Calendar 13 octombrie: 1307 - Cavalerii templieri din Franța au fost arestați din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos

📁 Calendar
Autor: Redacția

54 - Împăratul roman Claudius a murit după ce a fost otrăvit de soția sa, Agripina, eveniment ce a dus la venirea pe tron a fiului ei în vârstă de 17 ani, Nero.

1307 - Cavalerii templieri din Franța, în frunte cu Jacques de Molay, au fost arestați din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos. 

În ziua de joi, 12 octombrie 1307, Jacques de Molay, Mare Maestru templier, fusese invitat să fie unul dintre purtătorii sicriului la înmormântarea cumnatei regelui. Onoarea acordată de Filip s-a dovedit a fi o capcană. În ziua următoare, vineri, 13 octombrie 1307, toţi templierii din Franţa au fost arestaţi. Gestul a căzut ca o lovitură de trăsnet în toată lumea creştină occidentală. Filip le-a scris tuturor suveranilor catolici, pentru a le expune punctul său de vedere şi a le solicita sprijinul împotriva membrilor Ordinului din ţările respective.

Însă cei mai mulţi monarhi au refuzat, pur şi simplu, să creadă acuzaţiile incredibile aduse de regele francez. Cu toate acestea, Filip s-a bucurat de sprijinul decisiv al papei Clement al V-lea. Născut în Franţa, acesta a ajuns pe scaunul pontifical cu ajutorul lui Filip, fiind încoronat papă la Lyon, în 1305. Având o poziţie precară – el şi-a exercitat pontificatul la Avignon, nu la Roma – Clement nu le-a luat apărarea membrilor Ordinului.

Arestarea templierilor avea să conducă la unul dintre cele mai răsunătoare procese din istoria civilizaţiei occidentale, desfăşurat între 1307 şi 1314, când a fost ars pe rug ultimul Mare Maestru templier, Jacques de Molay. Cavalerii au fost acuzaţi de peste 100 de crime. Învinuirile aduse acestora au fost legate în principal de erezie, sodomie, idolatrie, precum şi de lepădarea de Hristos. Acuzaţiile se bazau preponderent pe mărturiile informatorilor regelui şi pe confesiunile smulse sub tortură.

Aceasta era o metodă de interogare acceptată în procesele medievale, care nu aveau ca scop aflarea adevărului, ci dovedirea acuzaţiilor. Sub presiunea unor torturi inimaginabile, Marele Maestru Jacques de Molay, care avea o vârstă înaintată în momentul arestării, a recunoscut acuzaţiile care i se aduceau pe 24 octombrie 1307. O zi mai târziu, alţi 30 de lideri templieri importanţi au cedat şi ei în faţa inchizitorilor, pecetluind soarta Ordinului. Sub presiunea lui Filip, Clement al V-lea a emis o bulă prin care le cerea suveranilor catolici să îi aresteze pe templierii din regatele lor, însă în numele papei.

1479 - Bătălia de la Câmpul Pâinii: Armata transilvăneană condusă de Ştefan Báthory a respins o invazie otomană, în apropiere de Orăștie.

1815 - Mareșal francez Joachim Murat a fost executat în Calabria (n. 1767).

1858 - S-a născut Take Ionescu, prim-ministru al României în perioada 1921-1922 (d. 1922).

1860 - James Wallace Black a realizat prima fotografie aeriană din lume, dintr-un balon cu aer cald aflat la înălțimea de 1200 de picioare (366 de metri) deasupra orașului american Boston.

Foto: The Metropolitan Museum of Art

1879 - A fost dată Legea de revizuire a art. 7 din Constituția României, care acorda cetățenie și locuitorilor de altă religie decât cea creștină. Evreii pământeni primeau, astfel, cetățenie română.

1923 - Orașul Ankara a devenit capitala statului turc modern, în locul Istanbulului.

1934 - S-a născut cântăreață greacă Nana Mouskouri.


1943 - Italia a declarat război fostei aliate Germania.

1944 - Orașul Riga, capitala Letoniei, a fost eliberată de Armata Roșie.

1946 - Franța a adoptat constituția celei de-a Patra Republici.

Mai multe