Calendar 19 decembrie: 1989 - În timp ce Nicolae Ceaușescu se afla la Teheran, muncitorii de la uzinele timișorene au refuzat să mai lucreze și au organizat mitinguri și greve

📁 Calendar
Autor: Redacția

1241 - Termenul „parlament” a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoca consiliul regelui Henric al III-lea.

1741 - A murit Vitus Bering, navigator și explorator danez aflat în serviciul Rusiei (n. 1681).

1915 - A murit medicul german Alois Alzheimer. Psihiatru şi neuropatolog, el descris pentru prima dată o formă de demenţă degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.(n. 1864).

1906 - S-a născut Leonid Brejnev, lider al URSS (d. 1982).

1915 - S-a născut cântăreața franceză Edith Piaf (d. 1963).

1984 - Marea Britanie și China au semnat un acord potrivit căruia Hong Kong-ul trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându-se capăt, după 155 de ani, dominației britanice.

1986 - Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii Sovietice, i-a eliberat pe dizidentul Andrei Saharov și pe soția acestuia din exilul în Gorky.

1989 - În timp ce Nicolae Ceaușescu se afla la Teheran, muncitorii de la uzinele timișorene au refuzat să mai lucreze și au organizat mitinguri și greve.

Între 18-20 decembrie 1989, când la Timişoara se murea pe străzi, Nicolae Ceauşescu a făcut ultima sa vizită în străinătate. În capitala Iranului, la Teheran, la invitaţia preşedintelui iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. 

În dimineața de 19 decembrie 1989, începând cu ora 7:00, se vor derula manifestații de protest ale muncitorimii timișorene la Întreprinderile 6 Martie, Azur, ELBA și Solventul. Muncitorii vor organiza mitinguri de protest și chiar greve, în cadrul cărora își vor exprima revendicările economice și politice și vor scanda lozinci anti-Ceaușescu. În acest interval de timp, prim-secretarul Radu Bălan și alți activiști de partid se deplasează la întreprinderea ELBA pentru a încerca să-i calmeze pe muncitorii care ieșiseră în curtea întreprinderii, alarmați de zvonul că dintr-un camion militar se descarcă arme. Muncitorii îi vor cere lui Radu Bălan să scoată Armata de pe străzile Timișoarei și fabrici. Radu Bălan îl va informa despre acest lucru pe Ion Coman, care nu adoptă o poziție tranșantă, astfel încât situația rămâne neschimbată: pe străzi, în piețe, ca și la unele obiective, efective militare, provenind de la toate structurile de forță, vor fi prezente în continuare.

La ora 14:00, șeful Marelui Stat-Major primește ordin din partea lui Ion Coman de a merge la Întreprinderea ELBA pentru a-l scoate de acolo pe Radu Bălan, care era ținut ostatic de către muncitorii revoltați. Confruntat cu protestele muncitorilor de la ELBA, șeful Marelui Stat-Major ordonă plutonului de militari care sosise la poarta fabricii să se retragă în cazarmă. La ora 21:50, generalul-maior Ștefan Gușă ordonă: ,,Se interzice executarea focului asupra oamenilor!”. În urma discuțiilor telefonice purtate cu ministrul Apărării Naționale, generalul-maior Ștefan Gușă ordonă, la ora 23:50, ca tancurile, TAB-urile și o parte din efectivele militare să se retragă în cazărmi. În cazul ieșirii muncitorilor, militarii au primit ordin să se replieze în apropierea clădirilor și autovehiculelor, iar coloanele să fie lăsate să treacă.

1997 - A avut loc premiera filmului Titanic, în regia James Cameron, unul dintre cele mai scumpe filme din istorie, care s-a situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile între anii 1997-2018 și a primit 11 premii Oscar.

Mai multe