10 cărţi despre al Doilea Război Mondial pe care trebuie să le citeşti!

📁 Carte
Autor: Redacția

Despre cel de-al Doilea Război Mondial  s-au scris biblioteci întregi, iar subiectul este încă departe de a fi epuizat. Celor interesaţi le recomandăm şi noi câteva lucrări care cu siguranţă vor îmbogăţi cunoştinţele şi posibilităţile de interpretare. Lectură plăcută!

Al Doilea Război Mondial”, Lothar Grunchman. Cel de-al Doilea Război Mondial a constituit cea mai adâncă cezură în istoria secolului XX. Agresiunea Germaniei şi a aliaţilor săi, Italia şi Japonia, a obligat celelalte mari puteri ca, în pofida contradicţiilor de interese, să alcătuiască o "coaliţie nenaturală".

În lucrarea sa de referinţă, Lothar Gruchmann schiţează campaniile militare din Europa, Africa şi Asia, elucidează problema centrală de bază a hegemoniei sau echilibrului, aduce în lumină fundalurile politice şi influenţa acestora asupra evenimentelor militare şi conturează consecinţele pentru ordinea postbelică.

7 lideri în război”, Marc Ferro. Stalin, Hitler, Churchill, Roosevelt, Mussolini, Hirohito, de Gaulle:sapte sefi de stat. Sapte lideri inclestati unii impotriva celorlalti intr-un razboi planetar. Au modelat lumea, asa cum este astazi. Rolul lor personal, dincolo de marile framantari care au marcat secolul XX, pastreaza o importanta doza de mister. Autorul observa al Doilea Razboi Mondial prin ochii fiecaruia dintre aceste personaje. In fata noastra, cei sapte actori principali isi fac curte si se sfasie, se aliaza si se tradeaza intr-un joc fascinant care va decide viitorul popoarelor.

Testamentul lui Hitler”, Herman Rothman. Cand Herman Rothman a venit in Anglia, era un refugiat evreu care beneficia de acordurile de azil acordate copiilor evrei din Germania. S-a inrolat mai tarziu in fortele armate britanice, dar doar atunci cand a ajuns sa lucreze pentru serviciile de Contrainformatii a capatat un rol incredibil in deznodamantul cumplitului razboi pe cale sa se incheie. Incadrat in grupul ofiterilor anchetatori, Rothman s-a aflat la Auschwitz cand au inceput interogatoriile ofiterilor nazisti care participasera la cele mai odioase crime care s-au putut vedea vreodata. Marturia sa la procesul Auschwitz in 1963 a fost teribila.

Dar cea mai importanta descoperire a sa, asa-numitul‚”Testament politic” al lui Hitler, gasit in uniforma unui gardian, precum si investigatiile desfasurate in jurul “sinuciderii” lui Hitler, fac din acest fapt unul dintre cele mai ravasitoare evenimente ale secolului XX. Memoriile sale, in care relateaza odiseea ajungerii in Anglia, angajarea in fortele britanice si revelatia ororii din lagarele mortii naziste, sunt la randul lor o pagina zguduitoare din istoria secolului.

Cruciada lui Himmler”, Christopher Hale. Combinand o documentatie bogata cu propriile investigatii intr/o cronica ampla, nelipsita de ironie si de umor negru, Cristopher Hale reuseste sa reconstituie episodul calatoriei in Tibet a unor cercetatori germani, trimisi de SS in cautarea originilor ariene.Cartea prezinta calatoria in Tibet a unor ofiteri germani, trimisi de SS in cautarea originilor ariene. Biografiile lor surprind modulatiile psihismului nazist, de la simpla ambitie academica la indiferenta morala si la cruzimea finala. Visandu-se din copilarie eroi in povesti de vanatoare sau in fictiuni de inspiratie colonialista, zoologul Schafer si antropologul Beger isi vor consuma teribilismul si setea de aventura, dar si perversitatile „profesionale“ prin exoticele taramuri asiatice.

Fortăreaţa Ploieşti. Campania pentru distrugerea petrolului lui Hitler”, Jay A. Stout. O relatare fascinanta a sustinutei campanii de bombardamente dintre 1 august 1943 si 19 august 1944 impotriva complexului de rafinarii petroliere de la Ploiesti, scrisa de un pilot de vanatoare din Marine Corps, veteran a 37 de misiuni de lupta aeriana. Campania asidua – zguduitorul raid la joasa inaltime din 1943 si toate celelalte care i-au urmat – este o poveste cu implicatii vaste, printre cele mai importante din al Doilea Razboi Mondial si relatata pentru prima data de Jay Stout. In Fortareata Ploiesti, autorul prezinta intamplarile unor oameni obisnuiti din ambele tabere, prinsi in circumstante extraordinare. Studiul sau se bazeaza pe ani de cercetare si interviuri, condensati intr-o relatare unica si exceptionala, care aduce la viata experientele terifiante prin care au trecut echipajele de zbor, subliniind curajul lor incredibil si rezultatele militare ale infruntarii sangeroase, cu intregul efort plasat in contextul istoric cuvenit. O carte remarcabila, pentru cititorul interesat de al Doilea Razboi Mondial sau de istoria aviatiei.

Memorii”, CGE Mannerheim. Memoriile singurului mareşal al Finlandei, apărute postum, în 1952, sunt oglinda unei istorii tumultuoase şi a unei biografii de excepţie. CGE Mannerheim (1867-1951) şi-a făcut studiile militare în Rusia, ajungând general în armata ţaristă, cu care a luptat în Primul Război Mondial, inclusiv pe frontul din România. Este unul din artizanii independenţei Finlandei, fiind organizatorul şi primul comandant al armatei naţionale finlandeze (1918) şi, ulterior, regent (1918-1919). În al Doilea Război Mondial, a condus legendara rezistenţă a trupelor finlandeze în faţa agresiunii sovietice (Războiul de Iarnă, 1939-1940) şi campania de recuperare a teritoriilor pierdute (Războiul de Continuare, 1941-1944). În august 1944, a devenit preşedintele Finlandei (până în 1946), conducând desprinderea de Axă şi lupta pentru menţinerea independenţei.

