Calendar 30 iunie: 1934 - „Noaptea cuțitelor lungi”, începutul primei mari operațiuni de epurare a adversarilor lui Adolf Hitler din Germania
1859 - Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie.
1866 - Domnitorul Carol I a promulgat noua Constituție a României, redactată după modelul belgian.
1905 - Albert Einstein a publicat lucrarea „Despre electrodinamicii corpurilor în mișcare”, în care a propus teoria relativității.
1908 - A avut loc fenomenul Tunguska în Siberia.
1911 - S-a născut poetul polonez Czesław Miłosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980 (d. 2004).
1934 - „Noaptea cuțitelor lungi” - începutul primei mari operațiuni de epurare a adversarilor lui Adolf Hitler din Germania.
Cunoscută drept ”Noaptea Cuțitelor Lungi” sau ”Pasărea Colibri”, această operațiune a fost inițiată de Adolf Hitler și direcționată, în principal, împotriva organizației paramilitare naziste SA (Sturmabteilungen), însă naziștii au profitat de ocazie pentru a-și înlătura și alți adversari politici. SA-ul s-a transformat în victimă a Partidului Nazist deoarece, în doar câțiva ani, organizația ajunsese la un număr de 3 milioane de membri, devenind astfel o importanță forță în stat.
Condusă de un vechi apropiat de-ai lui Hitler, Ernst Röhm, SA-ul a reușit să depășească în forță armata germană, care era limitată la un număr de 100.000 de soldați prin tratatul de la Versailles. Astfel, începând cu anii '30, mai ales după ascensiunea lui Hitler în funcția de Cancelar, liderii politicii ai țării – inclusiv președintele Hindenburg și cancelarul von Papen – s-au arătat îngrijorați de forța SA-ului. În același timp, organizația a început să deranjeze inclusiv conducerea Partidului Nazist, pe care, de altfel, o sprijinise fidel în drumul său către putere.
1936 - A fost publicat romanul „Pe aripile vântului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell.
1971 - Cosmonauții sovietici Viktor Patsayev, Georgi Dobrovolski și Vladislav Volkov și-au pierdut viața în urma eșecului misiunii Soiuz 11.