Ziua Imnului. Arhivele Naționale ale României au publicat facsimilul poeziei „Răsunetu”

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 iulie 2021

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, Arhivele Naționale ale României au publicat pe pagina de socializare a instituției facsimilul poeziei „Răsunetu” de Andrei Mureșianu.

Cântecul patriotic „Deşteaptă-te, Române!”, care este astăzi Imnul Național al României, a fost intonat în urmă cu 173 de ani, pe 29 iulie 1848, în locul în care se află astăzi parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în cadrul unor festivități menite a face cunoscute publicului principiile constituționale (cele 22 de puncte) ale Revoluției de la 1848 din Țara Românească.
Vă oferim alăturat textul scris de mână, cu caractere chirilice, al poeziei „Răsunetu” de Andrei Mureșianu, păstrată la Serviciul Arhivelor Naționale Istorice Centrale și raportul conținând relatarea evenimentului public făcută de comisarul extraordinar al districtului Vâlcea, D. Zăgănescu, oferit de colegii de la Serviciul Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale.
Cântecul a devenit cunoscut sub numele „Deșteaptă-te române!” și a cunoscut o circulație largă și după înfrângerea revoluției române de la 1848, datorită mesajului patriotic mobilizator.
În timpul revoluției anticomuniste din decembrie 1989 a fost difuzat intens de televiziunea publică și a fost adoptat ca imn național la 24 ianuarie 1990, confirmat și prin Constituția din 1991 (art. 12 alineatul 3).
O lege pentru proclamarea Zilei Imnului Naţional al României a fost dată în 1998 (Legea 99/26 mai 1998), tocmai pentru a evoca ziua de 29 iulie 1848 şi festivitatea de la Râmnicu Vâlcea, scriu cei de l

Foto: Raport nr. 1184 din 30 iulie 1848, al comisarului extraordinar al districtului Vâlcea, D. Zăgănescu, către Ministerul Trebilor Dinăuntru al Țării Românești în care relatează desfășurarea festivității publice din 29 iulie în care s-au proclamat public principiile constituționale ale revoluției de la 1848 și s-a intonat de către Anton Pann, profesor de muzică religioasă la seminarul din Râmnicu Vâlcea, împreună cu câțiva cântăreți. Publicat în Monitorul Român, nr 14 1848, 26. VIII.

Mai multe