Calendar 27 noiembrie: 1940 - Istoricul Nicolae Iorga a fost asasinat în pădurea Strejnic

📁 Calendar
Autor: Redacția

511 - Moartea fondatorului Dinastiei Merovingiene, Clovis I, a condus la împărțirea Imperiului Franc între cei partu fii ai săi: Theuderic, Chlodomer, Chlodomer și Childebert.

1095 - În cadrul Conciliului de la Clermont, Papa Urban al II-lea a lansat chemarea la Prima Cruciadă.

1701 - S-a născut fizicianul și astronomul suedez Anders Celsius, cel care a inventat, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius (d. 1744).

1818 - S-a născut lingvistul Aron Pumnul, fruntaș al Revoluției de la 1848 în Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu (d. 1866).

1867 - S-a născut biologul Grigore Antipa, membru al Academiei Române (d. 1944).

1885 - S-a născut dramaturgul Liviu Rebreanu, autorul romanului „Pădurea spânzuraților” (d. 1944)

1895 - Alfred Nobel a înființat a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. 

1919 - Bulgaria a semnat Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine, prin care a pierdut teritoriul trac de la granița cu Grecia. Teritoriul din vest este atribuit Serbiei, iar sudul Dobrogei cu Silistra, României.

1921 - S-a născut politicianul slovac Alexander Dubček, lider al Cehoslovaciei în timpul Primăverii de la Praga (d. 1992).

1939 - S-a născut dictatorul zairez Laurent-Désiré Kabila (d. 2001).

1940 - Istoricul Nicolae Iorga a fost asasinat de legionari în pădurea Strejnic.

Pe 27 noiembrie 1940, in jurul orei 17:30 s-au prezentat la vila lui Nicolae Iorga din Sinaia şapte indivizi, care au spus doamnei Ecaterina Iorga că sunt de la Poliţia Legionară a capitalei şi că au venit să-l ridice pe profesor pentru un interogatoriu.Aceştia ştiau ca profesorul se află la Sinaia sau la Vălenii de Munte de la fiul savantului, caruia îi facuseră o vizită in dimineaţa aceleiaşi zile, întrebând de tatăl său.

Doamna Iorga a presimţit ca era ceva dubios la cei şapte indivizi şi l-a scuzat pe Iorga că nu poate primi vizite, fiind bolnav. Prea puţin au contat spusele doamnei. Necunoscuţii au intrat în casă şi au mers după servitoarea ce ducea ceai viitoarei victime. Nicolae Iorga se afla la biroul său, scriind „Istoria Universală”.

Legionarii l-au luat pe Iorga în maşină, care nu s-a opus şi au zis că merg la Bucureşti pentru interogatoriu. Profesorul, pentru a-şi linişti familia, nu s-a panicat şi a cerut servitoarei să-i lase materialele pe birou, căci când se va întoarce va mai lucra la ele. In maşina două persoane s-au urcat în faţă cu Iorga, patru în spate, iar unul a rămas pe jos.

A doua zi, 28 noiembrie 1940, corpul savantului a fost găsit aruncat pe câmpul dintre Ploieşti şi comuna Strejnic. Un conducător auto ce trecea prin zonă a sesizat acestea. Lângă cadavru s-au găsit nouă tuburi de cartuşe. Corpul victimei era acoperit cu brumă, ceea ce indică faptul că asasinarea s-a făcut înainte de ora 24. Asasinatul a fost conceput la Bucureşti şi executat tot de persoane cu domiciliu în Bucureşti. Asasinii: Traian Boeru, Stefan Cojocaru, Tudor Dacu, Ion Tucan şi Stefan Iacobuţă s-au răzbunat pe profesorul considerat vinovat pentru uciderea liderului lor. 

1940 - Economistul Virgil Madgearu a fost asasinat de legionari în pădurea Snagov.

1940 - Mihail Moruzov, șeful Serviciului Secret al Armatei, a fost asasinat de legionari la închisoarea Jilava (n. 1887).

1942 - S-a născut chitaristul american Jimi Hendrix (d. 1970).

1971 - Sonda spațială sovietică Marte 2 s-a prăbușit în timpul manevrelor de coborâre pe planeta Marte, devenind primul obiect făcut de om care ajunge pe suprafața planetei.

Mai multe