Calendar 8 noiembrie: 1945 - Manifestația anticomunistă din Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai, a fost reprimată violent de Guvernul comunist

📁 Calendar
Autor: Redacția

30 - S-a născut împăratul roman Nerva, tatăl adoptiv al lui Traian (d. 98).

794 - Capitala imperială japoneză este stabilită la Kyoto (oraș numit inițial Heiankyo – „Capitala păcii și liniștii"). Din anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.

1520 - „Baia de sânge de la Stockholm”: numeroși nobili suedezi au fost executați de regele danez Christian al II-lea.

1847 - S-a născut scriitorul irlandez Bram Stoker, autorul romanului „Dracula” (d. 1912).

1874 - A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității din București. Statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

1892 - Președintele american Grover Cleveland a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA.

1895 - Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, primul laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, în anul 1901, a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen).

1900 - S-a născut scriitoarea americană Margaret Mitchell, autoarea romanului „Pe aripile vântului” (d. 1949).

1935 - S-a născut actorul francez Alain Delon.

1945 - Manifestația anticomunistă din Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai I, a fost reprimată violent de Guvernul comunist.

Pe 8 noiembrie 1945 avea loc ultima mare manifestație pro-monarhie din România înainte de instaurarea regimului comunist. Era ziua de nume a Regelui Mihai, zi în care oamenii obișnuiau să-l serbeze pe Rege. În acel an însă, cu comuniștii deja la putere și pregătindu-se pentru preluarea totală a puterii în stat, sărbătorirea Regelui s-a transformat într-o manifestație de sprijin pentru monarhie, care ajunsese să simbolizeze ultima rezistență împotriva comunismului.

Manifestația din Piața Palatului, organizată de tinerii țărăniști și liberali, s-a încheiat într-o baie de sânge care a făcut mai multe victime, cu morți și răniți, iar în urma sa sute de persoane – cei mai mulți tineri, opozanți ai comuniștilor – au fost arestate. Deși reprezentanții guvernului au fost cei care au tras în populație, în urma procesului organizat în iarna anului 1946 acuzați și condamnați au fost o parte dintre tinerii arestați, pentru „înfruntarea autorităţii publice”, „instigare la întrunire fără autorizaţie”, „asociere contra ordinii publice”, „comentarea situaţiei politice interne şi externe” şi „instigare la multiplicarea şi răspândirea de publicaţiuni necenzurate”. 


1971 - Trupa britanică Led Zeppelin a lansat al patrulea album, care include și piesa „Stairway to heaven”.


Mai multe