Calendar 7 februarie: 1979 - Criminal nazist Josef Mengele, „Îngerul Morții” de la Auschwitz, a murit înecat

📁 Calendar
Autor: Redacția

1301 - Edward de Caernarvon (mai târziu regele Eduard al II-lea al Angliei) a devenit primul Prinț de Wales al Angliei.

1478 - S-a născut savantul umanist englez Thomas Morus, autor al lucrării „Utopia” (d. 1535).

1613 - Mihail I, întemeietorul dinastiei Romanov, a devenit devine țar al Rusiei.

1777 - S-a născut cărturarul și memorialistul Dinicu Golescu (d. 1830).

1812 - S-a născut scriitorul englez Charles Dickens, autorul romanelor „Marile speranțe”, „Aventurile lui Oliver Twist”, „David Copperfield” (d. 1870).

1831 - A fost promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi.

1929 - România a ratificat Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog).

1964 - Celebra trupă The Beatles a început primul turneu în SUA.


1971 - Elveția a acordat dreptul de vot femeilor.

1979 - Criminal nazist Josef Mengele, „Îngerul Morții” de la Auschwitz, a murit înecat, în Brazilia (n. 1911).

Josef Mengele s-a născut la 16 martie 1911, în oraşelul Gunzbourg, într-o familie înstărită de industriaşi catolici, tatăl având o fabrica de construcţie de maşini agricole. În 1943 a fost trimis în complexul de lagăre de concentrare nazist din Auschwitz, Silezia, pentru a înlocui un medic care era bolnav. La 24 Mai 1943 a devenit medic militar al aşa-zisului „lagăr al ţiganilor” din centrul concentraţionar Auschwitz-Birkenau. În august 1944 acest lagăr a fost închis şi toţi prizonierii gazaţi. Mengele a devenit apoi ofiţerul-şef al medicilor de la Birkenau, însă nu şi la Auschwitz, unde şef era Eduard Wirths.

Mengele şi-a primit reputaţia de „înger al morţii” ca urmare a celor 21 de luni petrecute la Auschwitz, în cursul cărora a desfăşurat o activitate ce nu avea nimic în comun cu munca unui medic obişnuit. Scopul principal al lagărului era exterminarea deţinuţilor. Mengele făcea frecvent parte din echipa de medici care făcea „selecţia”, adică hotăra la sosirea prizonierilor în lagăr cine să fie reţinut pentru muncă şi cine să fie trimis direct în camerele de gazare.

La Auschwitz, Mengele a profitat de ocazia de a-şi continua studiile asupra eredităţii, folosind deţinuţii drept cobai. Era interesat îndeosebi de gemeni. Începând cu anul 1943, gemenii erau selectaţi şi puşi în barăci speciale.

Printre experimentele lui Mengelese numărau injectarea unor substanţe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre şi alte operaţii brutale şi cel puţin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor lor. Un alt experiment monstruos a fost introducerea deţinuţilor în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară.

Josef Mengele a părăsit Auschwitz deghizat ca membru al infanteriei germane. A plecat la Gross-Rosen, apoi a fost văzut la Matthausen şi după aceea a fost capturat şi ţinut prizonier în apropiere de Munich. Dar a fost eliberat de Aliaţi, care nu ştiau de fapt cine era.

În toamna lui 1948 era hotărât să părăsească Germania şi îşi construiască o nouă viaţă în altă parte. Opţiunea sa a fost Argentina. A fugit în America de Sud, dar aici s-a tot mutat dintr-o ţară în alta de teamă să nu fie prins. A divorţat de Irene Mengele în 1958 şi s-a căsătorit cu văduva fratelui său Karl, Martha.

Împreună, au trăit în Paraguay şi Brazilia, unde Mengele a şi murit, în 1979. Într-o după-amiază, a mers la înot. În ocean, a suferit un accident vascular cerebral şi a început să se înece. Era deja mort când a fost tras la ţărm. Incertitudinea morţii sale – întrucât multe teorii ale conspiraţiei au fost emise între timp – a fost spulberată în 1992 după un test ADN care a arătat că cel mort era, într-adevăr, Josef Mengele. 

1992 - A fost semnat Tratatul de la Maastricht, în baza căruia s-a constituit Uniunea Europeană.

Foto sus: Pașaportul italian folosit de Mengele pentru a fugi în Argentina, în 1949 (foto: Jackdawson1970 / Wikimedia Commons)

Mai multe