Calendar 10 octombrie: 732 - Bătălia de la Poitiers: Victoria francilor conduși de Carol Martel a oprit avansul califatului Umayyad în Galia

📁 Calendar
Autor: Redacția

680 - Bătălia de la Karbala, în timpul căreia a murit Husayn ibn Ali, una dintre figurile centrale în tradiția Islamului șiit.

732 - Bătălia de la Poitiers (Bătălia de la Tours): Victoria francilor conduși de Carol Martel a oprit avansul califatului Umayyad în Galia. 

Locul exact al bătăliei nu se cunoaşte nici astăzi. Majoritatea istoricilor presupun că cele două armate s-au ciocnit la încrucişarea râurilor Clain şi Vienne, între Tours şi Poitiers. Carol, poreclit „Martel” (n.r. – „Ciocanul”, în franceza veche) era fiul nelegitim al lui Pepin de Herstal, cel care a pus bazele dinastiei Pepinizilor, denumită ulterior Carolingiană. Contestat iniţial, Martel a reușit să se impună definitiv după victoria de la Poitiers împotriva arabilor care nimiciseră regatul vizigoţilor din Spania.

Cronicarii medievali l-au considerat pe Carol Martel un adevărat salvator al Creștinătății, iar istoricii din secolele XVIII-XIX au privit această bătălie ca fiind un moment decisiv în lupta împotriva Islamului. În prezent, această viziune este considerată exagerată, însă bătălia a oprit totuşi avansul musulman, permiţând continuarea dezvoltării statale în Europa Occidentală.

Deși nu și-a asumat niciodată titlul de rege, Carol Martel s-a comportat ca un adevărat suveran franc, victoria în bătălia de la Poitiers reprezentând fundația viitorului Imperiu Carolingian şi a dominaţiei france asupra Europei Occidentale timp de un secol.

Lupta a avut loc în apropierea orașului Tours. Francii şi burgunzii, sub conducerea lui Carol Martel au reușit să învingă o armată invadatoare a califatului Umayyad, în frunte cu Abdul Rahman Al Ghafiqi, guvernatorul provinciei al-Andalus, care și-a pierdut viața în luptă. 

1465 - S-a născut sultanul otoman Selim I, cuceritorul Egiptului (d. 1520).

1636 - Lupta de la Salonta: turcii sunt înfrânți de principele transilvănean Gheorghe Rákóczi I.

1813 - S-a născut compozitorul italian Giuseppe Verdi (d. 1901).

1857 - A început construcția clădirii Universității din București după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.

1871 - A izbucnit Marele Incendiu din Chicago, care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.

1903 - Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. 

1916 - Prima luptă la Târgu Jiu: Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, au respins puternica ofensivă germană.

1924 - S-a născut scriitorul britanic James Clavell, autorul romanelor Shogun şi Tai-Pan (d. 1994).

1957 - Incendiul de la Windscale: cel mai grav accident nuclear din istoria Marii Britanii.

1963 - A murit cântăreața franceză Edith Piaf (n. 1915).


1985 - A murit regizorul și actorul american Orson Welles (n. 1915).

Mai multe