Calendar 26 mai: 1940 - A început Bătălia de la Dunkirk

📁 Calendar
Autor: Redacția

1538 - Jean Calvin și adepții săi au fost expulzați din Geneva. În următorii trei ani, Calvin va trăi în exil la Strasbourg.

1805 - Napoleon Bonaparte s-a se proclamă Rege al Italiei, fiind încoronat în catedrala gotică din Milano.

1822 - Circa 116 persoane au fost ucise într-un incendiu în biserica din orașul Grue. Acesta a fost cel mai catastrofal incendiu din istoria Norvegiei.

1896 - A fost încoronat ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

1923 - A început prima ediție a cursei de 24 de ore de la Le Mans.


1940 - A început Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea de pe continent a forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.

La sfârșitul lui Mai și începutul lui Iunie 1940, Forța Expediționară Britanică se retrage de pe Continent, după ce a fost înfrântă la Dunkirk de Wehrmacht, fapt care determină căderea Franței sub ocupație nazistă. Dunkirk reprezintă una dintre cele mai mari bătălii de pe Frontul de Vest din cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare înfrângere a forțelor imperiale britanice. Astfel, Anglia este amenințată cu invazia, fiind supusă din Septembrie 1940 până în Iunie 1941, Blitzkrieg-ului Luftwaffe.

Puțini soldați ai Armatei a Șasea Germană și-ar fi imaginat, pe când pășeau printre ruinele din Dunkirk la 4 iunie 1940, că războiul avea să mai dureze cinci ani și că ei se vor afla în tabăra învinșilor. Englezii capitulaseră și nici remarcabila lor evacuare nu putea ascunde amploarea înfrângerii lor. Pierderile materiale ale Marii Britanii în acea campanie au fost imense și Marina plătise și ea cu mai multe nave. Pe 5 iunie, Hitler se adresa astfel armatei: „Soldați de pe frontul de vest! Dunkirk-ul a căzut...cu el s-a sfârșit cea mai mare bătălie din istorie. Încrederea mea în voi nu cunoaște limite. Nu m-ați dezamăgit.”

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, Churchill lăuda și el eforturile depuse de soldații britanici, avertizându-i în același timp că „trebuie să fim atenți să nu dăm acestei bătălii atributele unei victorii. Războaiele nu se câștigă prin evacuări”.

Victoria fusese a Germaniei, dar englezii nu suferiseră o înfrângere totală. Churchill prevăzuse că pot fi evacuați 30.000 de oameni, în timp ce Amiralul Ramsay spera la 45.000 de mii. Spre surprinderea tuturor, au fost salvați 330.000 de oameni și Marea Britanie avea încă o armată pe care să se bizuie. Miracolul reușitei poate fi atribuit mai multor factori care l-au făcut posibil:decizia comandantului forțelor expediționare britanice de a-i ignora pe Churchill și pe comandanții britanici și de a se îndrepta spre coastă;ordinul de oprire a înaintării primit de armata germană;vremea și fermitatea incredibilă a Marinei Regale. Generalul german Guderian se întreba mai târziu „care ar fi fost viitorul războiului dacă am fi reușit să-i luăm pe englezi prizonieri la Dunkirk e imposibil de ghicit”.

Dacă Marea Britanie s-ar fi predat...

Pare aproape sigur că dacă evacuarea de la Dunkirk nu ar fi avut loc, Churchill-cu 250.000 de soldați în captivitate – ar fi fost nevoit să cedeze presiunilor germane și să încheie pacea. Fără mare parte a armatei profesioniste, e greu de imaginat cum și-ar fi putut reveni britanicii. De fapt, Hitler nu a dorit niciodată un război împotriva Marii Britanii, o țară pe care o admira, cu un imperiu care, credea el, se baza pe ideile sale de dominație rasială. El spunea că „pentru a-și păstra imperiul, englezii au nevoie de o mare putere continentală de partea lor. Doar Germania poate fi această putere”.

După Dunkirk, a fost însă surprins să afle că propunerile lui de pace, pe care le credea raționale și acceptabile, sunt în continuare respinse în mod categoric de către englezi. Chiar și la 6 iulie, cu câteva zile înainte de începutul bătăliei pentru Anglia, Hitler insista că invazia Marii Britanii va fi încercată doar ca ultimă soluție, dacă englezii nu pot fi convinși să încheie pacea prin alte modalități.

Reputația lui Churchill

Înainte de evacuare, poziția lui Churchill ca lider al unei țări aflate în război nu era foarte sigură. Mulți priveau mai degrabă către Lordul Halifax. Generalul Ironside credea că Churchill ”nu are stabilitatea necesară pentru a-i conduce pe alții”. Însă după Dunkirk, conducerea sa nu a mai fost pusă la îndoială. Elocvența retoricii sale patriotice foarte hotărâte i-a inspirat pe englezi și a jucat un rol extrem de important în păstrarea moralului național. Pregătirile pentru apărarea insulei au început rapid. La mijlocul lui iulie peste 500.000 de bărbați se înscriseră ca voluntari. Țara se pregătea pentru iminenta invazie.

Infailibilitatea lui Hitler

Una din consecințele adeseori neglijate ale bătăliei pentru Dunkirk este efectul pe care l-a avut asupra lui Hitler. Tactica propusă de el, de a ataca prin Ardeni, a fost un adevărat succes, și asta l-a făcut să creadă că este un strateg militar genial și infailibil. După Dunkirk, Hitler a început să impună generalilor săi (mult mai bine pregătiți) decizii militare, iar asta avea să aibă efecte dezastruoase pe Frontul de Est.  

În fața publicului german, evacuarea de succes de la Dunkirk a fost aruncată într-un con de umbră. Franța căzuse! Hitler învinsese această mare națiune războinică și, cu același optimism pripit ce-l cuprinsese și pe Napoleon înaintea lui, n-a văzut niciun motiv pentru care o campanie-fulger similară nu ar avea succes și în Rusia. De aceea, am putea spune că Dunkirk a fost începutul sfârșitului celui de-al Treilea Reich.

1986 - Comunitatea Europeană a adoptat steagul european, format dintr-un cerc de douăsprezece stele aurii pe un fundal albastru.

1976 - A murit filosoful german Martin Heidegger (n. 1889).

1984 - A avut loc inaugurarea oficială a Canalului Dunăre - Marea Neagră

1995 - A murit actorul Ștefan Bănică (n. 1933).


2010 - A murit actorul Jean Constantin (n. 1928).

Mai multe