10 lucruri de ştiut despre ... Tricou
Deşi pare unul dintre cele mai banale lucruri din garderobă, tricoul are o istorie şi o evoluţie absolut fascinante. Iată zece lucruri despre cum a ajunsîn zilele noastre o piesă atât de purtată.
- Strămoşul său apare la sfârşitul secolului al XIX-lea.
- Inventarea ţesăturii pentru tricotul tubular reduce timpul de lucru, favorizând folosirea bumbacului în locul lânii.
- Marca „Fruit of the Loom”, fondată în 1853, creează pentru Marina americană, începând cu 1913, un astfel de produs de lenjerie intimă din bumbac, menit să acopere abdomenele lupilor de mare.
- În Primul Război Mondial, soldaţii de pe front cer ţesături mai uşoare decât lâna care se usca greu în aerul rece şi umed al tranşeelor, astfel că sunt îmbrăcaţi şi ei în lenjerie asemănătoare celei din Marină.
- Gabriel Coco Chanel transformă tricoul din obiect de lenjerie intimă într-unul de petrecere a timpului liber, apărând în anii ’30, pe Riviera Franceză, îmbrăcată într-un tricou cu mânecă lungă.
- Tricoul îşi face apariţia şi în cinematografie, în filmele lui Charlie Chaplin, începând cu anul 1936.
- Perioada interbelică consacrează tricoul ca uniformă standard a muncitorului, împreună cu salopeta, astfel că marca Hanes produce prima serie de de tricouri cu mâneci scurte, la 24 de cenţi bucata.
- În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial tricou îşi transformă culoarea din alb în kaki, datorită exigenţelor impuse de camuflare.
- Începutul anilor ’60 consacră tricourile cu numele imprimate ale jucătorilor echipelor de basebal.
- În 1960 apare pentru prima dată tricoul cu chipul lui Ernesto Che Guevara inscripţioant alături de motto-ul cubanez „Hasta la victoria siempre”.