11 țări invadate de Germania nazistă. De ce au fost ocupate

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Carmen Ștefan

Sub conducerea lui Adolf Hitler, Germania a invadat peste 20 de țări europene și din Africa. Motivele invaziei diferă de la o țaă la alta, după cum se arată într-un material publicat de warhistoryonline.com.

1. Cehoslovacia

Ocuparea Regiunii Sudeților, teritoriile de graniță din nordul și vestul Cehoslovaciei, a fost prima ocazie cu care Hitler și-a umflat mușchii militari în Europa. Regiunea a fost cedată Germaniei de către guvernul ceh, în încercarea de a evita războiul, după ce germanii le ceruseră să se predea.

Pentru Hitler, asta a reprezentat împlinirea a două scopuri. În primul rând, a unit populația vorbitoare de limbă germană din această regiune cu Germania, un prim pas pentru realizarea visului său – o națiune germană unită. În al doilea rând, a verificat cât de mult poate pune presiune pe celelalte puteri europene, care au bătut în retragere mai degrabă decât să apere Cehoslovacia de amenințarea nazistă.

2. Austria

La fel ca în cazul Regiunii Sudeților, invadarea Austriei a fost parte a planului unei Germanii unite. Austria făcuse parte din Confederația Germană până când Prusia a exclus-o în timpul războiului austro-prusac din 1866. Cinci ani mai târziu, Prusia a creat Germania Mică, fără Austria. A mai existat o încercare de a include Austria în Germania unită, în 1918, însă celelalte țări s-au opus. Pentru Hitler, ocuparea Austriei – o mișcare cunoscută sub numele de Anschluss – reprezenta pur și simplu revenirea Germaniei la granițele ei firești.

Citește continuarea articolului AICI 

Mai multe