Calendar 27 februarie: 1933 - Clădirea Reichstag-ului din Berlin a fost incendiată, moment-cheie în preluarea puterii de către naziști în Germania
272 - S-a născut împăratul roman Constantin cel Mare (d. 337).
1470 - Ștefan cel Mare a atacat și incendiat orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.
1477 - Papa Sixt al IV-lea a aprobat înființarea unei universități în Uppsala (Suedia) cea mai veche universitate existentă din Scandinavia.
1594 - Henric al IV-lea a fost încoronat rege al Franței, punând astfel bazele dinastiei Bourbonilor.
1626 - Un edict promulgat de cardinalul Richelieu a interzis practicarea duelurilor.
1711 - S-a născut Constantin Mavrocordat, domnitor al Țării Românești și al Moldovei (d. 1769).
1861 - Trupele rusești au tras asupra unei mulțimi din Varșovia care protesta împotriva ocupației ruse, fiind uciși cinci protestatari.
1902 - S-a născut scriitorul american John Steinbeck, autorul romanelor „Fructele mâniei” (1939), „La răsărit de Eden” (1952) și „Șoareci și oameni” (1937), laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1962 (d. 1968).
1920 - A murit economistul, filosoful și istoricul Alexandru D. Xenopol (n. 1847).
1932 - S-a născut actrița americană Elizabeth Taylor (d. 2011).
Noaptea de 27 februarie 1933 nu prevestea nimic. Era 9 seara, şi se spune că un student, trecând prin faţa Reichstagului, a zărit un om cu o torţă la etajul unu al clădirii. Zece minute mai târziu, nori negri de fum cuprinseseră centrul Berlinului:parlamentul era în flăcări. Reichstagul, inima politicii germane, a ars din temelii, şi urmărind firul istoriei, avem să realizăm că acest eveniment reprezintă un adevărat simbol pentru Germania, dar şi pentru întreaga lume.
Nu a trecut mult de la prima alarmă primită de către staţia de pompieri a Berlinului, că au şi sosit la faţa locului cancelarul Adolf Hitler şi ministrul Goring, înconjuraţi de un val de reporteri şi fotografi. Primele declaraţii:comuniştii au incendiat Reichstagul. Cu puţin înainte de venirea lor, în faţa clădirii se afla cetăţeanul olandez Marinus van der Lubbe, pe jumătate dezbrăcat şi destul de confuz. Poliţia l-a arestat pe loc. Evident, acesta a fost considerat vinovat pentru incediu, şi mai târziu avea să fie judecat şi executat. Revenind la declaraţiile în privinţa comuniştilor:în ziua următoare, peste 4000 de comunişti şi intelectuali care erau împotriva ideologiei naziste au fost arestaţi.
Naziştii au gândit repede. Hindenburg, cel de-al doilea preşedinte al republicii de la Weimar, în vârstă de 86 de ani, a fost convins repede că poporul se află în pragul unei revoluţii comuniste. Astfel, Hitler l-a convins să semneze un decret prin care drepturile elementare ale cetăţenilor erau suspendate în timpul acestei situaţii de urgenţă. Presa era cenzurată, iar poliţia era autorizată să interzică şi să pedepsească orice tip de întâlnire cu caracter politic, marşuri. Libertăţile garantate de Constituţie rămâseseră în trecut.
Incendierea Reichstagului a fost un prim pretext pentru nazişti pentru a crea panică în rândul populaţiei şi a părea că au salvat situaţia de la pericolul bolşevic, fapt care a condus la câştigarea alegerilor din 5 martie 1933 a partidului nazist. Vinovaţii nu au fost găsiţi, dar bineînţeles că întreaga lume speculează faptul că focul a fost pus de către nazişti, ei având un plan bine stabilit, care până la un punct a dat roade.
Evenimentul din 27 februarie 1933 demonstrează cât de repede poate fi transformată o republică modernă într-un regim autoritar.
1936 - A murit fiziologul rus Ivan Pavlov, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1904 (n. 1849).
1938 - A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.
1940 - Biochimiștii americani Martin Kamen și Sam Ruben au descoperit izotopul carbon-14. Prezența acestui izotop radioactiv al carbonului în materiile organice stă la baza datării cu radiocarbon, metodă folosită pentru datare arheologică și geologică.