Calendar 22 ianuarie 1999 - A cincea mineriadă: „Pacea de la Cozia”. Au început negocierile dintre premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma
1506 - A fost întemeiată oficial Garda Elvețiană a Vaticanului.
1517 - Sultanul Selim I a zdrobit armata sultanului mameluc al Egiptului și a cucerit orașul Cairo.
1788 - S-a născut Lord Byron (George Gordon), unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi romantici englezi (d. 1824).
1862 - S-a format primul guvern unitar al României, condus de Barbu Catargiu.
1869 - S-a născut călugărul rus Grigori Rasputin (d. 1916).
1901 - Eduard al VII-lea a devenit rege al Angliei după moartea mamei sale, regina Victoria.
1905 - În Rusia a izbucnit prima revoluție cu caracter democratic, îndreptată împotriva autocratismului țarului Nicolae al II-lea, reprimată de autoritățile țariste.
1917 - Primul Război Mondial: Președintele american Woodrow Wilson a cerut o „pace fără victorie” în Europa.
1939 - Pentru prima oară, în cadrul Universității Columbia, a fost divizat un atom de uraniu.
1952 - A fost înființat Institutul Național de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”.
1973 - A murit Lyndon B. Johnson, cel de-al 36-lea preşedinte al SUA (n. 1908)
1980 - Andrei Saharov, fizician nuclear de naționalitate sovietică, militant și reformator pentru drepturile omului, a fost arestat la Moscova.
1999 - A cincea mineriadă: „Pacea de la Cozia”. Au început negocierile dintre premierul Radu Vasile și liderul minerilor Miron Cozma. La ora 18.30, negocierile se încheie, primul-ministru declarând: "Nicio parte nu a câștigat, în schimb a câștigat țara".
La 4 ianuarie 1999, aproape 15.000 de mineri de la Compania Naţională a Huilei din Valea Jiului au ieşit pe străzile oraşului Petroşani, cerând mărirea salariilor şi renunţarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii au ameninţat iar că vor veni în Capitală, în cazul în care revendicările nu le vor fi satisfăcute. După mai multe runde eşuate de negocieri între sindicalişti şi Comisia de Buget-Finanţe a Senatului, condusă de Viorel Cataramă, se părea că autorităţile nu vor putea evita o confruntare violentă cu minerii. Trupele de jandarmi au blocat Defileul Jiului, pentru a împiedica descinderea minerilor în Bucureşti.
La 14 ianuarie 1999, reprezentanţii minerilor au formulat alte solicitări, la fel de inacceptabile pentru Guvern. Aceştia au susţinut că nu se mai opun restructurărilor, dar au cerut, în schimb, câte 10.000 de dolari pentru fiecare disponibilizat sau 500 de dolari pensie pe viaţă. Refuzul premierul Radu Vasile de a negocia, i-a determinat pe mineri să-şi pună ameninţările în practică.
“Bătălia” de la Costeşti
La 18 ianuarie, minerii, sub comanda lui Miron Cozma şi a “locotenentului” acestuia, Romeo Beja, au plecat în marş spre Bucureşti. Ortacii au depăşit cu uşurinţă mai multe baraje ale jandarmilor, care s-au retras, în încercarea de a evita o confruntare violentă cu protestatarii.
Marşul spre Capitală a continuat, la 20 ianuarie minerii reuşind să ajungă la Horezu. Guvernul a decis închiderea traficului feroviar pe Valea Oltului, iar pe Autostrada Bucureşti-Piteşti au fost grupate dispozitive de jandarmi.
Bine organizaţi, minerii au folosit cercetaşi, care i-au avertizat că, în apropiere de Horezu, la Costeşti, jandarmeria a masat forţe importante. Cei aproximativ 20.000 de mineri au copleşit forţele de ordine, reuşind să străpungă barajul şi chiar să captureze câteva sute de jandarmi. În mâinile minerilor a căzut şi prefectul de Vâlcea, Nicolae Curcăneanu. Tăvălugul ortacilor a fost oprit abia la Râmnicu Vâlcea. În timpul nopţii de 21 spre 22 ianuarie 1999, a fost instituită starea de urgenţă pe întreg teritoriul României.
Pacea de la Cozia
Pentru a dezamorsa conflictul, primul ministru Radu Vasile a acceptat dialogul cu minerii. Discuţiile au avut loc la Mănăstirea Cozia, la 22 şi 23 ianuarie 1999. În urma negocierilor, a fost încheiat un acord, denumit ulterior „Pacea de la Cozia”, în care Guvernul a acceptat parţial revendicările minerilor. Guvernul a promis că nu va mai neînchide minele Dâlja şi Bărbăteni, iar liderii minerilor nu vor fi urmăriţi penal.
În februarie 1999, peste 2.000 de mineri au pornit din nou spre Bucureşti, după ce Curtea Supremă a decis ca Miron Cozma să execute 18 ani de închisoare pentru evenimentele din septembrie 1991, care au dus la căderea Guvernului. Minerii au fost însă opriţi de jandarmi la Stoeneşti, în judeţul Olt. Confruntările dintre mineri şi jandarmi s-au soldat cu moartea mai multor protestatari.