos şi greu. 

În 1990 a fost lansată cea de-a treia parte în care protagoniştii călătoreau înapoi în timp, în 1885, în Vestul Sălbatic cu scopul de a repara o anomalie a trecutului. Din 1991 până în 1992 a fost difuzat la TV serialul de animaţie inspirat după trilogie. 

„Back to the Future” a devenit un film de referinţă după filmul inspirat din romanul lui H.G. Wells, „Time Machine”(1960), care tratează tema călătoriei în timp. Ca şi romanele lui Jules Verne, „Back to the Future II” a prevestit inventarea şi folosirea la scară largă a „gadgeturilor” de care în prezent nu ne mai putem despărţi. 

Pentru a comemora trilogia, pe 21 octombrie 2015 (fix dată prezentată în „Back to the Future II”), la emisiunea americană Jimmy Kimmel Live, actorii Michael J. Fox şi Christopher Lloyd, în rolurile celor două personaje îndrăgite, şi-au făcut apariţia spectaculoasă pe platou. 

   

Surse

http://www.popcrunch.com/10-inventions-from-back-to-the-future-that-actually-came-true/

Cinemagia

IMDb

Mai multe