Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris.

📁 Calendar
Autor: Redacția

1885-A fost emis un decret regal privind aprobarea Tomos–ului, prin care Patriarhia din Constantinopol recunoştea Biserica Regatului României ca autocefală.

1527-Trupele conduse de Charles, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori.

1639-A fost încheiată construcţia Bisericii "Trei Ierarhi" din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, adevărată bijuterie arhitectonică;aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu.

1682-Ludovic al XIV-lea al Franţei îşi mută întreaga curte la Versailles.

1791-Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1849-Trupele maghiare conduse de maiorul Hatvani sunt înfrânte decisiv de către Armata revoluţionară a lui Avram Iancu.

1872-Înfiinţarea Agenţiei Diplomatice Române la Berlin.

1885-A fost emis un decret regal privind aprobarea Tomos–ului, prin care Patriarhia din Constantinopol recunoştea Biserica Regatului României ca autocefală.

1888-Victor Babeş face primele vaccinări antirabice la Bucureşti.

1889-Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris.

1899-România participă la prima Conferinţă a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internaţional se încheie Convenţia asupra reglementării paşnice a conflictelor internaţionale.

1910-George al V-lea devine rege al Angliei după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea.

1928-Are loc, la Alba Iulia, o mare adunare convocată de Partidul Naţional Ţărănesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1937-Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri şi membri ai echipajului.

1940-John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei.

1954-Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri) în mai puţin de patru minute.

1984-Are loc, la Palatul Sporturilor din Bucureşti, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competiţională, gimnasta primeşte din partea preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.

1990-În cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu R.S.S. Moldovenească s-a desfăşurat primul "pod de flori" peste Prut.

1994-Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experţi ca "lucrarea secolului". Eurotunelul, cu o lungime de 50, 3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2003-A fost inaugurată, la Moscova, prima staţie de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Staţia Park Pobedi (Piaţa Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.

Mai multe