10 lucruri de ştiut despre ... Parfum

📁 Istoria Modei
Autor: Simona Deleanu

Parfumul este unul dintre cele mai vechi cosmetice întrebuinţate de către femei, iar ulterior şi de bărbaţi. Industria parfumului se perfecţionează în fiecare an, iar secolul al XXI-lea promite cele mai scumpe parfumuri. Iată câteva lucruri din istoria şi perfecţionarea parfumului.

Arta preparării parfumurilor a luat naştere în Mesopotamia şi Egipt, dar a fost perfecţionată de romani şi perşi.Primul chimist înregistrat a fost o femeie din India pe nume Tapputi, o preparatoare de parfumuri. Ea a distilat flori, uleiuri şi obligeană, cu alte tipuri de uleiuri aromatice, iar apoi le-a filtrat şi le-a pus înapoi, repetând procedura de mai multe ori.Acum câţiva ani au fost descoperite cele mai vechi parfumuri în Pyrgos, Cipru. Acestea au o vechime de aproximativ 4.000 de ani.Un chimist arab a redactat în secolul al nouălea „Cartea parfumurilor şi a distilării”, care conţine peste o sută de reţete pentru uleiuri aromate, balsamuri, ape aromatice şi medicamente, dar şi metodele folosite pentru prepararea acestora.Medicul persan musulman Avicenna a introdus procesul de extragere a uleiului din flori prin distilare, experimentând în primul rând cu trandafiri. Astăzi este cea mai frecventă procedură de extragere a uleiului din flori.Arta fabricării parfumurilor a devenit cunoscută în Europa de Vest în 1221.În est, maghiarii au produs în 1370 un parfum din uleiuri amestecate cu o soluţie de alcool, parfumul fiind cunoscut sub numele Apa Ungariei.Arta fabricării parfumurilor a prosperat în timpul Renaşterii, în Italia, iar în secolul al XVI-lea, aromele italiene au fost luate în Franţa de parfumeurul personal al Caterinei de Medici.Astfel, Franţa se transformă rapid într-unul dintre centrele de fabricare a parfumului şi a cosmeticelor, iar datorită acestui fapt se dezvoltă, în sudul Franţei, industria cultivării plantelor şi florilor pentru parfumuri.Frizerul italian Giovanni Paolo Feminis a creat o apă de parfum numită Aqua Admirabilis, ceea ce a devenit mai târziu celebra apă de colonie.

Mai multe