Calendar 27 mai: 1941 - Vasul german Bismarck a fost scufundat de britanici în Atlanticul de Nord

📁 Calendar
Autor: Redacția

1564 - A murit reformatorul religios Jean Calvin (n. 1509).

1703 - Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

1840 - A murit Niccolo Paganini, unul dintre cei mai mari violoniști din istorie (n. 1782)

1867 - Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), a fost încoronat și rege al Ungariei (1867-1916). În aceeași zi a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

1878 - S-a născut dansatoarea americană Isadora Duncan (d. 1927).

1910 - A murit bacteriologul german Robert Koch, descoperitorul bacilului tuberculozei (n. 1843).

1937 - A fost inaugurat podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.


1938 - Conducătorul Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică.

1940 - A fost semnat acordul economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania hitleristă a economiei românești.

1941 - Vasul german Bismarck a fost scufundat de britanici în Atlanticul de Nord, cu 2.300 de oameni la bord.

În 1939, în condiţii de maxim secret, Germania lansează la apă cuirasatul “Bismarck”, o adevărată provocare pentru marina engleză care nu a precupeţit niciun efort pentru a scufunda cel mai puternic crucişător al celui de-al Doilea Război Mondial.

Cuirasatul avea un deplasament de 50.153 de tone, iar armamentul pe care-l purta era redutabil:8 tunuri de 38 cm, 12 tunuri de 15 cm, şi câte 16 mitraliere antiaeriene de 105 si 37 mm. Armura de protecţie a vasului, din oţel special, era groasă de 320 mm; aceasta îl făcea aproape de neatins într-un atac cu torpile din partea unor nave de război, singura preocupare reală pentru germani fiind un atac masiv cu bombe lansate de avioane inamice. În ciuda proporţiilor sale, vasul era capabil de o viteză maximă impresionantă:aproape 30 de noduri pe oră.

La 18 mai 1941, Bismark însoţit de crucişătorul Prinz Eugen a pornit în Atlantic în lupta împotriva convoaielor aliate realizînd un ocol mare în jurul părţii superioare a Islandei. Marina Regală a primit informaţii despre ieşirea în larg a celor două vase germane şi a format un grup de luptă pentru a le intercepta.

Pe 24 mai, Bismark a fost reperat de către puternicul vas de luptă al marinei britanice, crucişatorul HMS Hood. A urmat un scurt schimb de focuri între cele doua vase. Tunurile puternice ale lui Bismark au lovit în plin nava engleză care s-a scufundat în mai puţin de cinci minute. În aceeaşi confruntare, Bismark a avariat grav şi crucişătorul Prince of Wales.

Înfuriat la auzul acestei veşti, premierul britanic Winston Churchill a ordonat “scufundarea” lui Bismarck, pentru a răzbuna distrugerea navei amiral a Regatului Unit. Întreaga flotă britanică pleacă în căutarea lui Bismark care este localizat de aviaţia britanică. Royal Air Force reuşeste să atace il atace pe Bismark şi să îl avarieze uşor.

Totuşi, confruntarea afectase si structura de suprafaţă a cuirasatului german. Crezându-se încă la adăpost, comandantul Lindemann a luat decizia întoarcerii în portul francez Brest, pentru reparaţii. În cursul zilei de 26 mai, un atac cu torpile lansat asupra sa de către portavionul britanic HMS Ark Royal i-a crăpat în mod superficial armura. Avioanele torpiloare îl lovesc din nou pe Bismarck în tot cursul nopţii de 26 spre 27 mai, avariându-i cârma.

Atacul decisiv a urmat în dimineaţa lui 27 mai 1941. Mai multe vase britanice, printre care cuirasatele HMS King George V, HMS Norfolk, HMS Rodney, l-au urmărit îndeaproape, torpilându-l şi bombardându–l. În aceste condiţii, fără cârmă şi cu viteza mult micşorată, cuirasatul Bismarck a primit lovitura de graţie din partea distrugătorul britanic HMS Dorsetshire. Din echipajul de 2 321 de oameni ai lui Bismarck au fost salvaţi numai 115.
La auzul veştii că Bismarck a fost scufundat, Churchill a exclamat: “mă întreb ce o spune acum şacalul?” (Hitler).

1942 - Rezistența cehă din Praga ocupată de naziști l-a asasinat pe Reinhard Heydrich, șeful RSHA și Protectorul Boemiei și Moraviei (Operațiunea Anthropoid).

1948 - Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei Case Regale a României au trecut în proprietatea statului.

1973 - A murit istoricul și arheologul Constantin Daicoviciu (n. 1898)

2007 - Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” al lui Cristian Mungiu a câștigat premiul Palme d'Or la Festivalului de la Cannes, pentru prima dată în istoria cinematografului românesc.

Mai multe