Calendar 12 septembrie: 1683 - Sfârșitul celui de-al doilea asediu al Vienei. Regele polonez Jan Sobieski a învins oastea marelui vizir Kara Mustafa în Bătălia de la Kahlenberg
1494 - S-a născut regele Francisc I al Franței (d. 1547).
1609 - Exploratorul englez Henry Hudson a început să exploreze râul Hudson, punând bazele colonizării olandeze a regiunii actualului stat New York.
1659 - Oastea Țării Românești a cucerit Giurgiul și Brăila. A început răscoala antiotomană condusă de voievodul Mihnea al III-lea.
1683 - Sfârșitul celui de-al doilea asediu al Vienei. În fruntea unei coaliții creștine, regele polonez Jan Sobieski a învins oastea marelui vizir Kara Mustafa în Bătălia de la Kahlenberg.
Jan Sobieski a obținut o strălucită victorie împotriva Imperiului Otoman, înfruntând cei peste 150.000 de soldați otomani cu o armată compozită, în centrul căreia se afla trupele sale de elită: cei 3.000 de husari înaripați. Bătălia a început la ora 4 dimineața, în ziua de 12 septembrie, la o lună de când regele polon please din Cracovia. Și-ar fi dorit să mai aibă o zi pentru odihna trupelor sale obosite de atâta drum, dar zidurile Vienei abia se mai țineau în picioare. În plus, discuțiile din interiorul Ligii Sfinte cu privire la modul în care se va face plata eforturilor de război erau departe de a se fi încheiat.
Turcii au încercat să se folosească de faptul că trupele poloneze nu erau încă pregătite de luptă, aşa că au început bătălia. Luptele au durat peste 12 ore, timp în care otomanii au pierdut câteva poziții cheie. Până la prânz lupta nu era decisă. Kara Mustafa spera ca geniștii săi să năruie zidurile Vienei și să poată intra în oraș. Totuși, minele plantate de minerii săi au fost capturate și dezamorsate.
Către ora 16:00, infanteria poloneză au reușit să ocupe satul Gersthof, care putea să servească ca bază pentru șarjele husarilor înaripați. În mai puțin de oră şi jumătate Jan Sobieski se afla în cortul părăsit al marelui vizir. Armata otomană s-a retras în dezordine până în orașul maghiar Gyor, aflat la peste 100 de km depărtare.
1878 - La Londra, pe malul Tamisei, s-a ridicat obeliscul egiptean numit „Acul Cleopatrei”. Obeliscul a fost făcut cadou Angliei în 1819 de Mohamed Ali, viceregele Egiptului, cu condiția ca englezii să se ocupe de transportul lui.
1913 - S-a născut atletul american Jesse Owens (d. 1980).
1919 - A fost emis un decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.
1920 - Steagul olimpic cu cinci inele a fost folosit pentru prima date la Jocurile Olimpice de vară de la Anvers.
1940 - În peștera de la Lascaux din Franța au fost descoperite picturi rupestre preistorice.
foto: Wikimedia Commons
1944 - La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.
1953 - John Fitzgerald Kennedy s-a căsătorit cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island.
1959 - Uniunea Sovietică a lansat misiunea Luna 2, prima navă care a atins suprafața lunară.
1974 - Haile Selassie, ultimul împărat al Etiopiei, a fost înlăturat de o lovitură de stat militară.
2003 - A murit cântărețul și compozitorul Johnny Cash (n. 1932).