Ce reprezintă decorațiunile de pe vasul de bronz de la Gilău? O descoperire unică în Dacia romană

Vasul globular de tip balsamarium (înălțime: 14,5 cm; diametrul bazei=9,1 cm; greutate: 822 g) a fost produs din bucăți separate turnate în bronz (bază, corp, buză, toartă cu atașe) și asamblate ulterior. Decorul corpului a fost realizat prin ciocănire și incizare, iar unele detalii au fost scoase în evidență prin argintare.

Sunt reprezentate nouă personaje, grupate în trei scene distincte ce au loc într-un spațiu destinat exercițiilor atletice (palaestra). Primele două scene reprezintă câte doi atleți angajați în lupte greco-romane, în prima scenă ei fiind asistați și de un arbitru. A treia scenă ilustrează finalul unui meci de box.

Cei doi atleți sunt flancați de doi arbitri. Unul dintre atleţi stă în picioare, în ipostază de învingător. Celălalt, îngenuncheat, cu capul plecat, e ajutat de un arbitru. Pe antebrațele ambilor sportivi sunt redate „mănușile” de box (caestus), ale căror detalii au fost evidențiate prin argintare.

Vasul de bronz de la Gilău a fost descoperit în 1979, în timpul săpăturilor arheologice efectuate de Dan Isac în castrul auxiliar de cavalerie de la Gilău, pe drumul principal (via decumana) din partea din spate a fortificației, în apropierea unui turn al porții din spate (porta decumana).

Deși contextul de descoperire se datează în prima jumătate a secolului III p.Chr., vasul a fost probabil produs înspre sfârșitul secolului II p.Chr. și a fost puțin folosit, neprezentând urmele specifice unei folosiri îndelungate. În întreg Imperiul Roman se cunosc peste 60 de vase de acest tip, cu corpul decorat, dar numai alte patru cu reprezentări de atleți. La nivelul Daciei romane, vasul este unic.

După cum o demonstrează diverse reprezentări și descoperiri antice, aceste vase de tip balsamarium erau folosite în cadrul toaletei, conținând, după toate probabilitățile, produse cosmetice (ulei de măsline, uleiuri parfumate, creme etc.). De altfel, uneori, acestea sunt asociate cu strigile, ustensile cu care se răzuia corpul de impurități. Astfel, nu e greu să ne imaginăm că vasul de la Gilău a fost folosit în cadrul rutinei de îmbăiere în thermae (băi).

Acest text este un fragment din articolul „Călătorie în Dacia romană. Piese din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca”, publicat în numărul 226 al revistei Historia, disponibil în format digital, pe platforma paydemic.com.

Mai multe