Calendar 19 septembrie: 1941 - Germania a cucerit capitala Ucrainei. Peste 700.000 de soldați sovietici au fost luați prizonieri sau uciși în timpul Bătăliei de la Kiev
1356 - Bătălia de la Poitiers: Armata franceză a suferit o grea înfrângere în fața englezilor, în timpul Războiului de 100 de Ani.
1783 - A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier. Dacă primul balon, înălțat la 5 iunie 1783, nu a avut „echipaj”, de data aceasta, balonul a avut la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți în afară de păsări pot suporta înălțimile.
1870 - Armata prusacă a început „Asediul Parisului”. Va dura 135 de zile.
1893 - Femeile din Noua Zeelandă au primit dreptul de vot.
1941 - Wehrmachtul a cucerit capitala Ucrainei. Peste 700.000 de soldați sovietici au fost luați prizonieri sau uciși în timpul Bătăliei de la Kiev.
Pe 3 august, Hitler a anulat mărşăluirea spre Moscova în favoarea atacării Kievului, capitala de azi a Ucrainei. Încă de la începutul lunii august, forţele germane începuseră operaţiunea de asediu a Kievului dinspre sud, purtându-se lupte crâncene pentru ocuparea liniilor de apărare şi a suburbiilor oraşului. Tancurile germane Panzer din frontul sud-vest continuau să înainteze rapid, chiar dacă sovieticii le tăiaseră calea, dinamitând podul ce ducea către regiunea fortificată a Kievului, ultimul bastion al Liniei Stalin. Astfel, pe 12 septembrie, grupul de panzer al lui Kleist, a traversat râul Dnieper şi continuându-şi drumul spre nord, fără ca spionii sovietici să ştie.
Pe 16 septembrie, grupul de panzer al lui Guderian a avansat spre sud, către Lokhvitza. Armatele sovietice de la Kiev erau încercuite, neavând forţe mobile sau un comandant suprem. Infanteria germană a Grupului de Armate Sud a ajuns la locul bătăliei, alături de tancurile lui Guderian.Armata Roşie, obligată să nu se retragă, a fost nevoită să ţină piept forţelor germane şi astfel, a urmat o lupta crâncenă şi îndelungată. Sovieticii au fost bombardaţi de artileria, tancurile şi avioanele germane. Pe 16 septembrie, grupul de panzer al lui Guderian a avansat spre sud, către Lokhvitza.
Armatele sovietice de la Kiev erau încercuite, neavând forţe mobile sau un comandant suprem . Infanteria germană a Grupului de Armate Sud a ajuns la locul bătăliei, alături de tancurile lui Guderian. Armata Roşie, obligată să nu se retragă, a fost nevoită să ţină piept forţelor germane şi astfel, a urmat o lupta crâncenă şi îndelungată. Sovieticii au fost bombardaţi de artileria, tancurile şi avioanele germane.
Unul dintre cele mai prospere oraşe din Europa de Est, Kievul, a fost distrus, multe clădiri istorice fiind rase de pe faţa pământului. Ocupanţii germani au anunţat apoi “relocarea” a 30 000 de evrei. Aceştia aveau să fie duşi pe râpă, dezbrăcaţi şi împuşcaţi. Sute de mii de oameni catalogaţi de germani ca “inferiori”, printre care polonezi, evrei, ruşi şi ţigani au fost sacrificaţi în anii ocupaţiei.
1944 - Finlanda și URSS au semnat la Moscova un armistițiu prin care au pus capăt războiului de continuare.
1961 - A murit actrița Lucia Sturdza Bulandra (n. 1873).
1985 - Un cutremur de 8,1 pe scara Richter a lovit orașul Mexico. Peste 9.000 de oameni au decedat, 30.000 răniți și 95.000 au rămas fără locuință.
1995 - Ziarele The Washington Post și The New York Times au publicat pentru prima dată Manifestul teroristului Ted Kaczynski.
2011 - A murit muzicianul Johnny Răducanu (n. 1931).
Foto sus: Bundesarchiv Bild / Wikimedia Commons