Calendar 4 decembrie: 1769 - A murit Constantin Mavrocordat, de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

📁 Calendar
Autor: Redacția

1131 - A murit poetul, astronomul, matematicianul și filosoful persan Omar Khayyam (n. 1048).

1642 - A murit cardinalul Richelieu, prim-ministru al Franței (n. 1585).

1676 - Bătălia de la Lund: Armata suedeză condusă de regele Carol al XI-lea a respins o invazie norvegiano-daneză condusă de regele Christian al V-lea al Danemarcei.


1691 - Prin Diploma Leopoldină din 1691 împăratul Leopold I a recunoscut sistemul politic al Principatului Transilvaniei, iar el însuși a devenit mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea, apoi, la majoratul acestuia și renunțarea la domnie în 1697, șef al statului, ca principe al Transilvaniei.

1769 - A murit Constantin Mavrocordat, de şase ori domn al Ţării Româneşti şi de patru ori domn al Moldovei (n. 1769).

De numele lui Constantin Mavrocordat, învăţatul fiu al lui Nicolae Mavrocordat – cel care a „inaugurat” suita prinţilor veniţi cu precădere din Fanar, se leagă o intensă activitate de reformator pe care a desfăşurat-o cu scurte pauze, alternativ, în cele două Principate între 1733 şi 1769.

Măsurile luate, printre care novatoare la acel moment a fost abolirea şerbiei în Valahia (1748), aveau ca imbold necesitatea reală de a stabiliza masa contribuabililor, subţiată drastic de numeroasele conflicte militare, dar şi de exodul spre Transilvania al populaţiei supuse unei fiscalităţi deopotrivă excesive şi haotice. Nu putem însă neglija influenţa gândirii occidentale, şi în principal a Iluminismului, asupra acestui domn care, grec fiind, cere ca româna să fie folosită în administraţia ţării! Iar relaţiile sale cu gândirea contemporană europeană şi cu centrul său de propagare, Parisul, sunt complexe.

Supus al sultanului, Constantin Mavrocordat nu a putut niciodată călători în Occident, după cum observa Jean- Claude Flachat (1700 - 1775), călător, industriaş şi tehnolog din Lyon care i-a vizitat Curtea. Totuşi, a reuşit prin trimişi speciali să reunească cea mai importantă bibliotecă princiară din Ţările Române în epoca modernă. Iar spiritul său a mers dincolo de bibliofilia pe care o împărtăşea cu iluştri contemporani printre care Diderot sau Voltaire şi, din lumea de Curte, Madame de Pompadour sau Ecaterina cea Mare.

Domnitorul a avut intuiţia remarcabilă de a pune în serviciul său o altă creaţie a lumii moderne: presa. Astfel şi-a orientat cu abilitate atenţia spre periodicul francez cu cea mai largă circulaţie internă şi europeană, „Mercure de France“, pentru a face cunoscut lumii interesul său pentru o altă obsesie a secolului: legile. Numărul din iulie 1742 al publicaţiei franceze dedică zece pagini unei „Constitution faite par S. A. M. le Prince Constantin Mautrocordato, Prince des deux Valachies et de Moldavie, le 7 Février 1740”.

Deşi denumirea de „constituţie” aparţine cel mai probabil traducătorului, iar textul însuşi este mai mult o consemnare în scris a drepturilor şi privilegiilor clasei conducătoare, iniţiativa în sine trebuie remarcată. În plus, această pledoarie a lui Mavrocordat deopotrivă în favoarea dreptului dinastic şi a monarhiei de drept divin, elemente conservatoare, este ea însăşi elaborată din perspectivă iluministă: vechile drepturi şi privilegii sunt consemnate din perspectiva atribuţiilor, ceea ce reflectă un efort de delimitare a rolurilor în stat, fiind un prim pas important spre principiul separării puterilor.

1866 - S-a născut pictorul rus Vasili Kandinski, asociat cu mişcările artistice ale expresionismului şi ulterior cu Bauhaus (d. 1944).

1888 - La București, a apărut revista „Fântâna Blanduziei”, foaie literară și politică săptămânală sub conducerea lui Mihai Eminescu.

1892 - S-a născut dictatorul spaniol Francisco Franco (d. 1975).

1948 - Vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 de oameni și-au pierdut viața, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave.

1959 - Ca parte a programului Mercury, NASA a trimis în spațiu misiunea „Little Joe 2” care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde.


1987 - A murit filozoful și eseistul Constantin Noica (n. 1909).

Mai multe