Calendar 9 aprilie: 1865 - Sfârșitul Războiului Civil American: Generalul Robert E. Lee a predat armata Virginiei de Nord generalului Ulysses S. Grant

📁 Calendar
Autor: Redacția

193 - Septimius Severus a fost proclamat împărat roman de către armată.

1241 - Bătălia de la Liegnitz: Mongolii au învins armata coaliției germano-polono-cehe, însă nu au avansat mai departe în Europa.

1492 - A murit Lorenzo de Medici, conducătorul de facto al Florenţei, a fost supranumit Magnificul datorită calităţilor sale în diplomaţie şi pentru însuşirile sale deosebite de protector al culturii (n. 1449).

1626 - A murit filosoful englez Francis Bacon (n. 1561).

1821 - A murit poetul francez Charles Baudelaire, autorul volumului „Florile răului” (d. 1867).

1850 - La Teatrul Național din Iași a avut loc premiera comediei „Coana Chirița”, de Vasile Alecsandri.

1865 - Sfârșitul Războiului Civil American: Generalul Robert E. Lee a predat armata Virginiei de Nord generalului Ulysses S. Grant la Appomattox Courthouse, în Virginia.

Din multe puncte de vedere, Războiul Civil American (1861-1865) a reprezentat un precursor al Primului Război Mondial. Conflictul a fost unul dintre primele războaie industriale, căile ferate, telegraful şi armele produse în serie fiind folosite pe scară largă. Deşi Nordul a beneficiat de la început de o covârşitoare superioritate economică şi industrială, victoria a fost obţinută după patru ani de lupte sângeroase.

„Proclamaţia de emancipare”, care a intrat în vigoare în ianuarie 1863, elibera toţi sclavii din teritoriile care s-au răzvrătit împotriva SUA, practic din statele în care Guvernul american nu avea nicio autoritate. În statele de la graniţă, care nu au părăsit niciodată Uniunea, precum şi în teritoriile din Sud ocupate de armata Nordului, sclavii nu au fost eliberaţi. Prin „Proclamaţia de emancipare”, Lincoln urmărea subminarea economiei Sudului, precum şi încurajarea sclavilor fugari, care se alăturau trupelor Uniunii. Pe parcursul războiului, aproximativ 180.000 de negri liberi sau foşti sclavi fugari au luptat în armata Nordului.

De asemenea, prin transformarea conflictului dintr-un război pentru păstrarea unităţii americane într-unul împotriva sclaviei Lincoln căuta să împiedice recunoaşterea internaţională a Confederaţiei. Un aliat extern puternic, precum Marea Britanie, a cărei industrie textilă era dependentă de bumbacul american, ar fi putut asigura victoria Sudului. Însă Marea Britanie, care eliberase toţi sclavii din colonii încă din 1839 şi era dominată de un puternic curent de opinie aboliţionist, a preferat să nu recunoască Confederaţia şi să caute alte surse de bumbac, în Egipt şi India. Cu toate că sclavii nu au fost eliberaţi de facto în timpul războiului civil, Lincoln merită să fie considerat eliberatorul sclavilor din SUA. În primul rând, pentru că refuzat să recunoască secesiunea şi nu a acceptat încheierea păcii fără desfiinţarea sclaviei şi refacerea Uniunii. De asemenea, Lincoln a încurajat adoptarea celui de-al 13-lea amendament al Constituţiei americane, care eliberat toţi sclavii din Statele Unite, eveniment care s-a produs în decembrie 1865, după ce preşedintele a fost asasinat.

Abraham Lincoln a fost împuşcat de John Wilkes Booth, pe 14 aprilie 1865, în timp ce asista la o piesă în teatrul „Ford”, din Washington D.C. Un cunoscut actor din Maryland, Booth spera că prin gestul său poate să întoarcă soarta războiului, chiar dacă principala forţă militară a Confederaţiei, armata din Virginia de Nord, condusă de Robert E. Lee, se predase cu cinci zile înainte. Capitularea generalului Lee a venit după mai bine de nouă luni de război de tranşee, cunoscut sub numele de „Asediul de la Petersburg”. Într-un gest fără precedent, Grant i-a permis lui Lee să-şi păstreze sabia şi calul. Ceilalţi generali ai Confederaţiei s-au predat treptat, după ce au aflat de capitularea lui Lee.

În conflictul care a sfâşiat societatea americană între 1861 şi 1865 şi-au pierdut viaţa aproape 800.000 de americani, mai mulţi decât în Războiul de Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial şi Vietnam la un loc.

1882 - Elefantul Jumbo, atracția anterioară a Grădinii Zoologice din Londra, a ajuns în Statele Unite după ce a fost vândut antreprenorul american Phineas Taylor Barnum pentru suma de 10.000 de dolari americani. La New York a fost organizată o paradă de amploare, care consta în defilarea de-a lungul Broadway-ului spre hipodromul Madison Square Garden, cu acompaniamentul muzical a trei fanfare. Jumbo a fost transportat pe o platformă specială trasă de 16 cai și împinsă de doi elefanți.


1894 - S-a născut scriitorul Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (d. 1957).

1940 - Operațiunea Weserübung: Germania nazistă a invadat Danemarca și Norvegia.

1948 - Masacrul de la Deir Yassin: o organizație militară evreiască extremistă a capturat satul arab Deir Yassin, situat în apropiere de Ierusalim. Peste 100 de bărbați, femei și copii arabi au fost omorâți.

1974 - A fost inaugurat Stadionul Steaua din București

Mai multe