Calendar 18 noiembrie: 1991 - Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile
1210 - Papa Inocențiu al III-lea l-a excomunicat pe împăratul Otto al IV-lea.
1494 - Regele Carol al VIII-lea al Franței a ocupat Florența.
1626 - Bazilica Sfântul Petru din Roma a fost sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.
1874 - România a aderat la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie (Crucea Roșie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.
1922 - A murit scriitorul francez Marcel Proust, autorul romanului „În căutarea timpului pierdut” (n. 1871).
1926 - Scriitorul irlandez George Bernard Shaw a refuzat să accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.
1976 - Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democrației, după 37 de ani de dictatură.
1978 - Sinuciderea în masă din Jonestown: Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.
1991 - Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile.
Unul dintre cele mai mediatizate episoade din timpul războiului croat a fost reprezentat de asediul oraşului Vukovar. Printre obiectivele turistice care au făcut renumit Vukovarul înainte de război se numărau arhitectura barocă, castelul nobililor germani din familia Eltz, precum şi un vas ceramic preistoric descoperit în suburbii, sub forma unei păsări şi denumit de către arheologi: „Porumbiţa Vučedol”. Oraşul avea însă şi un rol important în economia Iugoslaviei comuniste. Având o populaţie de 45.000 de locuitori şi o populaţie formată atât din croaţi, sârbi, maghiari şi germani, oraşul se situează la vărsarea pârâului Vuk în Dunăre. Dacă în interiorul aşezării urbane, croaţii aveau o majoritate relativă, în satele din regiune populaţia dominantă era reprezentată de sârbi. Printre satele locuite majoritar de sârbi se numără şi suburbia Borovo Selo, locul unde la 2 mai 1991 au început luptele între sârbi şi croaţi.
Există însă diverse variante referitoare la locul unde au izbucnit luptele la ambele părţi. Pe de o parte, în cazul variantei croate, războiul a izbucnit atunci când doi poliţişti croaţi care au încercat să schimbe steagul Iugoslaviei cu unul al Croaţiei au fost reţinuţi de forţele sârbe. Trimiterea a doua autocare cu poliţişti pentru a îi elibera pe cei doi a determinat însă un masacru al acestora din urmă. Varianta sârbă, pe de altă parte, expune o serie de abuzuri şi crime la care au fost supuşi etnicii sârbi, aceştia fiind puşi a alege între a fi victime ai unui masacru şi prigonirea în Serbia.
Confruntările ce se petreceau în cunoscutele oraşe de la ţărmul Adriaticii au distras însă pe moment atenţia presei de la soarta Vukovarului. În timp ce separatiştii sârbi din estul Croaţiei reuşeau să cucerească tot mai mult din regiunea cunoscută sub numele de Slavonia Orientală, oraşul Vukovar rămânea un ultim bastion de rezistenţă al croaţilor din zonă. Bombardarea sistematică de către Armata Iugoslavă a fost urmată de încercuirea totală a oraşului la jumătatea lunii octombrie. Majoritatea clădirilor a fost transformată în ruine şi moloz. Pentru apărătorii croaţi, Vukovarul a devenit un nou Stalingrad.
Răniţii au fost adăpostiţi în clădirea spitalului, iar după distrugerea acesteia, întregul personal s-a refugiat într-un adăpost antiatomic, construit în perioada conflictului diplomatic dintre Tito şi Stalin. Oraşul a rezistat peste 90 de zile unui bombardament sistematic în care mii de civili au fost ucişi, inclusiv copii. La data de 18 noiembrie 1991 oraşul a căzut în mâinile sârbilor. Un episod dramatic s-a produs la Ovčara unde într-o fostă fermă de creştere a porcinelor din perioada comunistă sârbii au executat un număr de 250 de pacienţi militari şi civili ai spitalului orăşenesc, încercând apoi să îşi ascundă faptele prin aruncarea cadavrelor într-o groapă comună.
1992 - A murit scriitorul Radu Tudoran, autorul romanului „Toate pânzele sus!” (n. 1910)