Dosarul Hitler”, Henrik Eberie, Matthias Uhl. La 60 de ani dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial,  Matthias Uhl, tanar istoric german, descopera in arhivele rusesti un document de un interes istoric major. Numit Dosarul Hitler si intocmit exclusiv pentru Stalin, el a fost alcatuit pe baza protocoalelor de ancheta ale celor doi ofiteri SS Otto Gunsche, aghiotantul personal al lui Hitler, si Heinz Linge, majordomul sau, aflati in prizonierat sovietic intre 1945 si 1949. Aducand o multime de informatii inedite despre viata cotidiana a dictatorului, de la preluarea puterii in 1933 pana la sinuciderea sa in 1943, acest document unic contine nu numai detalii, ramase in umbra, despre politica si viziunea asupra razboiului a lui Hitler, dar reda in aceeasi masura o imagine fara fard a ceea ce se petrecea cu adevarat in anturajul dictatorului.

Armata, mareşalul şi evreii”, Alex Mihai Stoenescu. Aşa cum mă aşteptam, Armata, mareşalul şi evreii a fost întâmpinată cu ură, violenţă de limbaj şi acuze din partea extremiştilor români şi evrei. Pe de o parte, unii nu-mi iertau înfăţişarea clară şi coerentă a erorilor mareşalului Antonescu, gravele sale deficienţe de conducere,  iar pe de altă parte, extremiştii evrei mă atacau pentru demontarea profesionistă a propagandei sovietice din care aceşti extremişti se hrănesc. Acuzat în acelaşi timp de a fi agent Mosad şi legionar, evreu şi naţionalist român, mi-am dat seama foarte curând că opera mea atinsese esenţa lucrurilor, că efortul meu de a rămâne cât mai obiectiv lovise direct în hrana propagandistică a extremismului ambelor tabere.

Atât extremismul antisemit cât şi extremismul antiromânesc sunt demontate piesă cu piesă în această carte şi probabil acesta este motivul principal pentru care Armata, mareşalul şi evreii rămâne în picioare şi după 12 ani de la prima ediţie. Ediţia de faţă a volumului Armata, mareşalul şi evreii, care este o operă de cercetare profesionistă, cu respectarea criteriilor metodologiei istorice, a criteriilor ştiinţifice privind interpretarea izvoarelor şi cu obligaţia de a prezenta informaţia în mod obiectiv,  reprezintă un sondaj dificil şi riscant într-unul dintre cele mai delicate subiecte ale istoriografiei române. Pentru actualizarea textului la problematica contemporană am inclus în această ediţie un capitol nou despre "negaţionism" şi un capitol cu legislaţia "memorială" emisă între timp în România. - ALEX MIHAI STOENESCU.

Cazul Rudolf Hess. Dezetor sau pacifist?”, Lynn Picknett Clive, Prince Stephen Prior. Timp de şaizeci de ani, a existat o muşamalizare fără precedent atât din partea britanicilor, cât şi a generaţiilor succesive de istorici în ceea ce priveşte zborul istoric al adjunctului lui Hitler,  Rudolf Hess, în Scoţia, din mai 1941. Considerată multă vreme a fi doar încercarea unui nebun de a lua contact cu o facţiune britanică pacifistă inexistentă, cartea dezvăluie faptul că misiunea de pace a lui Hess a fost, de fapt, unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului XX. Guvernul britanic are toate motivele să ascundă adevărul, pentru că tocmai cu aceştia venise Hess să se întâlnească. Fapt chiar mai şocant, cartea ne dezvăluie că un membru al familiei regale era în centrul acestui grup de pacifişti. Bazându-se pe materiale noi, de la mărturii ale martorilor oculari, la arhive până acum inaccesibile şi surse din spionaj, autorii ridică unele întrebări fundamentale despre istoria secolului XX.

Dosarul Berlin”, Leon Berger. Scriitorul Leon Berger, care s-a impus ca un maestru al thriller-ului politic, a locuit pe tri continente, stabatand intreaga lume, pe care a cucerit-o prin cartile sale, traduse in numeroase limbi.  Dosarul Berlin, o capodopera a fictiunii istorice, se plaseaza intr-una din cele mai zbuciumate epoci ale omenirii. Europa fierbe inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nazistii sunt pe cai mari.  Domina Germania si ameninta intreg continentul. In ciuda unei aparente unitati, in randurile lor rupturile nu intarzie sa apara. Jocurile de culise pentru desemnarea unui succesor al lui Hitler mineaza puterea celui de-al Treilea Reich.    Jurnalistul Edmund Schaeffer ajunge involuntar in miezul intrigilor. Impins de propria curiozitate si ajutat de sansa, el se va implica in santajarea celui mai periculos om din al Treilea Reich:Gruppenfuhrer-ul SS Reinhard Heydrich. Implicindu-se in viesparul bataliei pentru putere de la Berlin, Schaeffer isi risca viata. Dupa intalnirea cu frumoasa si tulburatoarea Katharina, el isi pune in joc si dragostea. Vor reusi protagonistii sa produca o fisura in structura de monolit a uneia dintre cele 

mai crunte dictaturi din istorie? Intrigi, suspans si violenta, lupte politice dar si momente de dragoste reprezinta ingredientele care capteaza interesul cititorului pana la ultima pagina. 

sursa :BuyBooks

Mai multe